Sportski forum 2019 uspešan, Erin i Borjan kao motivacija

Polaznici Sportskog foruma 2019 imali su privilegiju da čuju životne priče golmana Crvene zvezde Milana Borjana i bivše WNBA košarkašice i sadašnje supruge Stratosa Perperoglua.

Sportski forum 2019 koji je održan u hotelu ’’Crowne Plaza’’ bio je više nego uspešan. Eminentni gosti iz sveta sporta i menadžmenta bili su fantastični govornici i opšti utisak je da su umeli da prenesu svoje veliko znanje svim polaznicima konferencije.
Sve je počelo prezentacijom Studije slučaja koja je bila veliki izazov za sve polaznike i koja je podsticala njihovu kreativnost i snalažljivost u rešavanju problema. Crvena zvezda je kao nagradu dobila zanimljivo rešenje, a zauzvrat se obavezala da će pobednik ovog takmičenja biti aktivni učesnik u nekom od narednih klupskih projekata.
Usledila je diskusija na temu ’’Moderne tendecije i uticaj tehnologije u sportu’’. Teško je imenovati bolje govornike na tu temu od gostiju Sportskog foruma 2019. O tome su govorili u tri podeljene teme Nikola Čavić, Đulien Frančeskini i Nenad Nikoline.
Nikola Čavić je osnivač i direktor konsultantske agencije ’’GameBiz’’ specijalizovane za rad sa kompanijama iz sektora industrije video igara. Takođe, Nikola je i nekadašnji direktor razvoja kompanije ’’Nordeus’’, a iza sebe ima i rad u kompaniji CCP Games iz Rejkjavika. S toga, Čavić je bio idelan govornik na temu ’’Razvoj i uticaj E-Sporta na tržište, prednosti i mane’’.
Reč je preuzeo Đulien Frančeskini, regionalni menadžer novog Zvezdinog partnera ’’Hudl’’ jednog od lidera u pravljenju programa za analizu i razvoj igrača i ekipe u košarci. On je takođe bivši profesionalni košarkaš koji je sa uspehom nastupao u Francuskoj, a svoje košarkaško znanje najbolje je primenio u razvoju softvera kompanije Hudl. Frančeskini je govorio na temu ’’Uticaj novih tehnologija na razvoj sporta’’.
Nakon Čavića i Frančeskinija govorio je Nenad Nikolin, osnivač i direktor IT konsultantske kuće ’’Fractal Dimension’’ i poseduje dvadesetogodišnje iskustvo u projektovanju, realizaciji i nadzoru IT projekata. Saradnju sa Crvenom zvezdom potvrdio je i kao osnivač i direktor startap kompanije ’’Couch Coach’’ koja je veoma popularna među ljubiteljima košarke. To je upravo i bila tema Nenadovog predavanja na temu ’’Razvoj košarkaške aplikacije i startapa, Couch Coach’’.
Nakon izvanrednih predavanja Čavića, Frančeskinija i Nikolina vreme je bilo za novi podsticaj društvene-odgovornosti. Brojni projekti iza KK Crvena zvezda dovoljno govore koliko je klub aktivan na ovom polju. ’’Learning to play’’, ’’IDEA Finish line’’, ’’Win4Smile’’, brojni treninzi Specijalne olimpijade Srbije pod nadzorom Zvezdinih trenera, a uz pomoć prvotimaca Crvene zvezde… Samo su neki od brojnih društveno-odgovornih projekata koji su bili okosnica i ’’One Team’’ panel diskusije.
Tema je bila ’’Društveno-odgovorno poslovanje u sportu i realizacija One Team projekata tokom Fajnal for turnira Evrolige u Beogradu’’. Na tu temu govorili su direktor Crvene zvezde mts Filip Sunturlić, trener mlađih selekcija i jedan od najboljih trenera Evrope u okviru ’’One Team projekta’’ Ivan Pavlović i direktor Specijalne Olimpijade Srbije, dugogodišnjeg Zvezdinog partnera, Aleksandar Stojanović. Svi oni bili su aktivni učesnici ’’One Team’’ radionice koja je minule godine održana u Beogradu u organizaciji Crvene zvezde, a gosti bili predstavnici svih timova evroligaške porodice.
Na kraju ovog dela programa svim učesnicima podeljene zahvalnice i pokloni koje je pripremio Fan Store KK Crvena zvezda. Svi slušaoci su dobili sertifikate.
Međutim, studija slučaja, predavanja i panel diskusije nisu predstavljali kompletan program Sportskog foruma 2019. Za kraj, ostavili smo motivacionu priču ’’From zero to hero’’, a pravi govornici na tom polju bili su golman Crvene zvezde Milan Borjan i bivša košarkašica, a sada supruga prvotimca Crvene zvezde, Erin Perperoglu.
Možemo slobodno da kažemo da su Milan i Erin dosegli vrh svog posla. Borjan je uspeo sa Crvenom zvezdom za dve godine da dosegne sam vrh evropskog fudbala i posle dugo godina donese crveno-belima plasman u Ligu Šampiona. Sa druge strane, Erin Perperoglu je imala fantastičnu internacionalnu karijeru, dosegla je vrh profesionalne ženske košarke jer je tri sezone uspešno igrala WNBA ligu. Odakle su oni počeli, a gde su došli? Kakav je to bio put i koliko je odricanja na tom putu bilo? Odgovori na ta pitanja bila su tema priče ’’Zero to hero’’, a svi polaznici pomno su slušali i dobili pravi podstrek za svoj dalji rad.
Bilo je i mnogo pitanja od strane učesnika Sportskog foruma. Tako je Milan Borjan otkrio da mu je pobeda protiv Liverpula i dalje neverovatna, ali da je i dalje najdraža sada već čuvena utakmica na stadionu ’’Rajko Mitić’’ protiv Krasnodara. Erin Perperoglu je upitana koliko je bilo teško zbog porodice staviti tačku na profesionalnu karijeru. Odgovor je izmamio uzdahe ’’Uz pravog čoveka, takva odluka nije ni malo teška’’.
Milan Borjan i Erin Perperoglu su heroji mnogih mladih generacija. I oni su počeli od ’’nule’’, a sada su uzori mnogih mladih golmana koji brane golove svojih ekipa ili mladih košarkašica koje gaje istu ljubav prema ’’basketari’’ kao Erin. Put nije lak, ali odustajanje nije opcija. To je lekcija koju su nas naučili Erin i Milan.