Evroliga – Sve i dalje po planu, cilj završetak sezone

Izvršni odbor (Bord) akcionara Evrolige održao je u sredu 25.marta sastanak (video konferencija) kako bi analizirao razvoj i uticaj globalne pandemije COVID-19 na takmičenja, organizaciju i celu zajednicu.

Članovi Izvršnog odbora složili su se da:

– Takmičenja će se nastaviti kada situacija dozvoli i kada se stvore optimalni zdravstveni i bezbednosni uslovi za sve učesnike, u skladu sa preporukama relevantnih zdravstvenih vlasti i lokalnih samouprava.

-Prioriter je završetak sezone Turskih Airlines EuroLeague Turkish u postojećem formatu, što znači igranje ostatka redovne sezone, plej-ofa i završnog turnira F4. To bi najverovatnije podrazumevalo završetak preko prvobitno zakazanih majskih datuma, a raspored I učestalost utakmica se po potrebi može pojačati. Isti model biće primenjen i na sezonu 2019-20202 7DAYs EuroCup-a.

– Nastavak analize potencijalnih alternativnih modela takmičenja koji bi se mogli aktivirati samo ako situacija to bude zahtevala.

– Uobičajene politike i principe koji će biti predloženi Udruženju igrača EuroLeague i Udruženjutrenera EuroLeague-a, koji između ostalog uključuju: potencijalni povratak igrača i glavnih trenera u njihove rodne gradove i; obaveze igrača i glavnih trenera, uključujući prilagođene isplate zarada tokom suspenzija takmičenja.

– Povećanje fleksibilnost uredbi o finansijskoj stabilnosti i fer pleju za period 2019-20, sve dok ne budemo sigurni u budući razvoj i stabilizaciju finansijske situacije.

– Važno je da svi akteri (liga, klubovi, igrači, treneri, sudije i ambasadori) prepoznaju svoju odgovornost kao izvor nadahnuća za mnoge, da koordinirano doprinesu kako bi se pomoglo u borbi protiv COVID-19  na svaki mogući način. To može biti podizanjem svesti o tome kako svako može doprineti ublažavanju širenja virusa, zadržavanjem što je moguće bliže onim zajednicama kojima je potrebno, ili jednostavno pomaganjem onima koji su zatvoreni kod kuće stvaranjem zabavnog sadržaja oko njihove najveće strasti, košarke. Kampanja #EUROLEAGUEUNITED objediniće i proširiti napore koje su već učinili svi akteri na podršci tekućim globalnim kampanjama, uključujući #IStaiHome ili #InThisTogether, navodi se u saopštenju Evrolige.