Crvena zvezda zasjala punim sjajem!

Crvena zvezda je u dvorani ”Aleksandar Nikolić” odigrala utakmicu za pamćenje! Za spektakularan ambijent u dvorani pobrinuo se menadžment kluba, a izabranici Andrije Gavrilovića za spektakl na terenu.

Odbrana, kao granit jak, čuvala je obruče crveno-belih, a u napadu su se samo smenjivali raspoloženi napadači. Prvih osam poena na meču postigao je Boriša Simanić koji je odigrao besprekornu utakmicu u svakom svom minutu na parketu, a u pravim momentima poene se donosili Beron, Perperoglu, Gist… Pa, bilo bi nepošteno bilo koga zaboraviti. Crvena zvezda je pokazala da je tim, pokazala je svoju snagu i jedinstvo. Velike zasluge za ovaj vredan trijumf pripadaju i navijačima, svakom pojedinačno od 5.432 koliko ih je bilo u dvorani. Njihova podrška i vetar u leđa bili su od velikog značaja.

Na kraju, nije izostao i veoma ubedljiv trijumf koji dodatno dobija na značaju kada se ima u vidu da je ekipa Himkija u ovaj meč ušla sa skorom 4-1 u Evroligi. Ipak, Moskovljani su morali da napuste dvoranu ”Aleksandar Nikolić” pognute glave. Crvena zvezda je bila ta koja se u ovoj utakmici pitala za sve i na kraju slavila ubedljivo 90:78 (28:22, 22:19, 30:15, 10:22).

Početak utakmice pripao je u potpunosti Boriši Simaniću koji je nagradio sebe i saigrače za izvanrednu odbranu. Na semaforu je pisalo Crvena zvezda (Simanić) 8 – Himki 0. Buker je trojkom smanjio vođstvo crveno-belih, ali oni nisu klonuli. Simaniću su se pridružili napadački Bili Beron i Ognjen Kuzmić, a nakon novih poena Boriše Zvezda je stekla i dvocifreno vođstvo – 19:9.

Ipak, ponovo je u teškim momentima za rivala Buker pronašao trojku, a onda i Šved vezao četiri poena. Bitne poene je tada pronašao Džejms Gist – 21:16. Ipak raspoloženi Šved i dekoncentracija Lorenza Brauna primakli su rivala na samo pola koša zaostatka – 23:22. Braun je ispravio grešku, a Stratos Perperoglu pogodio trojku iz tranzicije. Na kraju prvih 20 minuta rezultat je glasio 28-22 za Zvezdu.

Već na početku drugog perioda Simanić je na svom kontu imao 13 poena, a dobar doprinos povećanju razlike dali su Perperoglu i Gist pa je nakon novih osam poena grčkog internacionalca Crvena zvezda na svom kontu imala najvećih 14 poena prednosti – 42:28.

Crveno-beli nisu stajali. Velika energija vladala je u redovima Crvene zvezde. Perperoglu i Gist kao najiskusniji su bili motor ekipe, a kada je Gist poentirao uz faul nakon sjajne asistencije Filipa Čovića prednost je iznosila 16 razlike – 45:29.

Šved i Tima su kreirali seriju 7:0, a nalet je odbio Čarls Dženkins karakterističnim pogotkom sa poludistance. Zvezda je čuvala vođstvo do zvuka sirene koji je označio kraj drugog perioda, ali je prednost bila smanjenja – 50:41.

Drugo poluvreme započelo je trojkom Dairisa Bertansa uz faul, ali je uzvratio Bili Beron. Fenomenalni Beron je imao brzo na svom kontu osam poena i bio najzaslužniji što su crveno-beli vratili dvocifrenu prednost. A, kada su zajedničkim snagama Lorenzo Braun i Čarls Dženkins ukrali loptu, a Dženkins položio crveno-beli su na svom kontu imali 13 poena prednosti. Ali, Zvezda nije stajala!

Beron je položio, a odmah potom iz još jedne vrhunske odbrane i Braun. Odbrana je bila jaka kao graniz pa kada je Simanić postigao nove poene razlika je iznosila velikih plus 19 polovinom trećeg perioda – 66:47.

Simanić je bio nestvaran. Fantastičan u odbrani i brilijantan u napadu. Novom trojkom kreirao je plus 23 na semaforu u završnici treće deonice – 75:52. Razliku su dodatno povećali Beron i Gist pa je prednost išla i do plus 26, a na kraju trećeg perioda je sačuvana visoka prednost – 80:56.

Pitanje pobednika više se nije postavljalo, a publika je zaista mogla da uživa u brilijantnoj predstavi. Ređali su se i atraktivni potezi, a energija u odbrani nije jenjavala sve do kraja susreta. Prednost nije ugrožena nijednog momenta, mada je smanjena zahvaljujući velikom kvalitetu protivnika i ogromnoj potrošnji crveno-belih u prethodnoj deonici. Utisak je bio da je Crvena zvezda pokazala da je prava onda kada je najteže!

Na kraju ostvaren je veoma ubedljiv trijumf protiv jednog od najbolje plasiranih timova Evrolige u dosadašnjem toku sezone. Šved, Jerebko, Buker, Tima, Bertans… Položili su oružje pred neverovatnim izabranicima Andrije Gavrilovića.

Crvena zvezda mts – Himki 90:78 (28:22, 22:19,30:15, 10:22)

Crvena zvezda mts: Kuzmić 4 (5sk), Čović, L.Braun 10 (7as), Perperoglu 15 (5sk), Davidovac 2, Lazić, Beron 17, Dobrić 3, Gist 12 (5sk), Dženkins 8 (4as), Simanić 18, Odžo 1.