Konferencija za medije predsednika kluba Nebojše Čovića

Predsednik Crvene zvezde mts Nebojša Čović govorio je na konfrenciji za medije o brojnim aktuelnostima. Veliki broj novinara okupio se u prostorijama kluba na Malom Kalemgdanu, a Čović je u potpunosti bio na raspolaganju za sva pitanja. Kompletno izlaganje možete pronaći na sledećem linku:

https://www.facebook.com/kkcrvenazvezda/videos/407633853251247/?t=16

Konferenciju Nebojše Čovića možete pročitati u celosti.

Nismo se videli odavno. Rešili smo da održimo redovnu konferenciju za štampu, ali pošto vidim da imate puno pitanja neću praviti uvod pa izvolite, pitajte šta vas sve interesuje i budite opušteni.

Prvo pitanje bilo je upućeno o novcu koji su Crvena zvezda i Partizan dobili od držanvih organa:

’’Ono što je objavio ministar Siniša Mali, naše cifre i njegove se potpuno slažu. Već ste krenuli senzacionalistički, da je Crvena zvezda dobila najviše para, a to zavisi od toga kako gledate i da li se razumete u finansije. Crvena zvezda je u košarci na prvi pogled dobila više novca od Partizana, dobila je 1.626.271.207,00, a Partizan 1.217.129.353,00 . Kada je fudbal u pitanju FK Crvena zvezda je dobila 727.044.337, a Partizan 899.443,886.

Kako je ispalo da je Crvena zvezda dobila više para. Mi još uvek nismo dobili 376.403.578,00 dinara, a to je projetkovani prihod za sezonu 2019/2020. To nismo dobili. Sada slede čuvene Čovićeve eksel tabele. Mi smo tačno dobili, zaključno sa 26. septembrom 2019. godine, a to je bruto iznos. Mi smo dobili tačno, odnosno leglo je na račun, 1.588.279.000, 00. Ili ti u evrima 13.405.000 u bruto iznosu. To je prvi razlog razlike, a drugi razlog je što je Crvena zvezda napravila faktoring sa nekoliko ugovora koji tek dospevaju u sezoni 2020/2021 sa državnim sponzorima, a to su Telekom Srbija, Državna Lutrija i Dunav, da bismo pojačali budžet za ovu sezonu i pojačali ga za nekih 376.000,00 dinara. Imamo državnog sponzora Telekom, a imaju ga i oni. Mi ne dugujemo za porez, mogu tačno da kažem kako su naše sezone išle.

Prosečno smo trošili para po sezoni 689.768.000,00 dinara ili  5.890.000 evra. Od sezone 2011/2012 pa na dalje. U sezonama od 2014/2015 do 2019/2020. dinarima smo prosečno dobili 116 miliona dinara ili u evrima 981 hiljadu. Od budžeta grada smo dobijali prosečno 45.792,386.00 dinara po sezoni.

Što se tiče naših obaveza prema hali Pionir i u Areni to je prosečno 131.430,12 evra po sezoni. Prosečno smo po sezoni plaćali 646.406,38 evra, a za poreze 612.144 evra. Od 2014. smo izdvajali 153.000 evra za Pionir i Arenu.

Gledano od 2011. do 2019. sve se slažem. U Crvenoj zvezdi se funkcioniše sve preko računa. Nas kontroliše domaća revizija i revizija Evrolige. Od ove godine ne možete da se takmičite u Evroligi ako ne poštujete u potpunosti finansijski fer plej. Mi smo prethodnog leta sve to prošli. Ništa nije počelo 2014. niti se završilo 2019. U periodu od 2008. do 2013. samo od Grada Beograda Crvena zvezda je dobila 56.181.146,00 dinara, a Partizan 153.783.768,00 dinara. Bilo je perioda kada Crvena zvezda baš ništa nije dobijala, 2010 i 2009. ništa nije dobila. Takođe, u tom periodu ako ste želeli da budete sponzor Crvene zvezde da to niste mogli da budete. Mi smo na svakom dinaru od javnih preduzeća veoma zahvalni. Prosečan budžet Crvene zvezde je 5.890.000,00 evra. Ne zaboravite da smo izmirivali obaveze i dugove. Od početka država prosečno učestvuje 23 odsto. Kod nas se zna gde je svaki dinar i nemamo nezvanične izvore prihode. Ovo što pročitamo ovako se slaže sa knjigovodstvom. Mislim da Zvezda i Partizan ne treba da se spore, to su dva najveća SD u Srbiji. Crvena zvezda poslednjih šest godina igra Evroligu, izuzimajući jednu sezonu. Budžet ne može da bude manji od 5.5 miliona evra. Budžet za ovu sezonu je 8.3 miliona evra, a tu su i neka potraživanja iz prethodne sezone. Maksimum je 60 odsto što možete da izdvojite za igrače i trenere, a za svako prekoračenje se plaćaju bonusi. Mi se uklapamo u taj procenat. Neki ljudi dolaze, neki odlaze, neki će odlaziti… Budžet će se verovatno smanjivati. CSKA iz Moskve ima 40.7 miliona evra sa tri tačke, Himki 33.3 miliona evra, Zenit 26.6 miliona evra, Asvel 11.4, Žalgiris 11.9. Barselona 41.4, a mislim da je objavila da će imati minus od 37 miliona, Armani ima 30 milona evra… Sve drugo su besmislice, laži i pokušaji ekskluziviteta. Ovo je formular koji mora da overi Evroliga, kompletna struktura prihoda i rashoda. Ako sve uradimo kako treba, treba da imamo dobit 508.000 evra. Ja ću biti zadovoljan da budemo oko 0 kako je to nekada bilo moderno pričati, pozitivna nula’’

