Velika pobeda košarkaša Crvene zvezde nad Olimpijakosom

Košarkaši Crvene zvezde mts ostvarili su veliku pobedu, jednu od najvećih u dosadašnjem toku sezone, pošto su savladali  Olimpijakos 88:81 (16:21, 24:29, 21:11, 27:20) u utakmici 15.kola Evrolige.

Pred 9000 gledalaca crveno-beli su fantastičnom igrom u drugom poluvremenu uspeli da nadoknade veliki zaostatak iz prvog poluvremena i stigli do velikog trijumfa,koji će ekipi mnogo značiti u nastavku sezone. Senku na meč bacilo je sramno ponašanje manjih organizovanih grupa pojedinaca koji su zviždali pojedinim igračima našeg tima – Filipu Čoviću i Džejmsu Gistu. Sa druge strane, klub se zahvaljuje „Delijama“ i ogromnoj većini od 9000 ljudi koji su svojom energijom i bodrenjem sa tribina, pomogli našem timu da dođe do velike pobede.

U timu u kome je svako dao svoji deo kako bi crveno-beli ostvarili šestu pobedu u sezoni, najefikasniji je bio Lorenzo Braun, koji je u prvoj utakmici nakon 7- dnevne pauze zbog povrede ubacio 34 poena,a veliku energiju posebno u drugom poluvremenu dala je timska odbrana crveno-belih koja je donela veliki preokret. Rezultat svega je drugo poluvreme koje su crveno-beli dobili rezultatom 48:31 koje je donelo bodove i vetar u leđa za crveno-bele u nastavku sezone.

Počelo je trojkom Davidovca, pogađali su za tri poena i Braun, večeras dobri Simanić i Crvena zvezda je dobro otvorila utakmicu. Međutim, veliki kvalitet igrača Olimpijakosa o kome je govorio i trener Dragan Šakota u najavi ove utakmice pokazao se u nastavku prvog poluvremena. Olimpijakos je uhvatio priključak  a u nastavku se igralo poen za poen, Brendon Pol je trojkom završio prvu deonicu i doneo najveću prednost crveno-belima iz Atine – 16:21. Imali su crveno-beli priliku da uzvrate, ali je Beron nije šutirao, posle driblinga je nepune dve suknde pre kraja uputio lošu loptu ka Filipu Čović koji nije imao priliku da uputi šut ka košu, i ostalo je -5 nakon prvih 10 minuta igre.

Serija na početku  drugog perioda – 9:2, donela je gostima i prvu dvocifrenu prednost – 18:30. Usledila je važna trojka Ognjena Dobrića  za 21:30.  Međutim, uz veliki kvalitet crveno-belih iz Pireja beogradski crveno-beli nisu uspevali da nađu kontinuitet u napaduposebno visoki igrači, pa je prednost rivala dodatno rasla. Odbrana nije bila na prepoznatljivom nivou u tim momentima takođe pa je i razlika na polovini drugog perioda bila ’’plus 15’’ u korist gostiju – 24:39.

Igra Zvezde je mnogo zavisila od čvrstine odbrane i kada su je crveno-beli prikazili stigla je i nagrada u napadu. Poeni Lorenza Brauna sa linije penala, a potom i trojka Čarlsa Dženkinsa doneli su Zvezdi seriju 7:0 i vraćanje na jednocifreni zaostatak – 31:39. Odgovorio je Printezis, ali je Lorenzo Braun bio u sjajnoj seriji. Još četiri vezana poena Zvezdinog plejmejkera smanjili su dodatno vođstvo rivala – 35:44. Raspoloženi Pol vratio je Olimpijakosu ubrzo i dvocifrenu prednost koju je pred poluvreme sa linije penala smanjio Lorenzo Braun – 36:48.

U drugom poluvremenu Crvena zvezda je izašla sa mnogo energije, kapiten Branko Lazić je kapitenski „stegao“ odbranu kojoj se priključila cela ekipa…

Snažna odbrana je donosila lake poene iz tranzicije, a kada je američki plejmejker pogodio novo polaganje razlika je bila prepolovljena – 44:50. Najiskusniji tandem Pirejaca Vasilis Spanulis i Jorgos Printezis su prekinuli seriju Zvezde, a svakako ambicijama crveno-belih nije pomogla ni činjenica ni da su od strane sudija dosuđena olako dva faula, kao i koraci, što se reflektovalo i na rezultat– 46:56.

