Velika i važna pobeda Crvene zvezde u derbiju!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan 92:86 u 18. kolu ABA lige. Pred 6000 gledalaca crveno-beli su ostvarili izuzetno važnu 12.pobedu u regionalnom takmičenju iako su pred ovaj meč bili pod velikim pritiskom I imperativom pobede.

U ekipi Crvene zvezde svako je dao svoj doprinos u velikoj pobedi, a nejefikasniji je bio Bili Beron sa 26 poena.

Njega su pratili Lazić sa 12 i Davidovac sa 11 poena. Veliku ulogu imao je i Marko Jagodić Kuridža koji je nakon duže pauze sa jednim treningom vodio veliku borbu na parketu, a onda pogodio ključna slobodna bacanja na 37 sekundi do kraja za ispostavilo se nedostižnih 90:86.

Poražene je predvodio Nemanja Gordić sa 14 poena

Crveno-beli sada imaju skor 12-5 (utakmica u Podgorici još uvek nije registrovana I čeka se odluka Predsedništva).

Od uvodnih minuta utakmica je opravdavala naziv velikog derbija. Crveno-beli su ušli sa puno energije, a prednjačio je fantastični Bili Beron koji je već u prvoj deonici na svom kontu imao 11 poena. Ipak, dobar šut za tri poena, ali i vrlo čudan sudijski kriterijum, ako se tako može reći, u tim momentima su držali Partizan u rezultatskom egalu. Baš u završnici četvrtine sudijske odluke sprečile su da crveno-beli steknu osetnij vođstvo pa je na kraju prve deonice rezultat glasio – 25:23.

Nakon dva slobodna bacanja Stefana Birčevića na početku drugog kvartala rezultat je bio izjednačen, ali je odgovor bio u rukama Čarlsa Dženkinsa koji je pogodio za tri poena pa potom i Vladimira Štimca koji je poentirao iz reketa – 30:25. Uzvratio je Kori Volden, a onda su stigle i dve nove trojke crveno-belih, bile su delo kapitena Branka Lazića i Kevina Pantera – 36:27. Dobra odbrana sprečavala je odgovor večitog rivala, a kada je Štimac polovinom drugog perioda ponovo pogodio iz reketa Zvezda je stekla prvu dvocifrenu prednost – 38:27.

Crveno-beli nisu stajali! Fantastičnoj publici malo atrakcije podario je Lorenzo Braun sjajnom blokadom nad Jankovićem i posle polaganjem na drugoj strani, a već u sledećem napadu je njegovu odličnu asistenciju krunisao zakucavanjem Dejan Davidovac – 42:29. Partizan je uspeo da uzvrati serijom 10:0 iskoristivši pad u defanzivi crveno-belih – 42:39. Seriju rivala prekinuo je Vladimir Štimac nakon izvrsne asistencije Brauna, ali je odmah potom Markus Pejdž pogodio trojku koja je vratila goste na dva poena zaostatka – 44:42. Serija 13:2 Partizana bilo je i poslednje što se dogodilo u drugom kvartalu utakmice – 44:42.

Sjajna rola Branka Lazića početkom trećeg perioda čuvala je vođstvo Crvene zvezde koja ipak nije uspevala rezultatski da se odvoji. Nakon nesportske greške crveno-belih, a ubrzo i tehničke za Dragana Šakotu Partizan je napravio seriju 10:0 i stekao vođstvo 52:57. Seriju rivala prekinuo je Džejms Gist sa linije penala – 54:57.

Zvezda je tragala za petorkom koja će konačno pronaći napadački ritam. Bili Beron je bio jedan od retkih koji su bili raspoloženi u tim trenucima, a i igra u odbrani nije bila nalik onoj iz prve polovine drugog kvartala. Ipak, Bili Beron je bio motivisan dovoljno da pokrene ekipu i posle sedam njegovih vezanih poena crveno-beli su prišli na pola koša zaostatka – 63:64.