Da li ste razmišljali o otpuštanju pojedinih igrača?

’’Nisam razmišljao o otkazima igrača, mislim da je selekcija dobra. Ništa ne mogu da isključim, s obzirom da dobro sarađujemo sa FMP-om, a tamo dobro napreduju igrači, čak i oni koje su digli drugi klubovi pa onda tresnuli na zemlju. Imamo dobru saradnju sa Tamišem, OKK Beogradom… Imamo zdravstveni problem sa Derikom Braunom, kao što znate i sa Ognjenom Kuzmićem, nadam se da će on biti dobro za 15 do 20 dana. Bilo je problema sa Gistom, Perperogluom… Nadam se da ćemo biti što kompletniji sa Barselonom.

Dogovorićemo se ko će voditi ekipu protiv Barselone, ako nam Kurir ne javi ranije. Ne može uvek da se pobeđuje. Poraze niko ne voli, tu smo realni, ali bolje ih je imati na početku. Stilske figure protiv Budućnosti i Makabija ’’loše partije’’. U redu, protiv Budućnosti možda nismo odigrali kako treba, Makabi smo mogli da dobijemo, a mogli smo i Panatinaikos. Poređenje sa prošlom sezonom, jedan poraz za celu sezonu, a sada imamo dva od tri utakmice. To je sve sport, a isto tako je Crvena zvezda dobila Fenerbahče. Duga je sezona, treba da budemo strpljivi, da pomažemo jedni drugima, da dajemo prave informacije vama, a vi da ne budete zlonamerni… Nikada nisam gledao prenose košarke uz muziku, a sada to radim sve češće. Ima divnih komentara. Lično sam otvoren za sve konstruktivne predloge’’

Pominje se da je Dejvid Blat kandidat za novog trenera?

’’Čovek je bolestan. Sada kada Pešić bude dolazio, probaću da ga ubedim da ostane ovde, a da se ne vraća u Barselonu. On je moj veliki drug i prijatelj. Radili smo zajedno u reprezentaciji i Crvenoj zvezdi. To je u domenu spekulacija’’

Da li ste iznenađeni odnosom javnosti u poređenju Crvene zvezde i Partizana i novca koji dobijaju?

’’Što bi Šojić rekao – Nisam ni iznenađen ni uvređen. Da smo imali predsednike države koji su zavijali rukave i navijali. Ono što je ružno, a to je postalo da svaka pobeda Crvene zvezde nije pobeda, već smo mi nešto oteli, a to je zato što Aleksandar Vučić navija za Zvezdu. Videli ste da država pomaže i jedan i drugi klub. Pravila se atmosfera da Crvena zvezda dobija beskonačno mnogo para, a ovi drugi ništa. Mislim da Crvena zvezda treba da ima čistu razliku 300, 400 miliona dinara jer igra Evroligu, da kriterijum treba da bude na osnovu sportskih rezultata. Sve što druga strana izgubi, a tu mislim na Partizan, to je jer je Crvena zvezda namestila da oni izgube i u fudbalu i u košarci. Takve spekulacije doprinose podelama. Kada se sretnemo da se šalimo na tu temu jer neće uvek gubiti jedni, a ni drugi. Nekada je bio ambijent potpunog uništenja Crvene zvezde, a ja sam na mestu UO SD Crvena zvezda, a mnoge ekipe iz te porodice jako teško žive. Rukomet, vaterpolo, odbojka, koja daje izvanredne rezultate, to su ekipe na ivici egzistencije, KKŽ Crvena zvezda, ženski sport to je bruka i sramota. Sa 300.000 evra u ženskom sportu možete da idete u evropko takmičenje, a puna su usta o ravnopravnosti. Ta ženska reprezentacije ostvaruje rezultate i to ne tako male. Znam da smo mi toliko raspolućeni da ona druga strana baš ništa neće verovati, šta god da kažete jer smo potpuno zatrovani. Moje je da kažem šta je naš stav baziran na činjenicama. Znam da postoje društvene mreže i da nose ono što je interesantno, a to je da je svako glavni i odgovorni urednik. Kada kažem svako, to je baš svako. To je karakteristika vremena u kom živimo.

