Crvena zvezda na korak od ’’druge zvezdice’’

Košarkaši Crvene zvezde mts ostvarili su drugu pobedu u finalnoj plejof seriji Superlige Srbije. Crveno-beli su pred svojim navijačima savladali Partizan rezultatom 96:90 (22:18, 26:27, 20:19, 28:26).

I treći finalni meč doneo je neizvesnost, ali su crveno-beli ovog puta uspeli da privedu meč kraju na najbolji mogući način. Košarkaši Crvene zvezde mts su vodili gotovo čitavih 40 minuta, izuzimajući vođstvo Partizana u ranoj fazi utakmice koje je potrajalo 49 sekundi. Na kraju, crveno-beli su trijumfovali rezultatom 96:90 (22:18, 26:27, 20:19, 28:26) i u ponedeljak od 18 časova na istom mestu, ali pred navijačima Partizana, imaće prvu meč loptu da po 20. put u istoriji kluba podignu trofej namenjen državnom prvaku. Na radost svih kojima je crveno-bela boja u srcu i koji su i ove večeri pružili sjajnu podršku prvotimcima voljenog kluba.
Zaslužili su ovu pobedu izabranici Milana Tomića pre svega zahvaljujući velikoj energiji koji su uložili, a kada je bilo neophodno u samoj završnici pokazali su hrabrost i šampionski karakter. Blistali su u tim trenucima, ali i tokom čitave utakmice Bili Beron i Dejan Davidovac koji su zajedno ubacili 42 poena, a mnoge od njih u poslednjem kvartali. Beron je završio meč sa 25 poena uz sjajne procente šuta (7 od 9 iz igre, 9 od 10 sa linije penala), a Davidovac je upisao 17 poena.
Nošeni energijom sa tribina crveno-beli su dobro započeli meč. Dejan Davidovac je bio veoma raspoložen i verovatno najzaslužniji za vođstvo Zvezde 10:4. Ipak, mali pad koncentracije u redovima izabranika Milana Tomića doprineo je seriji rivala 9:0 kojom je Partizan preuzeo vođstvo. Usledila je bitna trojka Boriše Simanića, a do samog kraja deonice rezultat je bio gotovo potpuno u egalu. Ipak, poeni Ristića doprineli su vođstvu Zvezde po isteku deset minuta – 22:18.
Tokom druge deonice crveno-beli su nekoliko puta sticali šest ili sedam poena prednosti, ali nisu uspeli da se značajnije odlepe. Beron je blistao u drugom kvartalu, ali je Partizan po pravilu pronalazio šut za tri kada je Zvezda pokušala da se odlepi. Tako je bilo i u finišu druge deonice kada su Beron i Faje kreirali vođstvo 44:38, ali je Marinković uspeo novom trojkom da prepolovi vođstvo – 44:41. To je bila i razlika na kraju dvadeset minuta – 48:45.
U trećoj deonici viđen je sličan scenario kao u prethodnoj. Zvezda je bila konstantno u vođstvu, ali nije uspevala da prelomi i napravi veću razliku. U završnici trećeg prioda kada je Mo Faje pogodio dva slobodna bacanja Zvezda je stekla ’’plus osam’’ (68:60), ali je Partizan mini-serijom 4:0 i pre poslednjeg kvartala prišao na četiri poena zaostatka – 68:64.
Dejan Davidovac je ponovo blistao. Njegova trojka je ponovo odvojila crveno-bele i kreirala seriju koja je vodila Zvezdu do prve dvocifrene prednosti na utakmici – 76:66. Pejdž i Beron su pogodilo po trojku i razlika je ostala ista. Psvega zahvaljujući padu koncentracije izabranika Milana Tomića koji su olako izgubili nekoliko lopti, Partizan je uspeo da napravi seriju 7:0 i ponovo priđe na tri poena zaostatka – 79:76. Davidovac je pogodio trojku, uzvratio Renfro pogotkom uz faul, ali je onda ponovo iz ugla Dejan Davidovac odbio nalet Partizana – 85:79.
Neizvesna završnica nije izostala, ali su crveno-beli zadržali pribranost. Bili Beron je pogađao sa linije penala, Kej Si Rivers veoma bitnu trojku iz ugla.
Crvena zvezda mts povela je na kraju 2-1 u seriji koja se sada seli pred navijače Partizana. U ponedeljak će biti prva prilika da crveno-beli podignu trofej namenjen šampionu Srbije.
Crvena zvezda mts – Partizan Nis 96:90 (22:18, 26:27, 20:19, 28:26)
Crvena zvezda mts: Radanov, Čović 7 (8as), Kešelj, Davidovac 17, Nenadić, Lazić 8, Faje 11 (9sk), Beron 25 (4sk), Ristič 4, Simanić 5, Rivers 8, Odžo 11 (5sk).