Saopštenje KK Crvena zvezda

KK Crvena zvezda mts sa iskrenim žaljenjem konstatuje da opstrukcije KK Partizan NIS utiču na napore ostalih klubova da sačuvaju ABA ligu jtd. Ti “napori” dostigli su svoj vrhunac tokom radnog sastanka članova klubova ABA lige održanog 11.09.2020. godine.

Zbog dezinformacija koje se konstantno iznose u javnosti od Ostoje Mijailovića, a u svom neslaganju sa činjenicama i istinom iznosi samo uvrede, primorani smo da informišemo javnost o sledećim činjenicama :

KK Crvena zvezda mts tužio je ABA ligu još početkom 2020. godine (03.02.2020) kada nisu sprovedene jednoglasno usvojene donete odluke na Skupštini 03.01.2020. godine u Zagrebu, sa ciljem da se urede osnivački akti lige koji nisu uređeni od 2015. godine i za koji su glasali SVI KLUBOVI ČLANOVI SKUPŠTINE!

Nakon tri Skupštine (27.05.2020, 16.07.2020, odnosno 23.07.2020.)  na kojima su klubovi JEDNOGLASNO glasali za prenos udela klubova i vansudsko poravnanje između KK Crvena zvezda i ABA lige, čime bi liga dobila svoj menadžment, uređenu vlasničku strukturu i mogućnost da nesmetano funkcioniše dalje i počne sezonu, predstavnik KK Partizan NIS Ostoja Mijailović koji je TRI PUTA GLASAO POZITIVNO za ovaj predlog, počeo je sredinom jula sa opstrukcijom i rušenjem lige pozivanjem na neki „sukob interesa“ između KK Crvena zvezda mts i KK FMP?

Crvena zvezda naglašava da je odluka o prenosu udela jedinstvena, i da u sebi prethodno predviđa uređenje odnosa između KK Cedevita i KK Cedevita Olimpija, a zatim i prenos udela sa KK Cedevita na KK Mornar Bar, KK MZT na KK Primorska i tek na kraju, prenos udela sa KK Metalac Valjevo na KK FMP.

– KK Crvena zvezda mts pravno, administrativno, niti na bilo koji drugi način nije povezana sa KK FMP. Bez obzira na tu činjenicu, u nameri da sakrije sve svoje greške, propuste i ogroman minus u klupskoj kasi, Ostoja Mijailović našao je „rešenje“ u vidu sportske arbitraže u Lozani i skretanje pažnje sa svojih problema, ali nanoseći ogromnu štetu košarci u regionu.

KK Crvena zvezda mts obaveštava javnost da je u skladu sa Zakonima zemlje na čijoj teritoriji je sedište lige, jedini nadležan SUD za sve sporove povodom ABA lige i društvenog ugovora Trgovinski sud u Zagrebu;

–  Svi klubovi koji su učesnici ABA lige (13 klubova ABA 1 lige i 14 klubova ABA 2 lige), izuzev KK Partizan, dostavili su svu potrebnu dokumentaciju pravnicima ABA lige za preregistraciju, prenos udela i početak nove sezone ABA lige na radnom sastanku koji je održan u petak 11.09.2020.godine.

KK Partizan NIS koji je pokušao da dezinformiše javnost i pred ovaj sastanak, nastavio je sa opstrukcijama i na taj način, što je bio jedini klub, koji je bio protiv zakazivanja naredne Skupštine ABA lige jtd od strane kluba rotacijski utvrđenog redosledom da predsedava ABA ligom!

KK Crvena zvezda mts zato kao odgovornog za eventualni prekid, kašnjenje, nestanak ABA lige, ili neučestvovanje pojedinih klubova u njoj, kao isključivog krivca vidi KK Partizan NIS!

Crvena zvezda se zahvaljuje svim  ostalim klubovima (13 članova ABA 1 lige i 14 ABA 2 lige) na razumevanju, još jednoj potvrdi svih klubova da smo u pravu u želji da uskladimo akte lige sa Zakonom i uvedemo u ih u pravne okvire!
Time su pokazali i ogromnu želji da košarka i liga opstanu u celini u celom regionu – osim jednog kluba, KK Partizan NIS.

Zbog svega navedenog, KK Crvena zvezda mts kao klub koji je ponudio kompromis i učionio konkretne korake, traži izvršenje odluka Skupštine ABA lige. Ukoliko to bude potrebno, i jedina neophodna opcija, izvršenje odluka Skupština biće zatraženo i pred Trgovačkim sudom u Zagrebu (jedinom nadležnom sudu za sve sporove povodom društvenog ugovora ABA lige).

Ujedno, odlaganjem ispunjenja odluka Skupštine ili njihovim neizvršenjem dovodi se u opasnost i finansijsko upravljanje ABA ligom.

KK Crvena zvezda mts je na sve to upozoravala, i zbog toga je tužba od strane članova ABA lige ocenjena kao nužna i potrebna. Počev od Dubravka Kmetovića čija se predpostavljena pozicija direktora ABA lige mora legalizotovati, što se odnosi i na poziciju sportskog direktora Milije Vojinovića.

Nažalost, postupanjem KK Partizan NIS, i neispunjavanjem odluka Skupštine ABA lige od strane KK Partizan NIS, a čije ispunjenje bi dovelo do kompletnog usklađenosti sa Zakonom poslovanja ABA lige, doći će do nesagledivih zakonskih posledica!

KK Crvena zvezda mts odgovorno tvrdi da nema nikakvog sukoba u srpskoj košarci na relaciji i između KK Crvena zvezde, Partizana i KK FMP, već samo između ABA lige jtd i KK Partizan NIS jer taj klub NE SPROVODI ODLUKE SKUPŠTINE regionalnog takmičenja za koje je i sam POZITIVNO GLASAO u TRI NAVRATA (Skupštine ABA lige jtd 27.05.2020, 16.07.2020, odnosno 23.07.2020. godine).  

KK Partizan još jednom je pokazao ogromnu neodgovornost u trenucima kada bi gašenje lige dovelo do brojnih tužbi i višemilionskih odštetnih zahteva od strane sponzora ABA lige jtd.

O svim daljim aktivnostima i razvoju događaja, KK Crvena zvezda mts blagovremeno će obavestiti javnost.

KK Crvena zvezda mts