Crvena zvezda odbranila tvrđavu! Savladan Fener

KK Crvena zvezda mts savladala je Fenerbahče u 2. kolu Evrolige rezultatom 68:56 (15:16, 20:14, 16:13, 17:13). Odbrana je bila brilijantna svih 40 minuta u sjajnom ambijentu ’’Štark arene’’.

Spektakularni ambijent, ratnička igra crveno-belih i velika pobeda!
KK Crvena zvezda mts upisao je prvu pobedu u ovogodišnjem izdanju Evrolige. U ’’Štark areni’’ pred nešto manje od 17.000 gledalaca savladan je snažni Fenerbahče rezultatom 68:56.
Od prvog do poslednjeg minuta crveno-beli su igrali fanatično, na ivici faula i sa neverovatnom borbenošću. Praktično su upijali energiju sa tribina i bili spremni na sve da nagrade navijače velikom pobedom. To se i dogodilo!
Granitna odbrana nije popustila svih 40 minuta.Kada se lomio meč podrška je bila sjajna, a energija izabranika Milana Tomića na najvišem nivou. Prednjačio je Mo Faje, minijaturama u odbrani, ali i pogođenom trojkom u izrazito bitnom momentu. Petorka u tim trenucima bila je Lorenzo Braun, Dobrić, Perperoglu, Faje i Gist. To je bila dobitna kombinacija!
Lorenzo Braun bio je najbolji u redovima Zvezde sa 13 poena i šest skokova. Džejms Gist i Stratos Perperoglu upisali su po 11, dok je Gist uhvatio i osam lopti.
Prvu deonicu obeležila je veoma čvrsta igra na ivici faula sa obe strane parketa. Igralo se praktično poen za poen, crveno-beli su čuvali nekoliko poena prednosti sve do završnice prvog kvartala kada je De Kolo pogodio trojku i pred prvi odmor doneo gostima tek drugo vođstvo na meču – 15:16.
Zvezda je nastavila sa angažovanom igrom u odbrani, a u napadu su imali svoje minijature Derik Braun i Dejan Davidovac. Usledila je serija 7:2 koja je donela crveno-belima četiri poena prednosti – 22:18. Izabranici Milana Tomića bili su u odličnom ritmu i uspeli su dodatno da povećaju prednost uz pomoć tandema visokih igrača Faje – Gist (29:23). Međutim, odgovorio je Nando De Kolo koji je vezao pet poena i ponovo primakao goste.
Odbrana crveno-belih bila je čvrsta i rešena da gostima oteža posao. Do kraja deonice odnosno u poslednja tri minuta Fenerbahče nije postigao koš iz igre i to je bio ključ prednosti izabranika Milana Tomića na poluvremenu – 35:30.
Čvrstina i borbenost i dalje su bili najveće odlike crveno-belih. Fenerbahče je za osam minuta igre postigao svega devet poena pa je razlika bila za ovakav tip utakmice pristojnih devet poena – 48:39. Prednost je smanjio Kostas Slukas. Međutim, crveno-beli nisu klonuli i održali su razliku do kraja trećeg perioda – 51:43.
Ipak, poslednja deonica napadački nije dobro počela. Za nešto manje od pet minuta igre crveno-beli su postigli samo dva poena. Falilo je u nekim situacijama sreće, a u nekim i boljih rešenja. Muhamed Ali i De Kolo su pogodili trojke koje su kreirale seriju 8:2 i nakon koje je Fener prišao na samo dva poena zaostatka – 53:51. Usledila je izrazito bitna trojka Mo Fajea nakon sjajnog prodora Lorenza Brauna, a kada je Dobrić zakucao nakon ukradene lopte dvorana je eksplodirala – 58:51.
Odbrana nije pala ni na narednim ispitima. Funkcionisala je perfektno, Mo je upijao energiju sa tribina i prednost je uspešno sačuvana.
KK Crvena zvezda mts – Fenerbahče 68:56 (15:16, 20:14, 16:13, 17:13)
Crvena zvezda mts: D.Braun 7 (8sk), Čović, Braun 13 (6as), Perperoglu 11, Davidovac 5, Lazić 3, Faje 8 (7sk), Beron 3, Dobrić 2, Gist 11 (8sk), Dženkins, Odžo 5.