Turbulentna godina koja je promenila svet

Ako se vratimo na početak 2020. godine, to je bio period priprema u klubu za najvažniji deo sezone, borbu za trofeje, a sve bolja forma ekipe davala je nadu da će Crvena zvezda nastaviti sa trofejnim nizom i imati još jednu sasvim dobru sezonu u Evroligi.

Međutim, već u februaru čitav svet je bio uplašen i u neizvesnosti jer su stizale informacije, tada još daleko od Srbije i regiona, da se pojavio novi virus. Gotovo da niko nije znao kako će se to odraziti na globalnu stvarnost, a niko nije ni slutio da će ostatak godine proteći u velikoj borbi i to sa opakim i nevidljivim neprijateljem.

Razvoj događaja nije mogao da se ne odrazi na samo sportsko borilište. Crvena zvezda mts je nastavljala svoje evroligaško putovanje protiv Makabija koji je dolazio u Beograd tek dva dana nakon velikog jubileja i 75. rođendana Kluba. Sve je bilo u znaku tog jubileja, karnevalska atmosfera, brilijantni crveno-beli, mnogo emocija i sećanja… Sve je to preplavilo ’’Štark arenu’’ i kraj utakmice doneo je osećaj velikog ponosa, prouzrokovan bogatom istorijom, ali i velikom pobedom nad ’’Ponosom Izraela’’. Tri dana kasnije Crvena zvezda je savladala i FMP, ispostaviće se, u poslednjoj utakmici u sezoni 2020/2021. Dan kasnije Evroliga je donela utakmicu o prekidu sezone. Takva odluka zatekla je crveno-bele u Madridu, trebalo je da se igra utakmica sa Realom. Međutim, stizale su iz minuta u minut informacije da su u taboru ’’Kraljevskog kluba’’ članovi zaraženi, utakmica se otkazala, a usledile su brojne peripetije i otežavajuće okolnosti za povratak delegacije crveno-belih u Beograd. Naporom menadžmenta kluba, ekipa se vratila praktično poslednjim letom i osećalo se u vazduhu da sezona izlazi iz okvira košarke i sportskog nadmetanja. Da slede važnije i veće borbe.

Baš kao i celokupna svetska javnost, Crvena zvezda je stala na stranu celokupnog društva i lekara, svi smo bili u istom timu. Više od bilo kog koša ili pobede, važnija je bila borba za živote. A, nažalost, mnogi su nas tih dana napuštali. Neki zbog posledica virusa Covid-19, neki iz drugih razloga… Nedostajale su tih dana reči, zanemeli bismo, košarka, Crvena zvezda i celokupno društvo ostajali su bez prijatelja, porodice, ljudi koji su dali nemerljiv doprinos našem društvu. Bora Stanković, legenda Crvene zvezde, ali i košarke napustio nas je 20. marta. Nekoliko meseci kasnije, 28. juna napustio nas je dugogodišnji ekonom i prijatelj Crvene zvezde Miroslav Petrović Laka. Samo dva meseca kasnije dogodio se tragičan događaj koji je puno pogodio svetsku košarku – tragično je preminuo Majkl Odžo, mladi košarkaš pred kojim je bio život i budućnost. Nažalost, to nije bio kraj tragičnim i tužnim vestima jer je i 11. novembar nosio tužne vesti, a to je da nas je napustila još jedna legenda Crvene zvezde Mileta Lisica, a samo pet dana kasnije i velikan našeg glumišta Ivan Bekjarev bez kojeg utakmice Crvene zvezde više nisu iste. 27. novembra preminuo je Milorad Mića Belić. I u 2021. stizale su tragične vesti, dva dana nakon Božića 09.01.2021. preminuo je Petronije Pera Zimonjić, a prvog marta član skupštine kluba Milenko Kašanin. Poslednja u nizu tragičnih vesti stigla je 07. marta kada je preminuo veliki muzičar i kompozitor Sanja Ilić.

Gubilo je naše društvo i druge velikane, činilo se da je previše, pitali smo se da li mora tako da bude… Svesni da život ide dalje, ali ljuti na sudbinu i nepravdu. Uvek smo čuvali i čuvaćemo sećanje na one koji su Srbiji, našem društvu i Crvenoj zvezdi dali doprinos koji će ostati večno upamćen i upisan.

Uprkos tragičnim događajima i velikoj borbi, pokušavali smo da se naviknemo na ’’novo normalno’’ što je postala krilatica kojom su se gotovo svi vodili. Od uvođenja vanrednog stanja, bilo je potrebno svima da ostanemo u košarci na pravi način. Iz toga se izrodila fantastična akcija KK Crvena zvezda i njegovog tadašnjeg prvotimca Bili Berona u saradnji sa Evroligom, a to je veliki projekat ’’Billy Gym’’. Beron je na instagram platformi bio autor serijala gde je pokazivao vežbe prilagođene kućnim uslovima, a pri tom je ugošćavao velike zvezde NBA i Evrolige. Pokrenuli smo i ’’Zvezdin bioskop’’ u serijalu ’’Dani visokog napona’’ emitovali smo utakmice iz moderne istorije koje su nas podsećale na velike podvige Crvene zvezde i šta je crveno-bela porodica ostvarivala iz godine u godinu. Nezaboravne atmosfere kakve su samo Zvezdaši umeli da naprave, ratnička košarka pod vođstvom Dejana Radonjića, ali i veliki podvizi ekipa predvođenih Dušanom Alimpijevićem, Milanom Tomićem i Draganom Šakotom ulepšavale su večeri Zvezdaša u izolaciji. Košarka je ponovo bila glavna sporedna stvar.

