Fenerbahče bolji od Crvene zvezde u Istanbulu

KK Crvena zvezda mts nije uspeo da napravi iznenađenje u prvom kolu Evrolige. Na gostovanju u Istanbulu, jednom od najtežih u Evroligi, favorizovani protivnik je zabeležio pobedu rezultatom 77:63. Crveno-beli su igrali veoma dobro na početku, ali je loše otvaranje druge četvrtine u mnogome odredio tok utakmice. Crvena zvezda je platila i skupu cenu prevelikog broja izgubljenih lopti kojih je bilo čak 17. Trebalo bi istaći da Saša Obradović na ovom meču nije mogao da računa na centra Emanuel Terija koji je značajno nedostajao.

Crvena zvezda je veoma dobro započela utakmicu i stekla rano vođstvo 3:8. Hol je izuzetno započeo meč i rano u svom kontu imao pet poena. Međutim, uzvratio je Fenerbahče i to preko Ulanovasa koji je veoma brzo na svom kontu imao dve postignute trojke. Domaćin je tokom čitave prve četvrtine imao izuzetan procenat šuta za tri i na kraju prvog dela igre već je na svom kontu imao pet postignutih šuteva van linije 6.75. S toga, vođstvo ne treba da čudi, ali je Zvezda zahvaljujući velikoj brobenosti držala korak – 24:20.

Međutim, crveno-beli su u nastavku malo ispali iz dobrog napadačkog ritma. Veći broj izgubljenih lopti i samo pet postignutih poena za sedam minuta igre doneli su domaćinu dvocifrenu prednost – 35:25. Tada je bitnu trojku za prekid serije rivala postigao Dejan Davidovac, međutim izabranici Saše Obradovića još uvek nisu uspevali da nađu ritam. Do kraja četvrtine preko Nanda De Koloa i Lorenza Brauna Fenerbahče je došao do najvećeg vođstva – 42:30. Deset izgubljenih lopti, četiri faula u napadu u drugoj četvrtini i slabiji šut za tri poena košatali su Crvenu zvezdu značajno boljeg rezultata nakon 20 minuta igre.

Fenerbahče je bolje započeo i treći period. Serijom osam dva je domaćin stekao velikih 18 poena prednosti. Saša Obradović je još uvek tragao za raspoloženom petorkom i bilo je teško parirati raspoloženom Fenerbahčeu. Izgubljene lopte su i dalje bile boljka, mnoge od njih i olako, a i slabi procenti pre svega jednog od lidera ekipe Džordana Lojda. Nakon 30 minuta igre Fenerbahče je imao 16 poena prednosti – 57:41.

Crveno-beli su u poslednju deonicu započeli serijom 5:0. Pogodili su Lojd i Dobrić. Međutim, uzvratio je bivši prvotimac Crvene zvezde Lorenzo Braun za tri poena. Zvezda nije klonula, Ognjen Kuzmić je snažnim zakucavanjem uneo dodatnu energiju. Ipak, tri ponovo prilično lake izgubljene lopte koštale su Crvenu zvezdu povratka u meč. Iskusni internacionalci domaćina su to znali da iskoriste i odbili poslednji nalet crveno-belih.

Izabranici Saše Obradovića se nisu predavali do kraja meča, ali je bilo premalo vremena da se napravi čudesan preokret i Fenrebahče je upisao prvu pobedu u sezoni.

Trener Saša Obradović: “Čestitam Fenerbahčeu, zaslužili su da pobede danas. U našoj prvoj utakmici u Evroligi igrali smo brzopleto, nervozno, bez komunikacije ili plana. Previše smo brzali, nismo ‘čitali’ igru, bili smo previše nervozni i imali smo previše izgubljenih lopti, što tim kao što je Fenerbahče kažnjava. Za neke od igrača ovo je bio debi u Evroligi, pa je možda bilo pritiska, ali vremenom očekujem da igramo veoma drugačije

Crveno-beli u ponedeljak nastavljaju sezonu i to u Zagrebu kada će gostovati Ciboni u 1. kolu ABA lige.

Fenerbahče – Crvena zvezda mts 77:63 (24:20, 18:10, 15:11, 20:22)

Crvena zvezda mts: Hol 12, Volden 9, Lojd 15, Davidovac 5, Lazić, Rit 4, Radanov, Dobrić 6, Simonović, Kuridža 5, Kuzmić 7 (7sk).