Majstorica odlučuje o finalisti ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da savladaju Partizan u drugoj utakmici polufinalne plejof serije ABA lige. Domaćin je slavio rezultatom 70:67.

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da savladaju u gostima Partizan Nis. Manjak koncentracije u završnici koji je rezultovao ofanzivnim skokovima, ali i loš šut za tri poena tokom čitavog meča prelomili su u korist domaćina.

Iako šut uopšte nije bio saveznik crveno-belih, velikom borbom i fantastičnim pristupom uspeli su da budu u igri čitav meč. Na kraju je odlučio mali pad koncentracije i dozvoljena dva uzastopna skoka. Uprkos, tome Dejan Davidovac je imao priliku da uvede meč u produžetak, nije pogodio. Ostalo je 70:67.

Sve će stati naredne subote u jednu utakmicu kada će Crvena zvezda ponovo biti domaćin i imati tu, pokazalo se, veliku prednost. To je utakmica vredna finala i prilike za borbu za ABA Ligu.

Sam početak utakmice pripao je crveno-belima koji su u ranoj fazi poveli 5:2 nakon trojke Mo Fajea. Prvu deonicu u potpunosti su obeležile odlične odbrane na obe strane i igra na ivici dozvoljenog kontakta. Mrežice u dvorani su mirovale gotovo pet minuta, a onda je Partizan serijom 6:0 preuzeo vođstvo. Niz rivala prekinuo je Maik Cirbes karakterističnim poluhorogom, a praktično uz zvuk sirene trojku je pogodio na drugoj strani Zagorac i postavio na kraju prve deonice rezultat 13:9.

Od početka utakmice izabranici Milana Tomića tragali su za šutem za tri poena. U jednom trenutku je procenat iznosio tek deset odsto i to je bio razlog vođstva rivala – 20:15. Borbenost i dobra odbrana dolazili su ipak na naplatu kada je Stratos Perperoglu pogodio dva slobodna bacanja, a potom i Simanić koš uz faul za izjednačenje – 20:20. Nije mnogo prošlo kada je Dejan Davidovac materijalizovao fenomenalnu kombinaciju Perperoglu-Cirbes i pogodio za ponovo vođstvo crveno-belih – 20:23.

Iako se činilo da je Zvezda u tim trenucima bolji prativnik, Partizan je služio šut za tri poena, dok crveno-bele ni malo nije. Dve uzastopne trojke Nikolića vratile su domaćinu prednost od tri poena – 28:25.

Crveno-beli su poluvreme završili sa jednom pogođenom trojkom iz 14 pokušaja, dok je domaćin pogodio pet i to je bio verovatno i najveći razlog što je razlika na kraju drugog perioda iznosila sedam poena – 34:27.

Početak trećeg perioda obeležile su dobre odbrane koje su podsetile na početak meča. Izabranici Milana Tomića nisu dozvolili rivalu da postigne poen tri minuta i prišli na dva poena zaostatka – 34:32.

Međutim, šut za tri poena još uvek nije proradio i na tome je Partizan čuvao vođstvo. Tako je bar bilo dok kapiten nije pogodio trojku i prepolovio zaostatak nakon 25 minuta igre – 39:36. Nedugo potom Filip Čović je pogodio trojku za izjednačenje na meču – 42:42, a onda je Branko Lazić sa linije penala doneo i novo vođstvo crveno-belima – 42:44.

Stratos Perperoglu je čuvao Zvezdino vođstvo do kraja trećeg perioda – 48:49.

Crveno-beli su odolevali pokušajima rivala da se u potpunosti vrati rezultatski u igru. Slobodna bacanja delila su izabranike Milana Tomića od veće prednosti, ali je zahvaljujući sjajnoj odbrani Zvezde ona ipak čuvana. U poslednjem kvartalu odlično je funkcionisao tandem Čović-Cirbes i to je donosilo bitne poene iz reketa crveno-belima.

Međutim, derbi ne bi bio derbi da ne donosi dramu sve do kraja. Pejdž i Renfro su  držali Partizan u igri koji je sa linije penala ponovo preuzeo vođstvo – 65:62 na nešto manje od tri minuta pre kraja.

Nervoza je bila velika na obe strane. Grešili su i oni najiskusnij, a na minut i 17 pre kraja važnu trojku pogodio je Pejdž za plus četiri, ali je fantastični Bili Beron uzvratio istom merom – 68:67 na 40 sekundi pre kraja. Odlučilo je loše građenje skoka i manjak koncentracije. Dva ofanzivna skoka Partizana su prelomila meč u korist domaćina.

Partizan Nis – Crvena zvezda mts 70:67 (13:9, 21:18, 14:22, 22:18)

Crvena zvezda mts: Čović 6 (7as), Perperoglu 16, Davidovac 3, Nenadić, Lazić 5, Faje 4 (4sk), Beron 7, Dobrić 3, Simanić 3 (5sk), Rivers 6 (5sk), Cirbes 11 (5sk), Odžo 3 (6sk).

Milan Tomić:

”Još jedna teška utakmica, kao što je bila i prva. Analiza ove utakmice, mislim da je Partizan bio bolji u nekim detaljima, to su bila dva skoka u napadu i što su bolje šutirali slobodna bacanja od nas. Ovo je druga utakmica gde smo promašili mnogo slobodnih bacanja, a to nije dobro u ovakvim utakmicama Odbrambeno smo odigrali dobru utakmicu, ali je na kraju odlučilo dva ofanzivna skoka”, istkao je Milan Tomić koji je potom upitan o šutu za tri poena:

”Da ne ulazimo mnogo u detalje. Sigurno ni nismo dobro otvorili utakmicu, šut za tri poena i loš i opet smo u poslednja tri minuta imali dobijenu utakmicu i opet smo na kraju utakmicu. Idemo dalje, Igramo pred našim navijačima i moramo da se spremimo za tu utakmicu”, rekao je Tomić, a zatim odgovorio na pitanje koliko je izlazak Perperoglua uticao na tok meča:

”Sigurno da jeste jer je u tom trenutku bio u dobrom ritmu i igrao je dobro. Bio je jedan od naših najboljih igrača u tom trenutku.  a morao je da izađe, Da je on bio na terenu, bila bi bolja situacija za nas”, zaključio je Tomić.