Skoro da uopšte ne bih komentarisao izjavu gospodina Ostojića, ali hajde. Mislim da odnosi treba da budu mnogo bolji, a sa naše strane, kada je KK u pitanju nemamo nijedan primer. Da li ste videli transparent o nečijoj porodici sa naše strane? Vređanje porodica i seksističke pesme na račun moje familije? Teško da ćemo igrati bilo kakvu utakmicu pod takvim uvredama. Otvoren sam za sve vidove saradnje, ali nisam za to da se preko raznih kanala šire različite dezinformacije’’

Čović je govorio i o radu Košarkaškog saveza Srbije…

’’Mi u KSS gotovo nemamo nijednog Zvezdaša, osim Rakočevića i nismo zadovoljni tim radom. Tvrdimo da je istekao 19. januara istekao mandat, da nije usvojen završni račun 2018. godine, tvrdimo da se Kup Radivoja Koraća zvao Kup Milivoja Jovčića, a nama su se popeli na glavu da li je Bili napravio korake ili ne. Moje mišljenje je da su bili, a da nisu viđeni, ali nije bilo tolike priče oko faula u napadu Renfroa na Kupu. Sada ima video riplej i greške će se valjda smanjivati. Mislim da saradnja između Crvene zvezde i Partizana treba da budu normalni. Što se tiče spočitavanja pete utakmice plejofa ABA lige… Kada nas neko dočeka onako, kako su nas organizovano tamo dočekali. To je bio organizovani linč. Vratićemo uvek puta pet. Sada se priča da je zato ABA liga donela odluka o Vajld kardu. To nije tačno’’

Govorilo se još i o budžetima, trenerima i igračima…

’’Najplaćeniji igrač u Crvenoj zvezdi je 500.000 evra, a kada vidite naše rivale mislim da neko ima i plaćenije. Iskusni evroligaški treneri, koji nisu 100 odsto garancija za rezultat. Odnos se kreće, u odnosu na trenere nižeg nivoa ili da kažem mlađe trenere to je 1 prema 10, 1 prema 20. Malopre pomenuti trener, a nije Pešič je cifra od 800.000 evra bez bonusa.

Crvena zvezda je svojevremeno dovela mladog trenera Dušana Alimpijevića, na osnovu rezultata možete da cenite nekog, to je merljiv paramater. Imao je 11 pobeda u Evroligi, dobio je Real, igrao je finale ABA lige i izgubio na loptu zahvaljujući nesmotrenosti jednog našeg bivšeg igrača, a i zahvaljujući dešavanjima oko terena. Mi nemamo para da platimo trenera 500 ili 600.000 evra. Uz to da damo stan i auto A klase… Zagovornici smo da se mladim trenerima daje šansa. Kako je Duda Ivković postao je iskusni i trofejni trener, Željko Obradović…. Noć pre puta u Istanbul je trebalo da bude smenjen

Nismo, verujte mi, dobar ambijent za strane trenere. S tim da oni mogu da budu licencirani od strane KSS moraju da imaju osvojenu nacionalnu titulu ili evropsko ili svetsko prvenstvo, bez toga ga naš savez neće licencirati.

Analiziramo sve opcije, ne žurimo. Ko god došao dobiće potpunu podršku svih raspoloživih struktura kluba. Nismo ni mi planirali, nije ni Milan, da se dogodi ovo što se dogodilo, ali to je takav posao.

