Crvena zvezda bolja od FMP-a

Košarkaši Crvene zvezde mts ostvarili su i treću pobedu u grupi A Superlige Srbije. Crveno-beli su u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ savladali FMP rezultatom 82:65 (21:14, 28:13, 13:25, 20:13).

Košarkaši Crvene zvezde mts produžili su trijumfalni niz u grupi A Superlige Srbije. Crveno-beli su do treće uzastopne pobede stigli u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ protiv FMP-a slavivši rezultatom 82:65 (21:14, 28:13, 13:25, 20:13).
Nakon veoma dobrog izdanja u prvih 20 minuta, talentovani sastav gostiju predvođenih talentovanim igračima iz Zvezdinog omladinskog pogona pokazao je da poseduje mnogo talenta. Od minusa od 23 poena, koliko je bilo u završnici drugog perioda, a zahvaljujući velikoj želji i energiji FMP je razliku sve na tek šest poena – 62:56. Ipak, iskustvo i snaga Crvene zvezde je tada došla do izražaja. Crveno-beli su stegli u odbrani i pametnim rešenjima u napadu ipak priveli meč kraju.
Najbolji akter utakmice bio je Dušan Ristić koji je upisao dabl-dabl učinak sa 16 poena i deset skokova, a nesvakidašnji učinak imao je Filip Čović koji je za 26 minuta na parketu imao čak 16 asistencija.
Nakon početnog ispitvanja snaga usledila je minijatura Boriše Simanića koji je postigao koš uz faul, a zatim trojku, da bi nakon floutera Kej Si Riversa Crvena zvezda stekla prvu osetniju prednost – 21:14. To je bio i rezultat na kraju prve deonice.
Početak drugog perioda protekao je u znaku Filipa Čovića i Ognjena Dobrića. Plejmejker crveno-belih je fantastično diktirao ritam i za nešto više od deset minuta na parketu upisao čak 10 asistencija. U košgeterskoj seriji bio je Dobrić koji je u ranoj fazi utakmice upisao sedam poena. U takvom odnosu snaga 15 poena prednosti na kontu izabranika Milana Tomića bilo je realnost – 37:22. Odličnu minijaturu u završnici prvog poluvremena imao je i Aleksa Radanov pa je nakon njegove trojke razlika iznosila ’’plus’’ 23 – 48:25.
Talentovani sastav FMP-a imao je želju da se vrati rezultatski u utakmicu pa su sa mnogo energije ušli u treću deonicu. Izdanici Zvezdine škole Uskoković, Paunović, Đorđević, Tomašević, Momirov i ostali uneli su mnogo energije na teren pa je serija FMP-a. Nakon poena Marka Jeremića sa linije penala gosti su uspeli da smanje razliku na jednocifreni zaostatak – 60:52. Seriju rivala prekinuo je zakucavanjem Ognjen Dobrić.
Međutim, izabranici Milana Tomića nisu pronašli napadački ritam u kontinuitetu. FMP je uspeo dodatno da smanji razliku nakon trojke Patrika Dilejnija – 62:56, a nalet je odbio Filip Čović sa linije penala.
Odbrana crveno-belih je tada postala veoma čvrsta i donela je prevagu kada se odlučivalo o pitanju pobednika. Ristić je doneo lake poene na obruču i razlika je ponovo bila dvocifrena – 71:61. Zvezda je na kraju bez mnogo poteškoća privela meč kraju.
U 4. kolu Superlige Srbije Crvena zvezda će ponovo biti domaćin. U sredu u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ gostovaće ekipa OKK Beograda.
Crvena zvezda mts – FMP 82:65 (21:14, 28:13, 13:25, 20:13)
Crvena zvezda mts: Radanov 7, Čović 2 (16as), Davidovac 6 (5sk), Nenadić, Lazić, Faje 9 (5sk), Dobrić 11, Ristić 16 (10sk), Simanić 16 (4sk), Rivers 6, Odžo 1 (7sk).
Izjave na konfrenciji za medije:
Filip Čović:
’’Odigrali smo dobru utakmicu, ali ne svih 40 minuta. Mislim da nismo bili baš najozbiljnijih svih 40 minuta, a o tome smo razgovarali uoči svake utakmice Superlige. Svakako, čestitao bih stručnom štabu i saigračima na pobedi, kao i ekipi FMP-a na dobroj partiji. ’’Znam mnogo momaka iz FMP-a, u pitanju je veoma talentovana ekipa i želim im svu sreću’’”, rekao je Čović koji je potom odgovorio na pitanje da li oseća olakšanje nakon osvajanja ABA lige imajući u vidu pritisak sa kojim se suočavao:
’’Ne razmišljam mnogo o tome, a stalno mi se postavlja isto pitanje. Za mene je to nešto normalno, navikao sam na takve stvari. Sada se osećam mnogo lepše zbog stvari koje smo uspeli da uradimo tokom ove sezone. Što se tiče pritiska, uvek će biti tako, ali zaista ne razmišljam o tome’’, rekao je plejmejker Crvene zvezde.
Milan Tomić:
’’U trećoj četvrtini smo primili 25 poena, a u ostalim mnogo manje. Čestitam mojoj ekipi na dobroj utakmici, ali ne na trećoj četvrtini. Cele sezone tražim kontinuitet od 40 minuta. Mislim da smo mogli malo više na ovoj utakmici da spustimo loptu u reket. Bilo je dosta šuteva za tri poena, ali nam je sa druge strane FMP to i dao zatvorivši prostor iz pik en rola. 29 asistencija i 10 grešaka je nešto mnogo bolje nego što smo imali na prethodnoj utakmici. Idemo dalje’’, istakao je Tomić koji potom upitan da prokomentariše da li ima problema sa motivacijom u Superligi Srbije nakon ostvarenog primarnog cilja u ovoj sezoni:
’’Završili smo ABA ligu i nastupio je ovakav period. Pokušavam kako umem i mogu da zadržimo kontinuitet svih 40 minuta i ja ću se boriti za to, a oni moraju to da urade. Samo se tako postaje veliki igrač. FMP je dobra ekipa, ali protiv Zlatibora i Dunava… Ako odigraš takvu utakmicu ozbiljnu bićeš veliki igrač. Protiv Partizana, Budućnosti ćeš uvek biti koncentrisan’’, istakao je strateg crveno-belih. Potom je odgovorio na pitanje da li zasićenosti ima na treningu:
’’Na treningu ide sve kako treba. Skratili smo obim treningu, ali ono što treniramo je 100 odsto uvek’’, rekao je Milan Tomić.
Novinari su potom zatražili analizu igre Dušana Ristića:
’’Po statistici Duško (Dušan Ristić) je igrao 22 minuta i dao 16 poena i imao deset skokova. Svi moraju da igraju odbranu. To je bio razlog zašto sam vikao nekoliko puta. Svi moraju da igraju odbranu, on ima veliki napadački talenat, ali u odbrani mora da popravi neke stvari’’, rekao je trener Zvezde.
A da li postoji interesovanje kluba za Vladimira Jankovića?
’’Dobio sam takve informacije i to bruji po Grčkoj i Evropi. Morate nešto da znate, a to je da je Crvena zvezda jedan ozbiljan klub. Mi smo rekli od početka sezone kada smo gradili tim da će svi imati informacije od kluba ako postoji interesovanje za nekog igrača. Tu se pojavilo ime za Jankovića… U ovom trenutku tu ne postoji baš ništa jer smo u ovom trenutku koncentrisani na novu titulu’’, rekao je Milan Tomić.