Velika pobeda Crvene zvezde u Atini

Košarkaši Crvene zvezde mts ostvarili su veliku pobedu u Atini! Crveno-beli su odigrali izvanredan meč i savladali Panatinaikos rezultatom 82:86.

Poznato je koliko je teško trijumfovati u ’’OAKA’’ dvorani, a tome najbolje svedoči podatak da je ovo druga pobeda crveno-belih u ovoj dvorani. Prva nakon 2016. godine.

Utakmica je bila prilično neobična, igralo se u serijama, ali je Crvena zvezda bila najbolja kada je bilo najpotrebnije. Nisu izabranici Dejana Radonjića dozvolili da klonu nakon serije rivala 15:0 u trećoj četvrtini. Uzvratili su još jače, neverovatnom serijom 18:0 koju je pratila izvanredna odbrana i sjajne role Korija Voldena i Džordana Lojda.

Lojd je bio i najefikasniji pojedinac meča sa 27 poena, a zanimljiv je podatak da je sve postigao nakon prve četvrtine koju je i prerano završio zbog dva faula. Pratio ga je Kori Volden koji je meč završio sa 14 poena.

Ovo je bila deveta pobeda Crvene zvezde u Evroligi i sjajan zamajac pred važan meč u Podgorici koji crveno-bele očekuje već u nedelju. Paklen ritam se nastavlja i imajući to u vidu, kao i izostanak Dejana Davidovca na ovom meču, ova pobeda dobija dodatan značaj.

Početak utakmice pripao je Panatinaikosu koji je poveo rezultatom 9:0. Seriju rivala prekinuo je Aleksa Uskoković koji je postigao poene uz faul i Crvena zvezda u nastavku nije dozvoljavala rivalu novu seriju kojom bi se odvojio.

Crveno-beli su disali za vratom domaćinu. Dobrom igrom u odbrani i strpljivim napadom, držali su priključak i vrebali svoju priliku da uvedu utakmicu u potpuni egal.

To se i dogodilo početkom drugog perioda kada su crveno-beli mini serijom 4:0 prišli na 23:21. Panatinaikos je uspeo da odbije taj nalet, ali je dalji tok druge četvrtine bio takav da je rezultatski egal trajao i u nastavku. Raspoložen je bio Džordan Lojd, Marko Simonović je ubacio veoma važnu trojku i nakon Lojdove ukradene lopte i polaganja kapitena Lazića u kontri Crvena zvezda je izjednačila 36:36. Imali su crveno-beli priliku i za potpuni preokret jer je poslednji napad u prvom poluvremenu okončan šutem Ognjena Dobrića za tri posle izvrsne akcije. Lopta nije htela u obruč i nakon 20 minuta igre rezultat je bio 40:40.

Nije se dugo čekalo i na vođstvo crveno-belih jer su prvi poeni u nastavku bili njihovo delo. Crvena zvezda je ubrzo i stekla četiri poena prednosti nakon poena Ognjena Dobrića 44:48, ali se potom dogodio pad. Olako izgubljene lopte omogućile su rivalu igru u tranziciji što je Panatinaikos materijalizovao serijom 15:0 – 59:48.

Međutim, dvocifrena prednost i loši minuti nisu uništili moral izabranicima Dejana Radonjića. Oni su imali jasan plan, podigli agresivnost u odbrani i takva igra donela im je mnogo. Kori Volden je vezao osam uzastopnih poena, a potom su po dva postigli Lojd i Radanov. Crvena zvezda je odgovorila serijom 12:0 i sa poenom prednosti otišla na odmor pre poslednjih deset minuta igre – 59:60.

Zvezda je nastavila seriju i u nastavku, ona je išla i do 18:0 pa su crveno-beli stekli i najveće vođstvo dosadađnjeg toka meča – 59:66. Ipak, Pao je odgovorio serijom 6:0 i vratio se u potpuni egal. Odgovor je bio u rukama Džordana Lojda koji je vezao pet poena.

Lojd je bio u ritmu, ali Panatinaikos nije dopustio da crveno-beli naprave osetniju prednost od osam poena. Domaćin je serijom u završnici stigao na samo poen zaostatka, a opet je Lojd pronašao poene u važnom momentu – 76:79. Ipak, raspoloženi Sent Ros je odgovorio trojkom – 79:79. Istom merom uzvratio je fenomenalni Lojd na nešto više od 40 sekundi do kraja.

Lazić i Lojd su zadržali mirnoću sa linije penala i nisu dozvolili da crveno-beli ispuste stečenu prednost.

Panatinaikos – Crvena zvezda mts 82:86 (23:17, 17:23, 19:20, 23:26)

Crvena zvezda mts: Hol, Volden 14, Lojd 27 (5as, 4sk), Uskoković 3, Lazić 7, Rit, Radanov 2, Dobrić 6, Simonović 8 (5sk), Jagodić-Kuridža 2, Kuzmić 9 (5sk), Noko 8.

Džordan Lojd:

’’Stvarno ova pobeda nije bila moje delo, već mojih saigrača koji su mi stvarali dobre pozicije i trenera koji je verovao u mene’’

Dejan Radonjić:

Dejan Radonjić:

’’Bila je ovo veoma dobra utakmica za nas. U drugom poluvremenu smo igrali sa puno uspona i padova, baš kao i Panatinaikos. Ono što je važno za nas je da smo pokazali na terenu mnogo dobrih stvari i sada moramo da se pripremimo za narednu utakmicu. Za to ćemo imati samo jedan dan, a sledi nam veoma važna utakmica u ABA ligi’’