Poraz u finišu umorne Crvene zvezde u Kaunasu

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u Kaunasu od Žalgirisa rezultatom 75:62 (26:22, 18:18,14:20, 4:15) u zaostaloj utakmici 24.kola Evrolige.

Meč u „Žalgirio Areni“ igran je bez prisustva publike zbog pandemije virusa Covid-19 i rešen je u poslednjoj deonici kada je ekipa Crvene zvezde ostala bez snage i energije ( u ovom meču 10 igrača bilo je u protokolu) pa nije napadački uspela da odgovori na ritam domaćina (u poslednjoj deonici crveno-beli su ubacili

Najefikasniji kod crveno-belih bili su Simonović i Loyd sa po 16 ubačenih poena.

Meč u Kaunasu počeo je rezultatskom klackalicom u većem delu prve četvrtine, u kojoj je crveno-bele predvodili Lojd (7 poena za 22:26), ali je prvi deo druge četvrtine ujedno i celo prvo poluvreme obeležio večeras odlični Marko Simonović koji se raspucao, pa je Crvena zvezda vrlo brzo stigla serijom 9-0 i do maksimalnih 35:22.

Međutim, ono što je u ovakvoj utakmici ( u kojoj nisu mogli da igraju ni Vujičić i Šaranović zbog pravila EL da u trenutku kada je ovaj meč trebalo da se igra 04.02.2021. oni nisu bili regfistrovani)bilo očekivano  je da crveno-beli usled vrlo kratke rotacije nisu mogli da drže visok ritam i nivo igre.

Kori Volden je otputovao u Kaunas, ali trener Radonjić nije želeo da ga izlaže naporima u ovom meču, pa je i u ovom meču u „opticaju“ bilo samo 10 igrača!

Ekipa Žalgirisa je u finišu poluvremena uhvatila priključak, Uskoković je pogodio trojku sa 44:38, Simonović imao priliku da upiše još jednu ali je promašio, a u poslednjem napadu nije dosudjen faul na Loydu, pa se na veliki odmor otišlo sa 44:40 za Crvenu zvezdu (Simonović 16 poena).

U drugom poluvremenu ekipa Žalgirisa je u prvih pet minuta napravila seriju 15:6 i povela 55:50. Crveno-beli su uspeli da uhvate priključak, priđu na zaostatak od 2 poena (55:57), a pred poslednju četvrtinu rezultat je bio 60:58 (Simonović 16, Loyd 14, Uskoković 9…)

Međutim, u poslednjoj deonici crveno-beli su ostali potpuno bez „goriva“ i energije, nikako nisu mogli da pronađu put ka košu, posle 7 minuta igre u poslednjoj četvrtini rezultat je bio 8:0 (68:58) i bilo je jasno da toliko često potencirana „skraćena“ rotacija tima ponovo uzima danak u dešavanjima na terenu, i konačno – bodovima.

Na kraju bilo je konačnih i možda nepravedno visokih Žalgiris – Crvena zvezda 75:62.

KK Crvena zvezda mts:Volden, Lojd 16, Uskoković 9, Davidovac 5, Lazić 2, Radanov, Dobrić 8. Simonović 16, Jagodić-Kuridža 4, Kuzmić 2.

Trener KK Crvena zvezda Dejan Radonjić: “Čestiitke Žalgirisu na pobedi, u ovim okolnostima bez toliko igrača u poslednjih 20 dana, mogu da kažem da smo odigrali dobru utakmicu.Bilo je i grešaka, ali na kraju naš napad u drugom poluvremenu nije bio dovoljno dobar za ovakvu utakmicu. Nemam šta da zamerim momcima jer znam kroz šta smo prošli u poslednjih 20 dana bez toliko igrača i nadam se da ćemo uskoro imati sve igrače na okupu na treningu. Imali smo Uskokovića na pleju, nekoliko momaka mu je pomoglo, ali 18 poena u drugom poluvremenu su kombinacija oba – skraćene rotacije i dobre odbrane Žalgirisa ” rekao je trener crveno-belih i na pitanje novinara ” da li bi možda kasnije odigrao ovu utakmicu u Kaunasu sa ovakvim problemima koje ima dodao: ” Mi nismo imali kada da odigramo ovu utakmicu, već u ovom terminu. Nema slobodnih termina, jer nam predstoji da odigramo i nekoliko zaostalih utakmica u ABA ligi.

Ekipa Crvene zvezde odmah nakon utakmice vraća se za Beograd, a već u petak ekipa putuje na još jedan meč, ovoga puta u Vitoriju na duel  26.kola sa Baskonijom.