Rapsodija crveno-belih vredna finala ABA lige

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su Partizan Nis u majstorici rezultatom 84:63 (21:13, 23:15, 20:13, 20:22).

Derbi kao derbi nosio je veliki ulog, ali ovaj je bio na sve ili ništa. Samo jedan tim imao je mesta u finalu ABA lige i priliku da se bori za trofej i Evroligu. Sve je stalo u treću utakmicu, a onda je Crvena zvezda bila ona prava i ponovo je zasijala. U ’’majstorici’’ pitanje pobednika se nije postavljalo. Crveno-beli su apsolutno kontrolisali sva dešavanja na parketu 40 minuta i na kraju slavila veoma ubedljivo – 84:63.
Fantastičan doprinos dali su svi izabranici Milana Tomića, ali i fenomenalna publika koja je i ovog puta davala vetar u leđa i bila šesti igrač na terenu za šampiona Srbije. Na kraju, svi akteri nagrađeni su slavljem kako i dolikuje u crveno-beloj dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’.
Nošeni velikom podrškom sa tribina crveno-beli su sa ogromnom energijom ušli u utakmicu. Odbrana je funkcionisala perfektno i osim uvodna tri poena Partizan šest minuta nije mogao da dođe do koša iz igre. Vrhunsku odbranu u napadu su materijalizovali redom Faje, Davidovac, Beron, Dobrić… I nakon trojke Bilija Berona crveno-beli su vodili 15:3.
Partizan je uspeo da dođe do poena preko linije penala, ali su izabranici Milana Tomića imali kontrolu igre. Crveno-beli su zahvaljujući dobroj odbrani sačuvali vođstvo pa je ono na kraju prve deonice bilo ’’plus osam’’ – 21:13.
Drugu deonicu otvorio je Kej Si Rivers trojkom i crveno-beli su ponovo ušli u ritam. Odlična odbrana je i dalje bila ključ, a kada je Stratos Perperoglu pogodio prvu trojku, a potom i polaganje iz ukradene lopte prednost je rasla, a Boriša Simanić je dao trojku za velikih 19 poena razlike – 34:15.
Ubedljiva prednost crveno-belih sačuvana je do poslednjeg zvuka sirene u prvom poluvremenu pa su izabranici trenera Tomića na odmor otišli pri rezultatu 44:28.
Odbrana je nastavila da radi savršen posao. Partizan je postigao samo četiri poena za nešto više od četiri minuta igre u trećoj četvrtini. Izvrsnu odbranu nagradio je Mo Faje trojkom iz ugla za novu najveću prednost na meču – 53:32. Gosti su uspeli da smanje razliku, ali ne i mnogo više od toga u trećem periodu jer je Zvezda na sve imala već spreman odgovor. Dve uzastopne trojke Boriše Simanića i Stratosa Perperoglua doneli su izabranicima Milana Tomića novo najveće vođstvo u samoj završnici trećeg perioda – 64:41. To je bio i rezultat pred poslednji kvartal.
Poslednja četvrtina bila je poklon za navijače i rapsodija crveno-belih.  Atraktivni potezi su se smenjivali kao na traci i uveseljavali fantastičnu publiku. Dvorana ’’Aleksandar Nikolić’’ je eksplodirala kada je Majkl Odžo zakucao uz faul za 33 razlike na šest minuta pre kraja – 76:43.
Do kraja utakmice Partizan je pokušao da smanji razliku, ali crveno-beli su bili nepokolebljivi. Na kraju i semafor nije krio da je Crvena zvezda ubedljivo slavila.
Crvena zvezda mts – Partizan Nis 84:63 (21:13, 23:15, 20:13, 20:22)
Crvena zvezda mts: Čović 10 (6as), Perperoglu 18, Davidovac 4, Nenadić 1, Lazić, Faje 6 (5sk), Beron 8 (4as), Dobrić 10 (7sk), Simanić 8, Rivers 6, Cirbes 4 (4sk), Odžo 9 (8sk)