Međutim, dobra odbrana bila je ključ potpunog rezultatskog povratka. Nju je predvodio izuzetni Branko Lazić koji je neumorno pratio i Vasilisa Spanulisa i Pola, a njegovi poeni sa linije penala su dodatno smanjili razliku, da bi nakon poena Dejana Davidovca sa iste razdaljine Crvena zvezda prišla na samo tri poena zaostatka – 53:56.

Zvezdina odbrana je bila kao granit u tim trenucima, a nova trojka Boriše Simanića je potpuno raspalila atmosferu jer je semafor pokazivao da je 11 minuta pre kraja utakmice izjednačeno – 58:58! Potpuna eksplozija u ’’Štark areni’’ dogodila se kada je Bili Beron pogodio trojku za vođstvo -61:58. Međutim, uz zvuk sirene uzvratio je bivši igrač Crvene zvezde Tejlor Ročesti – 61:61

Ipak, prvi veliki korak je napravljen, ekipa je uhvatila rezultatski priključak i bila nagrađena i rezultatom za dobru igru u trećem periodu. Nakon dve vezane trojke Bilija Berona crveno-beli su stekli šest poena prednosti na osam minuta pre kraja – 69:63 čime je put ka pobedi znatno bio olakšan. Sve je to bila nagrada za čvrstu i fanatičnu odbranu crveno-belih, a to je i publika znala da nagradi. Kada je kapiten Lazić položio na drugi obruč, posle još jedne fenomenalne timske odbrane za 71:63, otvoren je put ka velikim bodovima. Važnu trojku za rivala pogodio je Brendon Pol iz izrazito teške situacija, a nije mu takva prva bila danas. Odgovorio je Gist koji je popravio promašaj Lorenza Brauna, a posle sjajne odbrane Dženkinsa, Braun je pogodio za osam poena prednosti na manje od pet minuta pre kraja utakmice – 76:68.

Printezis je koristio iskustvo i snagu i bio najzaslužniji za smanjenje prednosti, ali je ovo bilo veče kapitena Lazića koji je igrao perfektnu odbranu, ali i pogodio bitan šut. Gist je nakon promašenih bacanja i čistog zicera, najzad uspeo da poentira i Zvezda je vratila osam poena prednosti – 82:74.

Ta prednost sa ovakvom igrom i energijom košarkaša Crvene zvezde bila je nedostižna za Olimpijakos, a crveno-beli su uspeli mirno da privedu utakmicukraju  i upišu velike bodove!

KK Crvena zvezda mts: Kuzmić, Čović, Lorenzo Braun 34, Davidovac 4, Lazić 8, Faje, Beron 17,Dobrić 6, Gist 8, Dženkins 6,Simanić 6, Odžo 2.

Već u ponedelja crveno-bele očekuje težak duel sa Primorskom u Kopru, dok u narednom kolu EL naš tim igra u Kazanju protiv Zenita.

ZAHVALNOST PRAVIMA I UPOZORENJE „NE NASEDAJTE NA PROVOKACIJE I DEZINFORMACIJE“

Klub ovom prilikom želi da se zahvali „Delijama“ na velikoj podršci i velikom delu publike koji su bodrili naš tim tokom cele utakmice, i kada nije išlo, i kada su košarkaši Crvene zvezde napravili veliki preokret. I došli do velike pobede.

Međutim, veliku mrlju na ovu pobedu bacilo je odvratno ponašanje nekoliko organizovanih manjih grupa pojedinaca koji su zviždali pojedinim igračima naŠeg tima, Filipu Čoviću i Džejmsu Gistu.

Ovom prilikom kao klub najoštrije osuđujemo ponašanje instruiranih i organizovanih manjih grupa pojedinaca koji očigledno smatraju da su iznad kluba i koji konstantno stvaraju negativnu atmosferu na našim utakmicama, zvižde pojedinim igračima koji svojim ponašanjem ničim nisu izazvali niti zaslužuju takvu reakciju.  Već nedeljama ukazujemo da su ti pojedinci organizovani, zna se i od koga i za koga, sa ciljem da ruše klub, šire defetizam i dezinformacije, sakrivajući se iza nekakve navodne želje da pomognu Crvenoj zvezdi. Ti i rezultate takvih smo videli pre 2011. kada se Crvena zvezda gotovo ugasila.Neki od njih, sada vode pojedine portale i medije. Rezultat svega je „atmosfera“ u kojoj je stvoren ogroman pritisak na igrače Crvene zvezde, u kojoj se zviždi i ironično aplaudira „svojim“ igračima???