U SD ćemo imati uskoro konferenciju za štampu. Sledeće godine slavimo 75. godina od osnivanja, ali i borbe od fašizma i to može da se vezuje za energiju i pobedu. Da je teška situacija veoma, jeste, a veoma sam zahvalan što je FK pomogao KK i ostalim članovima. To nam daje sinergiju, a mnogi klubovi u Evropi sada pokušavaju da naprave SD, nema ih puno. Mislim da je šest ili sedam ekipa koji su u najelitnijem takmičenju u fudbalu i košarci.

Izgleda da će Andrija Gavrilović voditi Barselonu, videćemo, radimo. Ne krijem ništa, ne mogu da vam odgovorim za rešenje do kraja sezone. Nismo sve analize uradili. On jeste dugo sa Milanom, iskusan je, dobro radi svoj posao na mesto pomoćnog trenera. Nikoga neću da eliminišem. Videćemo šta je najbolje rešenje i najbolja procena. Ovo jesu osetljivi momenti, ali iz toga morate da izađete jači. Ako izgubite nema kukanja i kmečanja, diže se gore. Tako gledamo na sve događaje koji nisu u domenu prijatnih.

Nema prevare. Iskusni igrači vide da li trener zna ili ne zna. Što se tiče autoriteta, bar dok sam ja u Crvenoj zvezdi, niko neće smenjivati i postavljati trenera, ni igrači, ni ulica Strahinjića Bana… Već mi, koji smo pokazali, bar mislim, da taj posao znamo da radimo. Zagovornik sam da dajemo šansu mladima, ali za evroligaški nivo takmičenja moramo da imamo kombinaciju mladih i iskusnih igrača. Kod iskusnih igrača uvek imate stepen rizika istrošenosti i povreda, zato period oporavka mora da bude odlično odrađen. Zato su tu Miodrag Ćirić, Filip Volšek, naravno i Aleksandar Lukman koji rade sjajan posao. Mi kada sve saberemo bićemo negde na 90-ak utakmica što priznaćete nije mali broj. Treba izdržati sve to’’

A koliku šansu dobijaju mladi igrači Crvene zvezde, recimo Boriša Simanić?

’’Koliko znam Simanić je prošle godine puno napredovao. Mali vam je uzorak šest ili sedam utakmica. Time što mediji i menadžeri, a u određenom broju slučajeva mame i tate sa njihovim prijateljima pokušavaju da budu selektori, pravi se šteta, ne samo klubu, već i mladim igračima. Vidite šta se dogodilo sa jednim od najtalentovanijih, a to je Pecarski. Dignete ga u nebo pa tresnete u zemlju.

Na trenerima je da pravilno rasporede i procene na kojim utakmicama mogu da daju doprinos. Najviše bih voleo da u evroligaškom srpskom timu imamo sve domaće igrače. To nije realno. Porazi u Evroligi uopšte nisu zgodni i treba ih nositi i kroz takmičenje u ABA ligi. Videli ste, igramo utakmicu protiv Makabija sa mnogo obrta, pred 12.000 ljudi i onda odmah posle igrate protiv Krke. Uz svo uvažavanje i poštovanje njima. Zato, mladi igrači moraju da čekaju svoju šansu i da je iskoriste u takvim utakmicama.

Strani igrači su tu da podignu kvalitet, ne delimo na domaće i strane. Moram da vam kažem da su u velikom broju slučaja i jeftiniji.

  1. sam na skupštini KSS pitao da li postoji strategija srpske košarke, nisam dobio odgovor, a to znači da ne postoji. To je ono što me brine, a to pokazuje gde smo došli. Meni nestvarno deluje da naša mlada reprezentacija ispadne u B diviziju. Ne morate da gledate da li smo svake godine prvi, a čini mi se da smo 2008/2009 uzeli sve. Ne može svake godine tako, ali treba biti konkurentan i od prvog do petog mesta. Reći ću kako ja vidim, mislim da ima puno upada menadžerskih frakcija i prilikom biranja trenera, a potom i igrača. Mislim da mladih igrača ima, treba postaviti određenu strategiju. Video sam veliko raspoloženje kod predsednika države i ostalih državnih organa za kandidaturu za kvalifikacije za Olimpijske igre, a kako sam ja čuo, nije provereno, da će hrvatski premijer Plenković izaći sa kandidaturom za kvalifikacije OI, mislim da će ih dobiti i Grčka. Koncept za evropsku košarku koje je postavio Bauman je upropastitelj. Ono što je perspektiva evropske košarke su Evrokup i Evroliga, prelaz iz jednog u drugog takmičenje, a kako do Evrokupa videćemo. Filip (Sunturlić) me gura da ne otkrivam tajnu’’, zaključio je Nebojša Čović.