Lider Evrolige bolji od Crvene zvezde

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da vežu dva trijumfa protiv španskih velikana. Nakon velike pobede u Madridu, u dvorani ”Aleksandar Nikolić” gostovala je Barselona koja je bila bolji rival i pobedila rezultatom 60:72.

Gosti iz Španije su bolje započeli utakmicu, crveno-beli su uspeli da se vrate u gotovo potpuni rezultatski egal.  Međutim, bogato iskustvo Barselone došlo je do izražaja u trećoj četvrtini i na početku poslednjih deset minuta. Serija gostiju na početku četvrtog perioda 9:0 rešila je pitanje pobednika, a to je bila Barselona koja je pokazala zašto je prvoplasirani tim Evrolige.

Od početka utakmice viđena je prava ratnička košarka. U takvim uslovima, sa sudijskim kriterijumom koji je dozvoljavao igru koja je bila često i preko granice faula bolje se snašla Barselona. Katalonci su koristili svoje značajno iskustvo i u ranoj fazi meča stekli dvocifrenu prednost – 3:14.

Ipak, izabranici Dejana Radonjića nisu gubili glavu. Pokazali su odlučnost i čvrstinu i strpljivo se vraćali u meč. U završnici prvog poluvremena sjajne minijature imao je Džordan Lojd na radost svih Zvezdaša koji se posle duže pauze vratio na teren. Topio je prednost rivala uz pomoć dobre odbrane i njegovo slobodno bacanje vratilo je crveno-bele na četiri poena zaostatka pred veću pauzu – 31:35.

Ipak, u treća deonica je ličila na početak utakmice. Barselona je bila čvršća i na konto toga pravila prednost. Nekoliko propusta u odbrani crveno-belih doneli su lake poene iz reketa Barsi koja je zaokružila seriju i vratila dvocifrenu prednost – 36:47. U izrazito važnom trenutku stigla je trojka Branka Lazića koja je pokrenula seriju 7:1 (43:49). Ipak, promašena slobodna bacanja i nekoliko zicera iskusna Barselona je znala da iskoristi. Serija 8:0 Španaca u završnici donela je i najveću prednost gostima u završnici trećeg perioda (43:57).

Serija Barselone 9:0 na početku četvrte deonice koja je vodila preko linije penala trasirala je put gostima ka pobedi. Stekli su Španci 21 poena razlike i činilo se da je pitanje pobednika tada odlučeno – 45:66.

Zvezda je i u ovoj situaciji pokazala karakter i borbenost dostojnu grba. Seriju 9:0 predvodili su Dobrić i Kino Kolom koji je sjajno organizovao igru. Naravno i fenomenalna odbrana – 54:66.

Međutim, vremena za čudesan prekoret nije bilo i Barselona je ostvarila 15. pobedu u evroligaškoj sezoni.

Dejan Radonjić:

”Mislim da je od početka sezone jasno da će Barselona pretendovati na najviši plasman, a činjenica da su ostvarivali pobede bez Mirotića i Dejvisa kao što je bio slučaj recimo u Moskvi protiv CSKA govori dovoljno o njihovom kvalitetu. Bilo je loših momenata sa naše strane, imali smo previše promašenih slobodnih bacanja, previše promašenih šuteva iz dobrih situacija, a razlika u skokovima je bila velika i to je bilo previše za konkurentnu utakmicu protiv ekipe kakva je Barselona.

Svi imaju svoje probleme i svako se na svoj način bori sa time. Naš raspored je težak i moramo da koristimo utakmice da se popravljamo. Već ujutru idemo na trening pa odmah za Bar i za dva dana nas očekuje težak meč u Crnoj Gori protiv Mornara koji ima sjajne rezultate. Njihove ambicije su realne, a mi moramo da razmišljamo o tom duelu i odmah putujemo za Istanbul pa imamo duplo kolo. Trudićemo se, pokušaćemo da nalazimo najbolja moguća rešenja. Videli ste da neki igrači šta su pogađali, to danas nije bio slučaj. Nadam se da ćemo kod pojedinaca dostići nivo forme da bismo uspeli da ostvarimo sve naše želje i ciljeve.

Džordan Lojd je imao dva treninga sa timom. Sigurno je to bilo kratko vreme da bismo dali konkretniji sud. Očekujemo od njega i Noka da daju svoj doprinos da tim bude dobar i svi mi zajedno bili dovoljno dobri da ostvarimo šta želimo”

Crvena zvezda mts – Barselona 60:72 (11:21, 20:14, 14:22, 15:15)

Crvena zvezda mts: O’Brajant 6 (8sk), Volden 8 , Lojd 9, Davidovac 7, Lazić 3, Rit, Radanov 5, Dobrić 11, Jagodić-Kuridža 3, Kuzmić, Noko 2, Kolom 6 (4as).