Epska pobeda Crvene zvezde u Lionu!!!

Postoje utakmice koje će se pamtiti kroz istoriju kluba… pa čak i takvu bogatu kakvu ima KK Crvena zvezda.

Jednu takvu odigrali su crveno-beli u lionskom „Astrobalu“ u petak 10.01.2020. godine i pobedili domaći ASVEL 83:80 nakon nezapamćenog preokreta u drugom poluvremenu i prave drame koju je okončao Kevin Panter trojkom 2.sekunde pre kraja utakmice!

Košarkaši Crvene zvezde tako su stigli do velike, ogromne pobede i 9.trijumfa u Evroligi uz 9 poraza. A pre samo mesec i po dana putovali su u Kaunas sa skorom 2-7.

Kako opisati utakmicu u kojoj su crveno-beli od samog starta dozvolili rivalu da „tučom“ i igrom na ivici faula steknu veliku prednost koja je brzo rasla do -10, a vrlo brzo -17, pa -21!

Ništa nije u tom trenutku polazilo za rukom crveno-belima, dozvolili su kao najbolja odbrana Evrolige čak 30 poena u prvoj deonici (30-13 posle 10 minuta igre). Pokušavao je da trgne igrače trener Šakota, zaradio je i tehničku grešku, ali domaćin je održavao prednost do velikog odmora u jednom od najlošijih izdanja Crvene zvezde ove sezone u kome su igrači na parketu sve u tim trenucima radili pogrešno… Izgledalo je da nema nade iako je košarka priređivala brojna čuda,posebno i zbog povrede Marka Jagodića Kuridže koji je nezgodno pao još u prvoj deonici…

Plesao je Markus Vilijams u Istanbulu protiv EFES-a i Valensije u Španiji,pogađao je Pera Antić veliku trojku u Madridu, imala je Zvezda i šut za pobedu bez pogodjene trojke u celom duelu sa Žalgirisom u Beogradu, plus 30 protiv Makabija, pamte se velike utakmice, brojne drame… Ali ono što je usledilo u narednih 20 minuta u Lionu od u tim trenucima „prežaljene „ Crvene zvezde graniči se sa najvećim čudima i podvizima koje je jedan tim crveno-belih napravio, i to na ovom nivou – u ovoj ligi!

Ni nekoliko uvodnih minuta treće četvrtine nisu nagoveštavali nezapamćen povratak Crvene zvezde u jednu Evroligašku utakmicu, posebno posle faula Branka Lazića na Nou za 52:35… A onda je krenula zvezdina „mašina“!

Pogađali su uz veliku borbu i skraćenu rotaciju Beron, Dobrić, Štimac je nastavio gde je stao u prvom poluvremenu kao jedini koji je uspevao da odgovori igračima ASVEL-a. Beron je „spustio“ crveno-bele na jednocifreni minus, Dobrić važnom trojkom doneo -7 (48:55), a kada su poentirali i Davidovac (koš i faul) i ponovo večeras odlični Dobrić, Zvezda je prišla na 54:57 i ponovo „otvorila“ utakmicu!

Petorka Panter, Dobrić, Davidovac, Beron i Štimac u finišu četvrtine zaključala je reket, a košarkaši ASVEL-a sve teže i teže su pronalazili put do obruča.

U napadu Kevin Panter je ubacio dva teška šuta u dva napada i primakao Crvenu zvezdu na samo poen zaostatka pred početak poslednje četvrtine (64:65)!

U odsustvu Kuridže, ceo tim je podigao agresivnost na gornju granicu, a jedan od onih koji to redovno rade je i Nikola Jovanović koji je svojim poenima doneo prvo izjednačenje na utakmici (66:66).

Nakon novih poena Jovanovića, tehničke (obostrane) za našeg centra i Džekirija, prvo vođstvo crveno-belima doneo je Panter u 35.minutu (74:72).

I onda kreće drama sa srećnim krajem! Pogodio je Panter, Štimac zatvorio koš i blokirao Džekirija, a kada je namerno ostavljeni centar Crvene zvezde pogodio trojku za 79:73 otvorio se put ka pobedi crveno-belima!

Međutim, put do istorijske pobede crveno-belih bio je otežan brojnim promašenim slobodnim bacanjima! Promašivali su Braun, Štimac, Gist, a kada je Panter izgubio loptu i omogućio Asvelu lake poene za 80-80 činilo se da neverovatan preokret izmiče iz ruku košarkaša Crvene zvezde.

Na sreću milionske armije navijača Crvene zvezde, svih momaka koji su „izginuli“ u petak uveče u Lionu, Panter se nakon tajm-auta iskupio teškom trojkom preko ruke i doneo veliku, istorijsku pobedu košarkašima Crvene zvezde u Lionu!

Od samog rezultata, pete pobede u nizu, sedme u poslednjih 9 mečeva u Evroligi, ono što treba da se pamti je borba, energija, vera u preokret u meču koji je praktično bio izgubljen posle 20 minuta igre. Ne i za momke u crveno-belom dresu koji su u petak uveče 10.januara ispisali jednu od najlepših stranica u evroligaškoj istoriji Crvene zvezde!!!

Crvena zvezda: Kuzmić, Panter 18, Braun 13, Davidovac 9 (5 sk), Lazić 1, Beron 5, Dobrić 6, Gist 2, Jagodić Kuridža 2, Simanić, Jovanović 6, Štimac 21 (8/8 za dva).

Crveno-beli se u subotu preko Beča vraćaju za Beograd, a u sledećih 7 dana očekuju ih još tri utakmice: protiv Mege u ponedeljak,pa dva meča duplog programa u Beogradu protiv Žalgirisa i Albe.