Baskonija bolja od Crvene zvezde

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da ostvare pobedu u 26. kolu Evrolige. Crveno-beli su poraženi u Vitorije od Baskonije rezultatom 71:56 (21:15, 18:13, 15:15, 17:13). Malo šta je polazilo za rukom igračima Crvene zvezde koji su tragali za pravim ritmom gotovo svih 40 minuta. I pored toga, uz veliku borbu, uspeli su u nekoliko navrata da se vrate u rezultatski egal, ali je u tim trenucima uvek nešto nedostajalo da se preokrene rezultat.

U poslednjoj četvrtini dogodio se veliki pad, pre svega u napadu, a tada se i najviše osetio izostanak prvog trenera Dragana Šakote koji je zbog zdravstvenih problema bio primoran da ostane u Beogradu, al i bekovskog tandema Čarls Dženkins – Ognjen Dobrić koji su zbog povreda propustili ovu utakmicu.

Najefikasniji u redovima Crvene zvezde bio je Vladimir Štimac koji je meč završio sa 13 poena, a uz to dodao i sedam skokova. Trebalo bi pomenuti da je u ovoj utakmici u crveno-belom dresu debitovao Kejlin Lukas koji je meč završio sa dva poena i tri asistencije.

Od početka utakmice obe ekipe su opravdale epitet jednih od najboljih defanzivnih timova Evrope. Igralo se veoma čvrsto, na ivici faulova i u početku se Crvena zvezda bolje snašla i povela 5:0. Međutim, u nastavku igre Zvezda je igrala i dalje čvrsto, ali je Baskonija počela da pogađa teške šuteve, dok su crveno-beli pomalo ispali iz napadačkog ritma. U takvom odnosu snaga domaćin je stekao osam poena prednosti u završnici četvrtine, ali je Kevin Panter uspeo da smanji razliku iz karakterističnog šuta – 21:15.

Početak drugog perioda pripao je debitantu Kejlinu Lukasu koji je upisao prve minute u crveno-belom dresu. Veoma brzo je stigao njegov lep potez, asistencija za poene Majkla Odža. Međutim, raspoloženi Tornike Šengelija je kreirao novo najveće vođstvo Baskonije – 28:19. A, tada je Lukas odgovorio poenima iz floutera i najavio mini seriju koja je vratila crveno-bele na četiri poena zaostatka – 28:24.

Ipak, dogodio se novi pad u igri Crvene zvezde. Nedostajalo je tečnosti u napadačkoj igri i uglavnom su se crveno-beli oslanjali na šut za tri poena, dok su propusti u odbrani donosili Baskoniji pregršt lakih poena iz reketa. Serija je domaćina iznosila je 8:3 i to je donelo devet poena prednosti Špancima – 36:27.

Do kraja deonice Zvezda je postigla još samo još jedan koš sa linije slobodnih bacanja, ali je dobra odbrana bila zaslužna što prednost domaćina nije bila veća od 11 poena – 38:27.

Nakon velikog odmora crveno-beli su izgledali znatno bolje. Igra u odbrani je bila veoma dobra, a i u napadu je sve izgledalo tečnije. Lorenzo Braun je konačno pronašao ritam i to se odrazilo na igru Zvezde koja je uhvatila rezultatski priključak – 44:39. Ipak, usledilo je još nekoliko grešaka crveno-belih, a kao posledica toga i nova serija rivala 10:4 nova dvocifrena prednost na kraju treće četvrtine – 54:43.

Za četiri minuta igre u poslednjoj četvrtini Zvezda je postigla samo dva poena i činilo se da crveno-belima utakmica klizi iz ruku. Do kraja utakmice crveno-beli nisu uspeli da se vrate rezultatski u utakmicu.

Baskonija – Crvena zvezda mts 71:56 (21:15, 18:13, 15:15, 17:13)

Crvena zvezda mts: Panter 12, Braun 10, Perperoglu 1, Davidovac 2, Lazić 3, Beron 7 (4sk, 4as), Gist, Lukas 2, Jagodić-Kuridža 4, Simanić, Odžo 2 (4sk), Štimac 13 (7sk).

 

(Foto: euroleague.net)