1972: Majstorica koja je odlučila šampiona

Košarkaši Crvene zvezde mts u nedelju 15. novembra dočekuju ekipu Splita u hali ,,Aleksandar Nikolić” gde će se odigrati 83. zvanični susret dobro poznatih rivala. Crveno-beli trenutno imaju bolji učinak u međusobnim duelima jer su do sada zabeležili 44 pobede.

Poslednji put košarkaši Crvene zvezde odmerili su snage sa Splićanima  2012. godine i tada slavili  rezultatom 94-67. Gosti iz Dalmacije tada su bolje otvorili utakmicu i održavali su prednost preko raspoloženog Filipa Kraljevića do kraja prve četvrtine koju su priveli kraju u svoju korist rezultatom 16-21. Međutim, crveno-beli su uhvatili svoj ritam u drugoj četvrtini, napravili seriju 13-0 i preuzeli potpunu kontrolu. U trećoj četvrtini Zvezda uz pomoć Igora Rakočevića, Borisa Savovića i Raška Katića odlazi na velikih 52-37. U poslednjoj četvrtini crveno-beli su održavali prednost od 15 do 20 poena. Zanimljivo je da su na toj utakmici dres Crvene zvezde nosili Branko Lazić i Marko Simonović koji i sada uspešno nastupaju u crveno-belom dresu. Utakmica je završena rezultatom 94-67 u korist naše ekipe

Stariji Zvezdaši sigurno pamte tu legendarnu utakmicu koja se odigrala tačno 40 godina pre poslednjeg susreta pomenutih rivala. Čuvena majstorica iz 1972. godine čini celu priču i rivalstvo između beogradskih crveno-belih i Splićana zanimljivijim. Naime, te sada davne 1972. godine ekipa Crvene Zvezde na kraju poslednjeg kola nacionalnog šampionata imala je jednak broj bodova sa  tadašnjom Jugoplastikom, sadašnjim Splitom. Cela sezona bila je turbulentna i čudna, a u prilog tome govori i da je vladala epidemija velikih boginja po kojoj je kasnije snimljen čuveni film ‘’Variola vera’’. Zvuči poznato?

Poslednje kolo odigrano je 23. aprila u kojem su crveno-beli slavili protiv Partizana rezultatom 80-78, dok je Jugoplastika gostovala Karlovcu gde je takođe zabeležila pobedu i poravnala se sa našom ekipom na tabeli. Splet ovakvih okolnosti doveo je do majstorice.

Čuvena majstorica koja je odlučila prvaka Jugoslavije odigrala se 27. aprila 1972. godine na neutralnom terenu u Ljubljani. Karavani navijača u crveno-belom putovali su do Ljubljane kako bi podržali svoje košarkaše. Veliku ulogu u organizaciji prevoza imao je kapiten Crvene zvezde, a sada legenda kluba Vladimir Cvetković koji je bio zaposlen u jednoj poznatoj firmi koja se bavila prevzom putnika.

Tog dana odigrao se pravi košarkaški spektakl. Ekipa Crvene Zvezde tada je u svojim redovima imala imena od kojih se ledi krv u žilama , na poziciji trenera Bratislav Đorđević, a sastav su činili Kapičić, Vučinić, Pešić, Lazarević, Pajović, Prelević, Latifić, Rakočević i Slavnić.

Utakmica je predstavljala pravu košarkašku poslasticu sa puno rezultatskih klackalica. Jugoplastika je diktirala tempo utakmice u prvom poluvremenu nakon kog je imala četiri poena prednosti (39-35). U drugom poluvremenu ekipa Crvene zvezde zaigrala je prilično bolje i brzo istopila prednost Jugoplastike. Neizvesnost kakva dolikuje borbi za trofej vladala je do poslednjeg trenutka utakmice. Heroj utakmice bio je Zoran Moka Slavnić koji je pogodio šut za 67-67 i odveo utakmicu u produžetak. Baš u tom produžetku Crvena zvezda je zasjala punim sjajem. Blistao je u tim trenucima Zoran Lazarević koji je svojih 12 poena ubacio u završnici regularnog dela i u produžecima. Na kraju je Zvezda slavila rezultatom 75-70 i postala nacionalni šampion prvi put nakon 1969. godine.

Ta sezona bila je veoma uspešna za crveno-bele koji su igrali i finale Kupa Pobednika Kupova u kom ipak nisu uspeli da osvoje trofej. Kao što je svima poznato dve godine kasnije napravljen je i taj korak do dugo željenog evropskog trofeja.

Čak 40 godina kasnije, a osam godina nakon poslednjeg susreta Crvena zvezda i Split će se ponovo sastati. Stariji Zvezdaši pamte slavne okršaje crveno-belih i Jugoplastike i sećanja na te okršaje ne blede. Crvena zvezda kao lider ABA lige sa šest pobeda iz isto toliko utakmica dočekuje Splićane u svojoj kući – dvorani ‘’Aleksandar Nikolić’’. U nedelju od 19 časova.