SD Crvena zvezda proglasio i nagradio najbolje za 75. rođendan

Pre 75 godine, 4. marta 1945. godine osnovano je Sportsko društvo Crvena zvezda. Sedamdeset i pet godina kasnije proslavljeni sportisti, legende Crvene zvezde, rukovodioci, sadašnji prvotimci, buduće zvezde okupili su se u Medija centru FK Crvena zvezda na obeležavanju još jednog rođendana.

Na početku proslave prisutni su se kratkim filmom podsetili na 75. godišnju istoriju Sportskog društva Crvena zvezda, a nakon toga zvezdaše je pozdravio prof. dr Petar Škundrić, predsednik Skupštine SD Crvena zvezda, koji je čestitao 75. rođendan svim sportistima, trenerima, rukovodiocima, prijateljima i navijačima Crvene zvezde!
Prisutnima se potom obratio i Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije koji je naglasio veliki značaj postojanja i uspeha naše Crvene zvezde.
Pre proglašenja najboljih u protekloj godini dodeljena je specijalna plaketa „75 godina velike Zvezde“ gradu Beogradu, gradu u kome smo osnovani i sa kojim delimo sve uspehe i radosti u proteklih 75 godina. Specijalnu plaketu u ime grada Beograda je primila Dragana Pešić Belojević od prof. dr Petra Škundrića, predsednika Skupštine SD Crvena zvezda.

Na obeleževanju 75-godišnjice po 55. put su izabrani najbolji sportisti i klubovi SD Crvena zvezda u protekloj godini.

Krenulo se od najmlađih, pa je za najboljeg pionira nagradu primio karatista Andrej Stanić od Milana Baštinca, člana UO SD Crvena zvezda. Za najbolju pionirku proglašena je košarkašica Marija Avlijaš, a nagradu je primila od Anđe Vukmirović Radulović, člana UO SD Crvena zvezda.

Najbolji pionirski klub u protekloj godini bio je Karate klub Crvena zvezda, nagradu u ime kluba primila je svetska prvakinja Dina Kostić od Darka Milunovića, člana UO SD Crvena zvezda.
Najbolji kadet u prethodnoj godini bio je teniser Stefan Popović koji je nagradu primio iz ruku Đurđe Ćeramilac, člana UO SD Crvena zvezda. Za najbolju kadetkinju Crvene zvezde proglašena je veslačica Maja Mišljenović, a nagradu je primila od Vladana Kovačevića, člana UO SD Crvena zvezda. Odbojkaši Crvene zvezde dobili su nagradu za najbolji kadetski klub. Nagradu je u ime kluba primio kapiten ekipe Stefan Fet iz ruku Ane Avramović, člana UO SD Crvena zvezda.

Fudbaler Ilija Babić dobio je priznanje za najboljeg juniora. Nagradu umesto njega primio je trener Slavoljub Đorđević od Draška Markovića, člana UO SD Crvena zvezda. Najbolja juniorka Crvene zvezde u protekloj godini bila je džudistkinja Anrea Stojadinov, a priznanje je primio njen brat Aleksa od Branislava Vojinovića, člana UO SD Crvena zvezda. Fudbaleri Crvene zvezde dobitnici su nagrade za najbolji juniorski klub. U ime kluba priznanje je primio direktor Omladinske škole FK Crvena zvezda Dragan Mladenović, a nagradu je predao Bojan Dimić, član UO SD Crvena zvezda.
Za najboljeg trenera mladih proglašen je trener omladinaca FK Crvena zvezda Slavoljub Đorđević, nagradu je primio iz ruku Boška Đurovskog, legendarnog fudbalera.

Vaterpolista Marko Radović dobitnik je nagrade za najboljeg mlađeg seniora. Nagradu mu je uručio Igor Milojević, generalni sekretar SD Crvena zvezda, dok je jubilarnu zastavicu uručila Ivanka Kovačević, član UO SD Crvena zvezda. Za najbolju mlađu seniorku proglašena je džudistkinja Anja Obradović, a priznanje je primila od Ivana Bošnjaka, potpredsednika UO SD Crvena zvezda.
Priznanje „Crveno-belo srce“ pripalo je Delijama, navijačima Crvene zvezde, za dugogodišnju organizaciju prikupljanja humanitarne pomoći i novogodišnjih paketića za decu sa Kosova i Metohije, kao i organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Priznanje je primio Ljubomir Stanković, predsednik Udruženja građana „Delije Sever“ od Dragana Džajića, treće Zvezdine zvezde i počasnog predsednika FK Crvena zvezda.

Priznanje za medijsku ličnost godine pripala je glumcu Viktoru Saviću koji je nagradu primio od Zorana Avramovića, direktora Crvena zvezda marketinga i glavni i odgovorni urednik Zvezdine revije.
Priznanje za poslovnog partnera godine pripala je kompaniji Gazprom. Nagradu je primio Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS, a priznanje je uručio prof. dr Petar Škundrić, predsednik Skupštine SD Crvena zvezda.

