Gavrilović: Verujem u ovaj tim, radićemo da budemo bolji

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da pobede u 8. kolu Evrolige. Asvel je nakon 45 minuta igre u ’’Štark areni’’ slavio rezultatom 72:74. Asvel je bio odlučniji i agresivniji u presudnim momentima. O brojnim temama nakon utakmice govorio je trener Andrija Gavrilović.

’’Želeo bih da čestitam protivniku na velikoj borbi koju je pokazao i na tome što su verovali 45 minuta. Mislim da je razlog što su pobedili bila njihova agresivnost na ofanzivnom skoku i odbrana u važnim momentim, ali i to što nismo uspeli da u bitnim momentima pronađemo bitna rešenja’’, rekao je Gavrilović u uvodnom izlaganju.

Novinari su zatražili dodatnu analizu završnice:

’’Zadovoljan sam time što sam imao priliku da zovem tajmaut 15 sekundi pre kraja u regularnom delu i 27 sekundi pre kraja u produžetku. U prvom slučaju dogovor nije ispoštovan, igrači su se raširili da ostave Davidovcu mismeč, ali to nije bio plan. U drugom slučaju, kada je trebalo da napadnemo, Lorenzo Braun se okliznuo i mi smo počeli da jurimo loptu po pobedu. U utakmici na domaćem terenu, imati tajmauta u završnici je prednost. Očigledno mi tu prednost nismo iskoristili, a osim ta dva poena, bilo ih je još koji bi doneli pobedu. Promašenih otvorenih šuteva, promašenih polaganja… Uz njihovu agresivnost i moja odluka da toliko vremena dam našem trenutno jedinom plejmejkeru. To je dovelo da mi akcije započinjemo kasnije, uz njihovu agresivnost naravno i na kraju rezultat’’,  rekao je Gavrilović i potom dodao:

’’Akcije se izvode da bi se ostvarila prednost u saradnji, a ako nema pravovremenog pasa, nema ni prednosti. Na kraju se igra ’’1 na 1’’, a to nije ono što želimo. To je rezultat njihove agresivnosti’’, rekao je prvi trener.

’’Imamo jedan dan da pripremimo utakmicu koja je veoma važna, a onda imamo dan pauze – utakmicu pa dan pauze i utakmicu. Da, slažem se, trenutak nije jednostavan’’

’’U ovom slučaju izbor je moj i ideja je moja. Sigurno se dešava da mogu da se ogrešim o nekoga. Kao što sam rekao u najavi za ovu utakmicu, ja nikako ne želim da komentarišem učinak Nenadića ako nije imao priliku da igra, a sada treba da odigra minute protiv agresivne odbrane Reala. Ne mogu da krivim njega, mogu da odlučim da li da nastavim da mu dajem priliku ili ga ’’poštediš’’. Isto tako, sa Čarlsom u Evroligi. Ako pogledate neke momente u utakmicama sa Barselonom i Real Madridom i njegove minute na plejmejkeru to nije dobro išlo. Probali smo i danas, u paru sa Davidovcem tih nekoliko minuta, a moja je odluka bila da u drugom poluvremenu igramo sa Lorenzom Braunom’’

Novi igrači?

’’Mislim da se verovalo ako smo mi igrali dva plejofa i pobedili, bez prvog plejmejkera koji je bio Džo Regland, sa Filipom Čovićem uz ispomoć Davidovca i Berona, mislili smo da u istoj kompoziciji tima možemo da nastavimo i ove sezone. Imamo ove igrače u koje ja verujem jer želim da verujem u njih i tako će biti dok sam tu. Mislim da je ekipa napravljena po uzoru na prošlogodišnju i to je razlog što imamo ovakvu kompoziciju’’

Status povrede Stratosa Perperoglua?

’’Muči ga koleno, nije trenirao sa ekipom ovih dana. Doktori će odlučiti o procesu lečenja, ali sam prilično siguran da neće igrati sledeće nedelje, a u derbiju gotovo nemoguće’’, istakao je Gavrilović.

Gavrilović je govorio o svom statusu i statusu igrača, odnosno da li će biti promena…

’’Neke odluke ako treba da se donose, treba u paketu. Ja sam na ovom mestu tri nedelje i pokušavam da radom učinim to da ekipa bude bolja. Verujem u ove igrače jer su to igrači sa kojima radim. Dok mi se daje prilika da radim sa njima, nastaviću da verujem. Ne mislim da zbog izgubljene utakmice i razočarenja, malte ne dobijene utakmice, ne mislim da treba da radikalno prestanem da verujem u ono što radim i u ljude sa kojima radim. A, mislim i da nemam drugi izbor’’, istakao je Gavrilović.

Trener crveno-belih je govorio i o tome šta može da se uradi mimo promena u sastavu:

’’Mislim da Zvezda može da igra bolje, da treba da igra bolje i da je večeras trebalo da igra bolje. Moramo aktivnije da kažnjavamo šta radi odbrana protivnika, slažem se da večeras nismo pokazali napredak. Deo toga moram da pripišem fizičkim karakteristikama protivnika, a drugi deo mogu da prepišem svojoj ekipi i neispunjavanju onoga što smo pripremali u ova dva ciklusa. Mislim da povratkom Filipa Čovića, sa preraspodelom minuta, sa podizanjem forme Davidovca i vraćanjem samopouzdanja Dženkinsu možemo da izgledamo bolje. Na primer, Lazić i Dobrić su uradili šta je trebalo. Faje osim u trenucima realizacije je dao ono što treba. Centri su bili dosta udaljeni od obruča zbog sposobnosti i gabarita Džakirija koji je mnogo uticao na procente. To su neke stvari koje se već sada vide, a sigurno da želite da čujete globalna i revolucionarna rešenja, a meni je lakše da pričam o terenu’’, rekao je Gavrilović koji je potom upitan da prokomentariše odluku da se u napad za pobedu krene iz polja napada:

’’Kada je bilo 27 sekundi do kraja uzeli smo iz poslednjeg polja, a u pravu ste da bi ostala sekunda više da smo to izabrali. Ali, sa njihovim presingom bi bilo sedam sekundi manje za naš napad’’, rekao je strateg Zvezde, a zatim govorio o narednoj utakmici:

’’Sutra imamo jedan da interno analiziramo šta je bilo loše, mi interno jer ne možemo sa igračima da analiziramo loše i da spremamo narednu utakmicu. Ovo nije najava za utakmicu sa Partizanom, ali znamo da je derbi obično 50-50. Mislim da ko dolazi sa većim, a ko sa manjim porazom i ko ima više vremena za pripremu je manje važno. Već ulazak u utakmicu, moral i energija’’, zaključio je Gavrilović.