Vlada je velika želja da se vratimo na teren, da se ponovo igra košarka i tako smo se okupili 11. maja. Igrači i stručni štab su se testirali a sutra krenuli sa mini-pripremama na Malom Kalemegdanu. To je zaista bio povratak  u prošlost, na mesto gde je sve započelo i simbolično je postojala želja da ovo bude novi početak za sve. Među zidnama Kalemegdana, što je možda i zvučalo neverovatno samo nekoliko meseci pre, evroligaška ekipa, Zvezdini prvotimci ponovo su osetili draž košarke. Sve je zaličilo na ono pravo, istinski entuzijazam, optimizam… Po programu profesora Lukmana prvotimci Zvezde su se vratili u dečačke dane i pod otvorenim nebom probacivali loptu kroz obruč. Ipak, realnost nas je opet sasekla. Stizale su informacije o potpunom prekidu sezone, 25. maja Evroliga je donela odluku o okončanju sezone i poništila sezonu. Dva dana kasnije, to je učinila i ABA liga, a tri dana nakon toga je bilo poznato da se neće igrati ni Superliga Srbije. Jasno je bilo da su sve misli i snage usmerene da sezona 2020/2021. bude odigrana uprkos svim nedaćama i problemima pa je tako i KK Crvena zvezda mts krenuo u pripreme za istu.

Crvena zvezda se okrenula budućnosti, jasan plan menadžmenta Kluba je bilo da se sve snage usmere ka osnaživanju mlađih selekcija. Crveno-belu opremu su zadužili najtalentovaniji igrači svoje generacije – Luka Vudragović, Nikola Topić, Lazar Gagić, Lazar Gačić, Pavle Mišić, Đorđe Marjanac, Damjan Spasojević, Relja Radovanović… oni su od letos Zvezdina budućnost!

Crveno-beli su se pojačavali i u seniorskom timu. Prijateljski rastanak sa Draganom Šakotom koji je uradio sjajan posao u prethodnom periodu, označio je i dolazak novog trenera Saše Obradovića. U seniroskom timu su redom dolazili Džordan Lojd, Lengston Hol, Kori Volden, Zvezdina deca Aleksa Radanov i Uskoković. Potpisao je i Duop Rit, kao i Lendri Noko koji je bio i prvi potpis, ali lošom igrom sudbinom tek debitovao za Crvenu zvezdu u 2021. godini. Vratio se i Marko Simonović… Zvezda je bila spremna za nove izazove. Ugovore su produžili i Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac koji su i dalje mladi igrači, ali i vlasnici brojnih trofeja i sinonimi za uspehe u modernoj istoriji. Okupili su se crveno-beli 10. avgusta, pripreme proveli na Kopaoniku i u Beogradu gde su trijumfovali u svim prijateljskim mečevima

Za menadžment Kluba bilo je mnogo izazova i van terena. Globalna pandemija pogodila je sve sfere poslovanja i s toga predstavljala svojevrstan izazov i u okvirima finansijskog poslovanja. Sreća, ali i dugogodišnjo uspešno poslovanje Crvene zvezde, doveli su do toga da dugogodišnji partneri kluba ostanu u pobedničkom timu. U avgustu su potpisani novi ugovori sa zdravstvenim partnerom Bel Medik, Rancco odela, Old Spice, DPC, Cards Print… Svi su oni ostali u pobedničkom timu, kao i MTS, IDEA, Dunav osiguranje, Državna Lutrija, Aerodrom Beograd, Transportšped, AIK Banka,  Crowne Plaza, Sterling, Lesnina… Njihov doprinos u svakodnevnom funkcionisanju Kluba, a pogotovo u ovim uslovima je zaista nemerljiv.

I ne samo to, uspeli smo i da osnažimo naš crveno-beli tim partnera. U julu je potpisan višegodišnji ugovor sa liderom u industriji sportske opreme kompanijom Adidas, a Zvezda je dobila i beting partnera Soccer.

Još jedan veliki izazov bila je i prodaja sezonskih karata. Novi motiv DNK, naša linija života, bio je nosilac kampanje marketing tima koji je apsolutno zasluženo od strane Evrolige dobio ogromno priznanje. Naime, marketing strategija ’’Together we stand, together we can’’ osvojila je Evropu i dobila srebrni trofej. Crvena zvezda je time dobila priznanje za drugi najbolji marketing u evroligaškoj porodici!

