Velika pobeda Crvene zvezde – PAO je opet “pao”!

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su veliku pobedu u 23.kolu Evrolige, pošto su u „Štark Areni“ savladali Panatinaikos rezultatom 78:73 I tako stigli do 10.pobede u ovogodišnjem izdanju Evrolige.

Najefikasniji kod crveno-belih bio je Kevin Panter sa 24 poena, u ekipi Panatinaikosa Tomas I Papajanis sa 12 poena.
Crveno-beli su se tako revanširali Panatinaikosu za uvodni poraz u ovogodišnjoj Evroligi, I što je još važnije u vrlo zgusnutom kalendaru prekinuli niz od četiri poraza.

Velika potrošnja sa  derbija ugledala se na početku utakmice. Panatinaikos je to iskoristio i agresivnom odbranom uz mnogo lakih poena poveo 8:2. Odgovorio je Bili Beron, ali crveno-beli nisu uspevali da pronađu kontinuitet u napadu. Raspoloženi Kalates diktirao je ritam i  bio najzaslužniji što su gosti nakon četiri i po minuta imali dvocifrenu prednost – 5:15.

Zahvaljujući dobroj odbrani crveno-belih u ostatku četvrtine Panatinaikos nije stekao osetniju prednost jer je napad crveno-belih bio veoma loš. Svega jedna trojka iz šest pokušaja, slab doprinos Lorenza Brauna i Bilija Berona kulminirali su sa devet poena Zvezde u prvoj četvrtini – 9:21.

Nije hteo šut crveno-bele, ali su se velikom borbom vratilu brzo u utakmicu. Jagodić-Kuridža je uneo mnogo energije u redove crveno-belih, a Panter je bio čini se jedini raspoložen napadač u ekipi. Publiku je najviše obradovao ulazak na teren Stratosa Perperoglua koji polako ulazi u ritam nakon teže povrede. Ceo taj ambijent i gromoglasna podrška pomogli su Crvenoj zvezdi da smanji rezultatski zaostatak. Nakon poena izuzetnog Jagodića-Kuridže, a posle i Majkla Odža i to kao nagrada za još jednu sjajnu timsku odbranu Zvezda je prišla na šest poena zaostatka – 23:29.

Panatinaikos je odgovorio sa linije penala nakon tehničke greške Perperoglua, a nakon serije vrlo čudnih odluka sudija. Zvezda nije klonula, naprotiv, našli su crveno-beli energiju u sebi uprkos napornoj utakmici koju su odigrali pre samo dva dana. Važna trojka Dejana Davidovca približila je crveno-bele na četiri poena zostatka (28:32), a kada je Perperoglu upisao nove evroligaške poene posle duže pauze Zvezda je prišla na samo dva poena zaostatka. Raspoloženi Kevin Panter doneo je i vođstvo Crvenoj zvezdi pogotkom za tri – 33:32.

Stvorila se zaglušujuća buka u dvorani, Tajris Rajs je pomislio da je čuo sudijski zvižduk i stao, a onda se prikrao Dejan Davidovac upisao sebi i fantastičnoj publici ukradenu loptu. Zakucavanje Davidovca je dovelo ”Štark arenu” do eksplozije – 35:32. To je bio i rezultat nakon dve odigrane četvrtine.

Početak treće deonice zaličio je na početak utakmice. Lorenzo Braun je bio potpuno van ritma što se osetilo u organizaciji igre, ali je čvrsta odbrana čuvala rezultatski priključak. Međutim, Panatinaikos se vratio vođstvo, a razlog za to bilo je samo šest poena Zvezde za samo sedam minuta – 41:48. Beron nije mogao da pronađe šut za tri, Braun je bio van ritma i to je napravilo brojne poteškoće u igri Zvezde. Posle još nekoliko neiskorišćenih prilika za rezultatski povratak Vesli Džonson je pogodio trojku za plus 12 gostiju – 41:53. Loše minute crveno-belih prekinuo je Dejan Davidovac poenima iz prodora. Dvocifrena prednost Atinjana je ostala sve do kraja trećeg perioda – 46:57.

Dobra odbrana bila je ključ za eventualni preokret i crveno-beli su zahvaljujući njoj došli u situaciju da imaju napad na sedam poena zaostatka. Panter je malo ishitreno šutnuo za tri poena, a onda na drugoj strani Fridet kaznio pogotkom sa iste razdaljine – 52:62.

Zvezda je gotovo u potpunosti bila lišena pomoći šuta za tri poena, promašivali su crveno-beli iz prilično dobrih pozicija i zato je bilo izrazito teško vratiti se u igru. Borbenost i želja su i dalje bili tu u službi da nadoknade manjak snage i potpuno odsustvo šuta za tri. Još jedna dobra odbrana, a onda poeni uz faul Stratosa Perperoglua vratili su crveno-bele ponovo rezultatski u igru (60:65) na nešto više od pet minuta pre kraja.

Odbrana je bila blizu perfekcije. Pogodio je i Vladimir Štimac, a onda je fenomenalni Perperoglu doneo dugo očekivanu trojku za izjednačenje – 65:65. ”Štark arena” je eksplodirala!

Poen sa penala Štimca, a zatim i zakucavanje na asistenciju izvrsnog Čarlsa Dženkinsa doneli su Zvezdi i vođstvo – 68:65. Energija uprkos velikom umoru i fenomenalna odbrana su i dalje bile ključ. Ipak, stari poznanik crveno-belih Dešon Tomas pogodio je trojku na manje od dva minuta pre kraja za novo izjednačenje – 70:70.

Slobodna bacanja Jagodića-Kuridže i jedno Stratosa Perperglua mogla su skupo da koštaju crveno-bele jer je Kalates pogodio uz faul gotovo nemoguć šut za 71:73.

Ipak, Jagodić-Kuridža je ispravio svoju grešku ofanzivnim skokom iz kog je Panter pogodio za novo vođstvo minut pre kraja – 74:73. Panter je i povećao prednost zbog tehničke greške koju je zaradio trener gostiju tražeći tajmaut koji je potrošio.

A kada je trebalo da se zaključa fenomenalni Fridet tu je bio Čarls Dženkins. Čista ukradena lopta na manje od 18 sekundi do kraja dovela je Zvezdu u sjajnu situaciju. Panatinaikos je morao da pravi faul i Bili Beron se našao na liniji za slobodna bacanja. Pogodio je jedno.

Bilo je 15 sekundi do kraja, ali odbrana ni sada nije zakazala. Zvezda je slavila veliku pobedu!

Evroliga, 23. kolo:
Crvena zvezda – Panatinaikos 78:73 (9:21, 26:11, 11:25, 32:16)

Dvorana: Beogradska arena
Sudije:Anhel Peres, Difala, Udjanski
Gledalaca: 12.687

Crvena zvezda: Panter 24, Braun 0, Perperoglu 12, Davidovac 8, Lazić 0, Beron 8, Gist 2, Jagodić-Kuridža 5, Dženkins 2, Simanić, Odžo 8, Štimac 9; Trener: Dragan Šakota

Panatinaikos: Tomas 12, Rajs 4, Papajanis 12, Rautins, Papapetru 2, Papas 10, Džonson 3, Fridet 11, Kalates 9, Vajli 0, Mitoglu 10, Bentil 0; Trener: Rik Pitino

Košarkaši Crvene zvezde mts već u četvrtak u prepodnevnim časovima putuju za Moskvu gde ih u petak očekuje meč 24.kola sa Himkijem.