Crvena zvezda – Žalgiris: Za Božić je pisana istorija, neka se ponovi!

KK Crvena zvezda mts pred sobom ima po prvi put u novom evroligaškom formatu ’’duplo kolo’’ na domaćem terenu. Potpuno novi izazov je pred crveno-belima koji se nalaze u izvrsnoj formi. Na svom kontu imaju sedam uzastopnih pobeda, od toga četiri u Evroligi, ali zadatak da se furiozna serija nastavi neće biti ni malo lak.

Naredni meč je protiv slavne ekipe iz Litvanije – Žalgirisa. Deseti čin (trenutni skor 4-5 za Žalgiris) okršaja ekipa koje dolaze, kako se sa punim pravom kaže, iz ’’zemlji košarke’’ zakazan je za sredu od 19 časova u ’’Štark areni’’.

Sve je počelo za Božić 1999. godine. Velika euforija pratila je okršaj gotovo litvanske reprezentacije u dresu Žalgirisa i Crvene zvezde koja je nastupala u Evroligi kao državni prvak. Prepuni ’’Pionir’’ čekao je jedne od najvećih zvezda evropske košarke, a ispostaviće se, šampiona Evrope za sezonu 1998/1999. Kako nešto stariji Zvezdaši svedoče već dva i po sata pre početka protezala se ’’zmija’’ niz zaleđena stepeništa dvorane pa u nedogled. Pozitivna energija, čak i karnevalska atmosfera bila je na strani crveno-belih košarkaša. Za Zvezdu su tada nastupali:

Vidačić, Pavićević, Rakočević, Peković, Stanojević, Bolić, Divac, Popović, Jestratijević i kapiten Milenko Topić.

Ljubimac navijača, heroj te generacije Zvezdaša, Milenko Topić je kao kapiten i u ovoj utakmici imao jednu od najvažnijih uloga u po mnogo čemu istorijskoj pobedi. Igrao je 40 minuta, bez sekunde odmora i meč završio kao najbolji poenter sa 17 koševa i devet skokova. Prošlo je više od 21 godine, ali sećanja sadašnjeg pomoćnog trenera Crvene zvezde ne blede, a kako bi kada i njegova strast i ljubav prema crveno-belim bojama nikada nije prestala. Šta više, reklo bi se i da je jača.

’’Bila je specifična atmosfera jer smo igrali na naš najveći praznik protiv ekipe kakva je tada bio Žalgiris. Ono što je dodatno činilo utakmicu posebno je i to što je baš na Božić i rođendan naših navijača i ceo ambijent je bio slavljenički. Naš najveći praznik, rođendan navijača i dolazak ekipe Žalgirisa – sve se poklopilo’’, započeo je razgovor Milenko Topić, a zatim nastavio:

’’Ono što je takođe utakmicu činilo još posebnijom je NBA lokaut. Uveliko su kružile priče da će Vlade Divac igrati za nas, a to se na kraju i obistinilo, dok se isto tako pričalo da će za Žalgiris igrati Sabonis. Međutim, u slučaju Žalgirisa se nešto iskomplikovalo, da li je bilo nešto oko novca ili osiguranja, zaista ne znam i Sabonis nije zaigrao za Žalgiris iako je bio prisutan u timu. Ceo ambijent je bio specifičan, puna dvorana naših navijača i svi smo se trudili da to bude veče za pamćenje i pobedili smo utakmicu i to ispostaviće se da smo pobedili budućeg prvaka Evrope. Te utakmice se zaista često sećam, povremeno je i ponovo pogledam. Bilo je zaista fenomenalno’’, rekao je Milenko Topić.

Pokušali smo, mada ponovo bezuspešno, da stavimo tadašnjeg kapitena crveno-belih u prvi plan. Topić je bio najefikasniji akter utakmice, a po mišljenju mnogih njegova blokada nad Maskoliunasom bila je prelomni momenat utakmice.

’’Naša snaga je bila što smo igrali kao tim, krasilo nas je veliko zajedništvo i tako smo došli do pobede. Nikada se u tom kolektivu niko nije isticao, stalno su individualno iskakali drugi igrači, a ostali bi pratili. Divac nam je zaista puno pomogao u toj utakmici. Pomenuli ste moju blokadu, ali je istina da je sve počelo od moje greške. Video sam plavu kosu, kao da sam pomislio –  U redu, to je Pop (Oliver Popović)… Kada sam video šta sam uradio, krenuo sam da trčim nazad, zakačio sam loptu, ona je otišla u aut, ja sam završio na parketu, okrenem se i vidim da je i Divac u reklamama. Kada vidite taj prizor, okrenete se oko sebe i vidite da su praktično svi navijači na nogama, onda možete samo da nastavite da se borite. Mi smo to uradili i na kraju pobedili’’, istakao je Topić koji je sa nama podelio i jednu anegdotu.

’’Završila se utakmica, mene su drugari čekali da se presvučem tu u kafiću ispred, a pored njih je bilo još mnogo navijača. Izlazio sam iz dvorane, a tamo su bili trubači koji su imali svoj slavljenički performans posle utakmice. Dvojica se pakuju u kombi, a dvojica su i dalje tu. Meni prilazi jedan od njih i kaže – Kume, daj jednu pesmu za tebe. Rekao sam – hajde, ’’Đurđevdan’’! I tako, veliko slavlje iz dvorane se nastavilo i posle utakmice’’, rekao je legendarni Milenko Topić.

Svedočanstvo nekadašnjeg kapitena, a sada pomoćnog trenera Crvene zvezde mnoge ostavlja bez daha. Oni stariji Zvezdaši će evocirati uspomene, a mlađi koji nisu bili svedoci ovog istinskog spektakla upoznaće se više sa istorijom crveno-belih. U današnje vreme, na jutubu i ostalim platformama može se pronaći ova po mnogome istorijska utakmica, to će možda i biti pravo zagrevanje za novi evroligaški spektakl koji nas čeka već u sredu od 19 časova. Sudara zemalja košarke, njenih predstavnika u Evroligi i to po 10. put. U sredu, u ’’Štark areni’’.

Zvezdaši, vidimo se! Ovo su dani kada se piše istorija jer, kao što vidite, sećanja sa velikih utakmica ne blede.

Crvena zvezda – Žalgiris 77:69 (42:37, 35:32)

Crvena zvezda: Vidačić, Pavićević 2, Rakoćević 8, Peković, Staonojević, Bolić 12. Divac 16 (8sk), Popović 16, Topić 17 (9sk), Jestratijević 6.