Zvezda je do kraja četvrtine dodatno pojčala odbranu, a poeni Čarlsa Dženkinsa, njih četiri vratili su vođstvo crveno-belima pre ulaska u poslednji kvartal – 67:66.

U nastavku je viđena velika borba, nalik celoj utakmici. Zvezda je čuvala vođstvo, ali i nije uspevala da se rezultatski odlepi. Partizan je konstantno bio blizu. Odlično su  u tim trenucima igrali Dejan Davidovac i Branko Lazić, odbrana je bila nešto bolja, ali je rezultatski egal i dalje trajao. Nakon skoro 36 minuta igre semafor je pokazivao 80:80 što je prilično dobro opisivalo ceo tok utakmice.

Obe ekipe rano su ispunile bonus i do novih poena stizalo se preteženo putem slobodnih bacanja. Bili Beron je i tada bio miran, a kada je pogodio poludistancu za 86:82 na 2:22 cela dvorana je uzvikivala njegovo ime. Ipak, bilo je još mnogo posla pred izabranicima Dragana Šakote.

Fenomenalan posao u završnici radio je Marko Jagodić-Kuridža. Nije imao problema da u preuzimanju sačuva značajno bržeg Markusa Pejdža, a kada je Bili Beron promašio trojku za plus 5 na 40 sekundi pre kraja Jagodić-Kuridža se našao na ofanzivnom skoku i iznudio faul. Njegova slobodna bacanja donela su crveno-belima ”plus četiri” na 37.4 sekunde pre kraja. Posle još jedne dobre odbrane Crvene zvezde delovalo je da je kraj. Na 23 sekunde pre kraja Bili Beron je imao dva slobodna bacanja kojima je krunisao izvanrednu partiju i stavio tačku na pitanje pobednika – 92:86.
ABA liga, 18. kolo:
Crvena zvezda – Partizan 92:86 (25:23, 19:19, 23:24, 25:20)

dvorana: Aleksandar Nikolić
gledalaca: 5.989
sudije: Radović, Juras, Nikolić.

Crvena zvezda: Panter 3, Kuzmić 2, Braun 5p+8as, Davidovac 11, Lazić 12, Beron 26, Dobrić 1, Gist 7, Kuridža 4, Dženkins 9, Odžo 6, Štimac 6.

Partizan: Volden 12, Zagorac 9, Pejdž 13, Gordić 14, Mekadu 4, Jaramaz 13, Veličković 6, Birčević 2, Janković 0, Tomas 4, Trifunović 0, Mozli 9.

Trener KK Crvena Zvezda Dragan Šakota:

Partizan je dobro igrao, bila je zanimljiva utakmica, u prvom delu lepša, u završnici zanimljiva. Važna pobeda za nas, bili smo pod imperativom pobede, u situaciji u kojoj smo se u zadnji čas popuniili zbog bolesti i povreda. Zadovoljni smo pobedom, pripremamo se za duplu nedelju, ide i Kup… Više nema slobodnog dana.
Pre svega, Partizan je imao bolju psihologiju pred meč, jer nemaju praktično šta da izgube, u boljoj su situaciji od nas. Mi smo baš bili pod moranjem i tu se stvari razlikuju. 

O učinku Jagodić Kuridže:
To je vezano za momenat naših promena. Dovodili smo igrače koji imaju veću energiju i daju nešto što rade na drugačiji način od onih koji su otišli, Brauna i Fajea. Nažalost, Marko je bio povređen i vrlo brzo se vratio. Dao je veliki doprinos praktično sa jednim treningom. I da nije ubacio nijedan poen, odigrao je herojski“, dodao je Zvezdin trener

Već u sredu crveno-bele očekuje nova utakmica u Evroligi protiv Panatinaikosa iu “Štark Areni” pa put u Moskvu u četvrtak ujutru, a pravo iz Moskve nakon utakmice sa Himkijem, ekipa Crvene zvezde putuje u Crnu Goru gde je očekuje meč 19.kola ABA lige sa Mornarom.