Tako je bilo pre četiri godine

Crvena zvezda i Partizan su kroz istoriju odigrali mnogo bitnih utakmica, a jedna od najbitnijih igrala se u polufinalnoj seriji ABA lige 2015. godine.

U modernoj istoriji KK Crvena zvezda bilo je mnogo utakmica koje su predstavljale prekretnici i određivale pravac kluba. Uspešne i trofejne godine su iza kluba sa Malog Kalemegdana, a u tim godinama pred crveno-belima su padali najveći evropski klubovi u spektakularnim ambijentima dvorana ’’Aleksandar Nikolić’’ i ’’Štark arene’’.
Međutim, da bi se Crvena zvezda vratila na mesto koje joj pripada bilo je potrebno mnogo truda i rada. Menadžment kluba, brojni igrači i treneri uz veliku podršku navijača gradili su ’’kamen po kamen’’ tvrđavu koju je bilo teško osvojiti. Kada razgovarate sa bivšim igračima, ali i pojedincima koji su i dalje tu veoma im je teško da izdvoje jednu najdražu utakmicu.
Neko će reći da je to utakmica protiv Budiveljnika kada je u ’’Štark areni’’ bilo rekordnih 24.232 navijača, a Čarls Dženkins odigrao simultanku. Neko će pomenuti utakmicu protiv Bajerna koja je bila vredna plasmana u dalji krug takmičenja u Evroligi, neko fenomenalne i po mnogim faktorima istorijske utakmice protiv velikana CSKA, Real Madrida, Barselone, Panatinaikosa ili Fenerbahčea. Neko, a među njima je i Maik Cirbes, će izdvojiti polufinalnu plejof seriju ABA lige protiv Partizana 2015. godine.
’’Imam puno uspomena na tu seriju i ona predstavlja jedne od najemotivnijih trenutaka u mojoj karijeri. Bila je veoma važna plejof serija jer je ulog bio Evroliga. To je bila moja prva sezone, upoznavao sam se sa klubom i navijačima, ali sam već bio svestan rivalstva ’’, kratko se prisetio centar Crvene zvezde mts.
’’Večiti derbi’’ sam po sebi ima ogromnu težinu i kod navijača, ali i svih ostalih koji čine crveno-belu porodicu. Ipak, taj polufinalni meč je bio poseban. To je bio veoma bitan korak ka trofeju koji je Crvena zvezda kasnije i osvojila savladavši Cedevitu u finalu rezultatom 3-1. Ali, to je bila serija koja je bila vredna plasmana u Evroligu. Pritisak i tenzija pretvoreni su u jedinstvenu energiju. Cirbes nas je podsetio koliko veliku ulogu u tome su imali i navijači Crvene zvezde koji su nakon poraza u drugoj utakmici došli na trening crveno-belih i pružili im snažnu podršku.
’’Pobedili smo prvu utakmicu, a izgubili drugu. Tada su navijači potpuno neočekivano došli na naš trening i to je bilo veoma emotivno. Znali smo veoma dobro da moramo da pobedimo ako želimo da igramo Evroligu, a onda su došli navijači i osetili smo veliku bliskost sa njima i dali su nam dodatnu energiju koja nam je kasnije mnogo pomogla da dođemo i do trofeja’’, rekao je Maik Cirbes.
Još jedan savremenik tog čuvenog polufinala je i sadašnji kapiten Branko Lazić. Rekorder Zvezde po broju nastupa, broju ’’večitih derbija’’, najtrofejniji igrač… Nije postao miljenik navijača tim rekordima, već načinom na koji je do istih i dolazio. Beskompromisnom borbom i šampionskim karakterom. I tada, kao i sada je stavljao sebe u službu tima, a njegova sećanja na te mečeve ne blede.
’’Složio bih se da je to bila veoma bitna utakmica za Crvenu zvezdu. Nedavno smo vratili klub na evroligašku mapu i bilo je veoma bitno da zadržimo taj status. Sudbina se poigrala da o tome odlučujemo baš protiv Partizana. Pritisak je bio veliki, ali iz moje perspektive ključno je bilo naše jedinstvo, ali naravno i kvalitet koji smo imali. Zato i sada govorim da je jako važno da svi funkcionišemo kao jedan i da će nam se to vratiti na najbolji način. Bili smo spremni na sve što nas je očekivalo, a sada kada smo u sličnoj situaciji, koristimo to iskustvo i spremamo se da ponovo budemo oni pravi u najvažnijim utakmicama’, rekao je Branko Lazić.
Prošlo je četiri godine, a Maik Cirbes i Branko Lazić ponovo brane crveno-bele boje u izrazito važnoj utakmici. Pred njima je veliki izazov, kakav je i bio te 2015. godine. Zato, podrška je neophodna! Za novu energiju i novi impuls koji može da znači prevagu kako je i bilo četiri godine ranije.
Odbranimo našu tradiciju i tvrđavu. Obojimo halu u crveno!