Priznanje za poslovnog partnera godine pripala je i Telekomu Srbija. Nagradu u ime kompanije primio je Draško Marković, izvršni direktor za ljudske resurse, od dr Nebojše Čovića, predsednika UO SD Crvena zvezda i predsednika KK Crvena zvezda.

Dobitnik Nagrade za životno delo je legendarni fudbaler Miloš Šestić. Nagradu mu je uručio prošlogodišnji laureat Dane Korica. Nagrada za životno delo pripala je i Nenadu Stekiću. Umesto čuvenog atletičara priznanje je primila njegova supruga Jasenka od dr Nebojše Čovića, predsednika UO SD Crvena zvezda i predsednika KK Crvena zvezda.

Specijalno priznanje SD Crvena zvezda pripalo je atletičaru Crvene zvezde Strahinji Jovančeviću koji je osvojio bronzu na dvoranskom EP u Glazgovu obaranjem državnog rekorda u skoku u dalj. Umesto odsutnog Strahinje nagradu je primio njegov otac i trener Milorad Jovančević od Dejana Stamatovića, potpredsednik Skupštine SD Crvena zvezda.
Specijalno priznanje SD Crvena zvezda pripalo je našem Ragbi liga klubu koji je po drugi put uzastopno osvojio sva četiri trofeja u seniorskoj konkurenciji. U ime kluba nagradu su primili trener Filip Ekonomidis i igrač Mark Pulen od dr Miodraga Lemajića, člana UO SD Crvena zvezda.
Hokejaški klub Crvena zvezda dobio je specijalno priznanje za osvajanje istroijske titule u IHL regionalnoj ligi. Nagradu je primio trener prvog tima Jovica Rus od Svetozara Mijailovića, predsednika FK Crvena zvezda.

Specijalno priznanje našeg Sportskog društva pripalo je i Atletskom klubu Crvena zvezda koji je tokom 2019. godine na domaćoj sceni osvojio čak 8 ekipnih trofeja. Nagradu je primio Mladen Gajić, generalni sekretar AK Crvena zvezda od Mileta Samardžića, predsednika Nadzornog odbora SD Crvena zvezda.

Košarkaški klub Crvena zvezda dobtnik je Specijalnog priznanja SD Crvena zvezda. Nakon godine pauze Zvezda je osvojila ABA ligu, vratila se u Evroligu i „prišila“ drugu zvezdicu iznad grba. U ime Košarkaškog kluba priznanje je primio Filip Sunturlić, direktor kluba, od prof. dr Petra Škundrića, predsednika Skupštine SD Crvena zvezda.

Džudoke Crvene zvezde su i u 2019. godini briljirale na tatamiju kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni, ali sezona za nama s pravom se može nazvati najuspešnijom godinom u istoriji našeg kluba i džudo sporta u Srbiji. Džudo klub Crvena zvezda je specijalno priznanje dobio za osvajanje 3. mesta u Ligi šampiona, kao i duple krune na Ekipnom prvenstvu Srbije. U ime kluba nagradu je primio Stojan Vujko, predsednik UO DžK Crvena zvezda od dr Nebojše Čovića, predsednika UO SD Crvena zvezda i predsednika KK Crvena zvezda.

Najbolji stručnjak u našem Sportskom društvu u protekloj godini je Ljubiša Majdov, trener crveno-belih džudista i našeg šampiona Nemanje Majdova. Nagradu za najboljeg trenera Ljubiša Majdov je primio od Dejana Stankovića, legendarnog fudbalera i trener prvog tima FK Crvena zvezda.
Nakon toga usledile su nagrade najboljim seniorima u protekloj godini. Nagradu za najbolju sportistkinju dobila je kik bokserka Staša Veić. Priznanje je primila od Jasne Šekarić, najuspešnije sportistkinje u istoriji SD Crvena zvezda.

Za najboljeg sportistu Crvene zvezde u protekloj godini proglašen je džudista Crvene zvezde Nemanja Majdov. Nagradu je primio od Aleksandra Boričića, predsednika CEV-a i predsednika Saveta SD Crvena zvezda.

U protekloj godini za najbolji klub Sportskog društva Crvena zvezda sa pravom je proglašen naš Fudbalski klub. U ime kluba pehar je primio Zvezdan Terzić, generalni direktor FK Crvena zvezda, a pehar je uručio prof. dr Petar Škundrić, predsednik Skupštine SD Crvena zvezda.
Uz zvuke himne Sportskog društva Crvena zvezda rođendansku tortu isekli su laureati, a usledilo je i zajedničko fotografisanje svih nagrađenih sportista i klubova SD Crvena zvezda.