Kondicioni trener Duško Marković o prvoj nedelji priprema na Kopaoniku

Košarkaši Crvene zvezde mts vredno se pripremaju za početak nove sezone na Kopaoniku.

Crveno-beli u vrlo specifičnim uslovima i u vreme pandemije Covid-19, ali u skladi sa vrlo strogim pravilima i zdravstvenim protokolima,  odrađuju već peti dan bazičnih priprema i stvaraju temelj za vrlo zahtevnu sezonu po svim parametrima koja očekuje KK Crvena zvezda.

Kondicioni trener Duško Marković vrlo detaljno pripremio je taj deo programa, a pod njegovim vođstvom momci za sada obavljaju sve zadatke i spremaju se za sve izazove koji slede:

Okupili smo se u nekom jako specifičnom trenutku za sve, naročito za sport, jer su ovo okolnosti na koje niko nije navikao. Imam puno nepoznanica, sa time moramo da živimo i da pronalazimo rešenja. Ono što je najvažnije, i što je bio obavezni prvi korak, je striktno poštovanje Covid protokola i preporuke Evrolige i ABA lige. Obavili smo sve testove na Covid-19, svi smo negativni, dozvoljeno nam je da radimo, i da budemo u grupi koja zajedno funkcioniše. Nakon tog,a obavili smo sve ostale neophodne testove kako bi smo dobili pravu sliku stanja naših igrača. Jako smo zadovoljni tim rezultatima, imajući u vidu kolika je bila pauza, kao i da smo imali dvojicu igrača koji su igrali duže do kraja juna, a svi ostali su bili na neplaniranoj pauzi od skoro 6 meseci. Momci su radili, ali to nije kao kada postoji organizovana aktivnost“

Prva nedelje, posebno sada, i u ovim okolnostima predviđena je za postepeno uvođenje ekipe u jači ritam, ali korak po korak:

Napravili smo naš protokol i plan priprema, uzeli smo faktore u obzir kako bi bili precizniji, u obimu intenziteta, u obimu opterećenja, kako bi sve to prošlo najbezbolnije i  najsigurnije za igrače.
Zbog toga smo se odlučili u prvoj nedelji  apsolutno ne bude kontakta, i „tejp“ treninga. Pokušavamo čitavu ekipu da dovedemo do tog nivoa, da oni mogu  da istrpe kontakt, jače sile, zaustavljanje, što u principu ne bi moralo da se radi da su drugačije okolnosti. Uglavnom su sa mnom pre podne, to je onaj deo koji i ne vole previše. Cilj je da polako podižemo nivo fizičke pripremljenosti do nekog nivoa kada bi mogli da se uključimo u normalan proces rada sledeće nedelje. U drugoj nedelji nastavljam sa mojim radom i pojačanjem fizičkih karakteristika , ali se to polako „preliva“ na košarku koja da tako kažem uzima svoj deo „kolača“ u sve većoj meri”.

Novi trener crveno-belih koji je u svom delokrugu rada i u ritmu opterećenja i utakmica koje u kalendaru ima KK Crvena zvezda, od izuzetne važnosti za funkcionisanje tima, uveren je da će ekipa biti spremna za početak sezone:

Uveren sam da  čemo za ovih 17 dana uspeti da sprovedemo program u celini kako bi od septembra mogli nesmetano da krenemo sa trening utakmicama i sa svim aktivnostima u punoj meri i snazi.Momci su dobri, dobro rade, ima ih dosta koji se znaju od ranije. Očekujemo dobar rad, i dobre rezultate našeg rada,  očekujem njihov napredak i spremamo se za sve izazove koji nas očekuju“ rekao je trener crveno-belih o uvodnim danima priprema KK Crvena zvezda mts na Kopaoniku.