Ubrzo je počela i prodaja sezonskih ulaznica koja je stavila Zvezdaštvo na ispit. I taj ispit je položen sa čistom desetkom! Svesni celokupne situacije, da možda i neće moći da budu u hali kada se budu vodile nove evroligaške borbe i one za trofej, Zvezdaši su u velikom broju kupovali sezonske ulaznice čime su pokazali osećaj privrženosti klubu i neverovatnu lojalnost. I zato – VELIKO HVALA! To je naš DNK, naša linija života, a ta sezonska ulaznica imaće veliku vrednost prvog dana kada bude ponovo moguće da se u dvorani okupi crveno-bela porodica. Biće to istorijski događaj, a menadžment kluba se pobrinuo da svi koji su u važnom momentu stali uz Zvezdu, sa tim vrednim komadom plastike, budu deo istorije. Ma kada god se ona ipisivala…

Lišeni pomoći navijača, jedne od svojih najvećih snaga, crveno-beli nisu uspeli da isprate ’’novo normalno’’ stanje u Evroligi. Odložene utakmice, Covid protokoli, prazne hale… Nije to bila zona komfora za igrače koji su navikli da nižu uspehe uz pomoć huka sa tribina i atmosfere o kojoj priča ceo svet. Menadžment kluba je uprkos tome našao način da kaže još jedno veliko hvala svojim navijačima.

Međutim, u decembru se vratio čovek koji je uz kapitena Branka Lazića i Marka Simonovića stvorio naviku da je Crvena zvezda najbolja. Velika euforija pratila je povratak Dejana Radonjića na klupu ponovo nije mogla da bude ispraćena punom halom, ali se ponovo oko tima stvorio pobednički ambijent. Iako smo i dalje trpeli velike udarce.

U februaru je virus Kovid-19 ponovo napao Crvenu zvezdu, ovog puta pogođen je igrački kadar i stručni štab. Bez izrazito važnih prvotimaca – Kori Voldena, Lendri Noka, Lengstona Hola, Kino Koloma, Duopa Rita… Bez Nikole Birača, Saše Kosovića, Aleksandra Lukmana, Miodraga Ćirića u stručnom štabu… Sa tek vraćenim  u trenažni proces i takmičarski ritam Džordana Lojda… U takvom stanju je Crvena zvezda otišla u borbu za prvi trofej u sezoni.

Kup Radivoj Korać u Novom Sadu nosio je poseban ambijent. Crvena zvezda je bila unapred otpisana, pojačana juniorima Milutinom Vujičićem i Nikolom Šaranovićem. Fenomenalna energija i motivacija naslutila je čudo na Kupu već u četvrtfinalu. Radnički iz Kragujevca je ubedljivo savladan i zakazan je duel sa večitim rivalom Partizanom. Šanse nisu bile na strani crveno-belih, ali svesni za koji grb se bore i navikom osvajanja trofeja Crvena zvezda je herojski savladala Partizan. Ništa više nije moglo da zaustavi silno motivisane crveno-bele da ponovo prigrle ’’Žućkovu levicu’’ i to se i dogodilo. Bez obzira što je rival bio tim iz vrha ABA lige, Mega Soccerbet. Zvezda je imala cilj i Zvezda ga je ostvarila! Uprkos svim prognozama.

Nakon Kupa je tim napustio Džoni O’Brajant, a profesionalni ugovor potpisao Milutin Vujičić koji je na Kupu upisao i prve minute, ali i poene u crveno-belom dresu. Nastavio se trend i potpisima Filipa Brankovića i Marka Mihailovića koji su nedugo nakon 18. rođendana stavili paraf na profesionalne ugovore sa Crvneom zvezdom.

Ovo je čudno vreme, vreme velike borbe kada bitke na terenu prečesto nisu u prvom planu. Ona i dalje traje i trajaće još neko vreme. Imamo svi isti cilj, da verujemo u naše zdravstvene radnike i pružimo im svaku moguću podršku. To smo uradili na utakmici protiv Barselone kada smo našim herojima koji vode svakodnevne bitke za živote – Nebojši Mitroviću, Borisu Gluščeviću, Milanu Mirkoviću i Darku Bajecu uručili zahvalnice. To je bio naš vid podrške kompletnoj struci koja je na prvoj liniji fronta. Oni su heroji našeg društva!

Proslavili smo i 76. rođendan. Gotovo godinu dana nakon što je turbulentan i težak period počeo. Bio je to pravi spektakl, ali nažalost, bez glavnih aktera. Naših navijača, koji su putem malih ekrana i društvenih mreža mogli da uživaju u performansu koji je za njih priredio menadžment Crvene zvezde.

I nastavićemo u istom pravcu. Tražićemo način da ostvarimo pobede i na terenu i van njega. U želji da vratimo naše stare životne navike i nastavimo da ređamo uspehe. Slede završne borbe u ABA ligi, ali i dobro poznate borbe koje nadmašuju sportsko borilište. Crvena zvezda će uvek biti uz naše društvo i nakon ove turbulentne godine. Ostaje nada da smo naučili snagu zajedništva i jedinstva. Čuvaćemo sećanje na one koji nisu više sa nama, a pratiti stazu koju su nam utabali. Borićemo se i pobediti. Mi drugačije ne umemo.

KK Crvena zvezda želi vam da budete zdravi!