Sada je već postalo očigledno da to rade organizovane ubačene grupe, prvo one kojima je interes iz nekih drugih tabora da sruše ovakvu Crvenu zvezdu, ali tu ima i onih „lojalnih Zvezdaša“ koji ne mogu da istrpe „ godine Crvene zvezde“ i čine sve  da sruše klub koji je uspeo da se vrati na mesto koje zaslužuje nakon godina u kojima je bio devastiran i sveden na nivo pukog epizodiste. Ovo što se dešava danas je samo finale medijske kampanje u pojedinim medijima, za koje se dobro zna čiju „mrežu“ predstavljaju i za čije interese rade. Zato pozivamo sve dobronamerne Zvezdaše da na takve provokacije za koje imamo sve podatke, i koje ćemo prezentirati javnosti uskoro, ne nasedaju, već da takvim pojedincima uskrate mogućnost da budu u hali, destabilizuju klub na ovaj način stvarajući atmosferu koji predstavlja sramotu svih nas. Ova epizoda samo predstavlja vrhunac davno zamišljenog plana da se konačno i nepovratno destabilizuje klub. Uglavnom su „anonimni“. Međutim, ako misle da su anonimni, pogrešili su.

KK Crvena zvezda obaveštava javnost da u takvim uslovima i „ambijentu“ koji veštački stvaraju organizovani pojedinci više neće igrati utakmice. Jer je praktično nemoguće u takvoj atmosferi da mogu da se dobijaju utakmice, a posebno ne ovakve teške, i sa rivalima koji su najvećeg evropskog kvaliteta. To je i zajednički stav celokupnog igračkog kadra i stručnog štaba KK Crvena zvezda, koji će se tim povodom obratiti javnosti u narednim danima i obrazložiti svoj stav oko nezabeležene situacije na koju se o kratko osvrnuo i kapiten Branko Lazić i saopštio medijima nakon utakmice :

Što se tiče meča čestitke ekipi na pobedi i na odličnoj igri u drugom poluvremenu što je dovelo do trijumfa, to je što se tiče utakmice”, rekao je Lazić i sam nastavio.

“A što se tiče svega ostalog što se dešavalo pre meča i u toku meča, u vezi našeg saigrača Filipa Čovića, želim da poručim – i to ćemo uskoro izaći zajedno kao cela ekipa – ovo je poslednji put da igramo u ovim uslovima pred našim navijačima!”.

Konačno naša dužnost kao ozbiljnog kluba je da saopštimo i ovo – Od 2011 godine, pa do danas,  ko će biti u timu,  ko će i koliko igrati, je isključivo odluka trenera i stručnog štaba. To je njihov posao za koji su plaćeni.  Međutim, dobro osmišljena mreža i kampanja raznih limarskih radionica i jutjub emisija u koju se uključuju dokazani mrzitelji Zvezde ( čije ćemo podatke takođe objaviti) se trudi svim silama da „objasni“ javnosti da je istina drugačija? Međutim, objašnjenje je jednostavno – ovo je dugo i dobro zamišljena strategija za rušenje Crvene zvezde. Kada već  u prethodnim godinama nisu prošle priče o „bankomatima“ i mezimčetu ove države, finansijskom iscrpljivanju, iznošenju raznih neistina o radu našeg kluba. I uglavnom dolaze od „lažne opozicije“ i onih koji su navodno dobijajući manje, uvek imali više?

Konačno, KK Crvena zvezda mts uvek je isticao da svaki pojedinac kupovinom svoje karte pomaže lakšem radu i funkcionisanju kluba. Međutim, time što je neko kupio kartu, ne znači da je kupio i pravo da vređa i leči frustracije nad igračima kluba koji podržava, jer ni igrači, ni stručni štab, ni uprava nisu nečiji džak za udaranje. Već deo sistema koji je u tome što radi najbolji na ovi prostorima već godinama unazad. Takvi koji bi da leče svoje nezadovoljstvo, nisu ni navijači ni simpatizeri! Pravi naziv za njih iz pristojnosti nećemo izgovoriti.

KK Crvena zvezda mts