Crvena zvezda – Mega 1:0

Košarkaši Crvene zvezde mts trijumfovali su u prvoj utakmici polufinalne plejof serije Superlige Srbije. Crveno-beli su u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ savladali Mega Bemaks rezultatom 83:72 (12:17, 26:23, 20:17, 25:15).

Košarkaši Crvene zvezde mts napravili su prvi korak ka željenom cilju. U prvoj utakmici polufinalne plejof serije Superlige Srbije, crveno-beli su savladali Mega Bemaks rezultatom 83:72 (12:17, 26:23, 20:17, 25:15).
U dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ motivisani gosti su pružili jak otpor, ali je Zvezda u poslednjem kvartalu ’’zategla’’ na sebi svojstven način odbranu. Takođe, uspostavljen je konačno i napadački ritam, a Čović, Beron, Rivers i Dobrić bili nerešiva enigma za odbranu gostiju.
To je bilo dovoljno za presudnu seriju i na kraju siguran trijumf izabranika Milana Tomića koji su poveli 1:0 u plejof seriji. Naredni meč igra se u utorak, a domaćin će biti Mega.
Početak utakmice pripao je gostima koji su u ranoj fazi utakmice poveli rezultatom 7:0. Seriju rivala prekinio je Bili Beron trojkom, ali crveno-beli nisu uspeli da pronađu napadački ritam u kontinuitetu. U uvodnoj fazi meča Mega je kombinovanom odbranom stavljala na muke izabranike Milana Tomića koji su prvu deonicu završili sa svega 12 postignutih poena, a razliku smanjili Rivers i Ristić. Na kraju prvog perioda rezultat je bio 12:17.
Mega je uspevala da odoli pritisku crveno-belih i da razliku podigne čak i na dvocifreni broj. Međutim, Zvezda nije očajavala. Dobrom odbranom uspela je da uhvati priključak, a onda je Bili Beron vezao pet poena i izabranici Milana Tomića prišli su na četiri poena zaostatka – 27:31.
Igra je dosta seckana, igrači obe ekipe su često bili na liniji penala pa je bilo teško da se uspostavi ritam utakmice. Ipak, Zvezda je bila silna motivisana da konačno preuzme vođstvo. Izjednačenje je doneo Filip Čović pogotkom uz faul – 38:38. Ipak, Čarapić je novim poenima sa penala vratio vođstvo Megi.
Nakon gotovo 24 minuta igre Zvezda je dočekala i prvo vođstvo! To se dogodilo nakon mini-serije 5:0 koju su kreirali Mo Faje trojkom iz ugla, a potom i Ognjen Dobrić pogotkom sa poludistance – 47:46.
I dalje je nedostajao kontinuitet u napadu Zvezde. Nekoliko crnih minuta i Mega je serijom 9:2 ponovo preuzela vođstvo – 49:55. Seriju je prekinuo Kej Si Rivers, a dodatno smanjio razliku Bili Beron. Kada je Beron pogodio novu trojku, Zvezda je ponovo vodila – 56:55. Fantastičnu seriju američki bek je završio i sa sedmim vezanim poenom postavivši na semafor rezultat 58:57 po okončanju trećeg perioda.
Sjajnom Biliju Beronu u napadu su se pridružili i Kej Si Rivers i Ognjen Dobrić i Zvezda je bila u velikoj seriji. Nakon dva i po minuta igre u poslednjem kvartalu crveno-beli su stekli najveće vođstvo na meču – 65:58.
Mega se nije predavala, ali su izabranici trenera Tomića preuzeli kontrolu nad dešavanjima na parketu. Rivers je donosio poene, pratili su ga Dobrić i Čović, a odbrana je bila na potrebnom nivou. Stečena prednost više se nije dovodila u pitanje.
Crvena zvezda mts – Mega Bemaks 83:72 (12:17, 26:23, 20:17, 25:15)
Crvena zvezda mts: Čović 14 (4sk), Kešelj, Davidovac, Lazić 2, Faje 7 (9sk), Beron 24, Dobrić 13, Ristić 2, Simanić, Rivers 17 (5sk), Odžo 4.
Dejan Davidovac:
’’Teška utakmica za nas. Loše smo otvorili utakmicu, njihovom serijom 7:0. Uspeli smo da se vratimo i što je najvažnije da pobedimo. Odigrali smo lošu utakmicu, nismo zaustavili njihov kontranapad što je bio dogovor pre početka jer smo znali da im je to najjače oružje. Probaćemo da se spremimo da narednu utakmicu odigramo na bolji način i da pobedimo’’
Milan Tomić:
’’Igrači šta ne mogu da shvate, a ja im pričam cele godine. Nemam ništa da krijem od vas. To je bio moj razgovor u svlačionici gde je od nekog igrača dobijen odgovor ’’bitno je da smo pobedili’’. Nije bitno samo da se pobedi, ako želiš da igraš u Crvenoj zvezdi. Moraš da igraš košarku, da čitaš igru. Rekli smo na mojoj prvoj konferenciji da treba da imamo 50 odsto poena iz kontranapada, danas smo imali četiri. Protiv Budućnosti i Partizana po 20 ili 30.
Bez obzira protiv koga igramo, moramo da budemo sto odsto spremni i fizički i psihički. Ako mi pripremamo utakmicu i kažemo da je Mega najopasnija iz kontranapada, a mi primimo 30 poena na taj način. To znači da nismo psihički bili 100 odsto.
Moramo da budemo na 100 odsto u Superligi Srbije. Zašto? Zato što moramo da ispoštujemo naše navijače koji su došli da nas podrže i da im priredimo košarkašku predstavu. Danas od predstave nije bilo ništa. Bitno je da smo pobedili? Da, ali za mali klub. Za Crvenu zvezdu je bitno i kako se pobeđuje. Nismo igrali protiv Borca dobro, ni protiv Zlatibora na Zlatiboru, ni u Čačku, ni protiv Dunava… Igrači moraju da shvate da su profesionalni košarkaši, da ne rade u fabrici gde će ubaciti karticu u aparat i da odu posle kući.
Mega je sve preuzimala. Samo smo spolja napadali Bitadzea i tu smo imali neka rešenja. Sa Odžom ih nismo kažnjavali, tri puta smo odigrali kako je trebalo da igramo u 40 minuta. Sada je igračima teže. Govorio sam im mesec dana. Ne možete u roku od dva tri dana da promenite u glavi čip. Treba da imaš kontinuitet i da svaki trening i utakmicu igraš na svom nivou. Sada im je teže jer u roku od jednog dana moraju da promene. Govorio sam im mesec dana. Sigurno da je za nas, klub i navijače bitna naša liga’’
Ristić i Lazić povrede?
’’Ristić je dobio udarac u oko, ali mogao je da igra. Lazić je pretrpeo udarac, lakat i zglob su u pitanju, ali ne znamo ozbiljnost’’
Polufinale plejofa?
’’Žao mi je što je bilo manje ljudi. To je loše za srpsku košarku generalno. Potrebno je u Srbiji da ima još ekipa koje nisu Zvezda, Partizan, FMP i Mega, ali za to je potrebna dodatna analiza’’
Suđenje?
Možda sam i ja malo preterao, ali nikada ne preteram bez razloga. Kakvo je suđenje bilo, ima nekog ko je bio u hali da vidi kakvo je suđenje bilo i da dobije ocene kao u školi. Da je čudno, čudno je, ali ne bih komentarisao’’.