Vredna pobeda Crvene zvezde u Baru!

U derbiju kola ABA lige sastale su se dve ekipe koje su upisale samo dva poraza u takmičenju. Utakmica je opravdala epitet pravog derbija, viđena je velika borba, ali je Crvena zvezda bila bolji tim. Od početka do kraja vodili su crveno-beli, karakteristična čvrsta odbrana bila je ona prava u prelomnim momentima i s toga vredna pobeda nije izostala i to rezultatom 78:86.

Fantastičnu utakmicu odigrao je Ognjen Dobrić koji je imao brilijantno šutersko veče, a pored toga igrao izvrsno u odbrani i bio konstantno aktivan na skoku. Dobrić je pogodio čak šest trojki iz osam pokušaja, upisao 20 poena i uz to imao pet skokova. To mu je donelo indeks korisnosti 20 i laskavo priznanje za igrača utakmice. Pratio ga je Džordan Lojd sa 18 poena koji je nagovestio povratak u takmičarsku formu nakon duže pauze.

Crveno-beli su odlično započeli meč i u ranoj fazi poveli 1:8. Nije ih poremetilo kašnjenje utakmice usled problema sa vodom na parketu. Čvrsta odbrana je čuvala prednost, ali je sredinom druge deonice Mornar koristio najjače oružje i mini serijom 5:0 prišao na tri poena zaostatka – 15:18. To je bio i najbolji opis utakmice i u njenom nastavku. Sjajne role Ognjena Dobrića, Džordana Lojda, Branka Lazića u odbrani konstantno su donosile prednost crveno-belima koja je išla do osam poena. Ipak, domaćin je gotovo po pravilu pronalazio mini serije koje su onemogućili Crvenoj zvezdi da stekne i opipljiviju prednost.

Po isteku 20 minuta igre, zahvaljujući pogotku Lengstona Hola tik pred zvuk sirene, crveno-beli su imali na svom kontu tri poena prednosti – 35:38.

Zvezda nije ispuštala stečenu prednost ni u nastavku igre, ali ona nikako nije mogla da bude opipljivija. Centar Mornara Smit je pravio velike probleme crveno-belima i praktično držao svoj tim u igri, a baš posle njegovih poena Barani su izjednačili rezultat po prvi put od početka meča – 52:52. Odgovorio je Kori Volden trojkom uz faul i vratio prednost Zvezdi.

Sa istom prednošću kao i na poluvremenu izabranici Dejana Radonjića otišli su na odmor između trećeg i četvrtog perioda – 61:64.

Fenomenalni Dobrić nastavio je svoju seriju trojki, a nedugo zatim dogodio se manji incident kraj klupe koji je bio povod za sudijsku trojku da isključi Dejana Radonjića. Iako je to bio veliki hendikep za Zvezdu, evidentno je bio i motiv jer su usledili poeni Džordana Lojda i Kina Koloma koji su doneli crveno-belima deset poena prednosti na više od sedam minuta pre kraja – 62:72.

Ipak, nekolicina grešaka dovela je do serije – 6:0 Mornara koji se brzo vratio u meč. Ipak, Lojd i Dobrić su pronašli trojke, a Noko je imao fantastično zakucavanje. Zvezda je gazila ka vrednoj pobedi – 68:80.

Ona se više nije dovodila u pitanje i crveno-beli su ostvarili 11. pobedu u sezoni.

Mornar – Crvena zvezda mts 78:86 (22:25, 15:15, 24:24, 17:22)

Crvena zvezda mts: O’Brajant 14, Hol 7, Volden (5sk, 4as), Lojd 18, Davidovac 2 (4sk), Lazić 6 (7sk), Radanov, Dobrić 20 (5sk, 6/8 za 3), Jagodić-Kuridža 2 (6sk), Kuzmić, Noko 5 (7sk), Kolom 5.