Naš Svetislav Pešić ulazi u “Kuću slavnih”!

Jedan od najvećih košarkaških trenera koje je ova zemlja ikada imala, i nekadašnji trener Crvene zvezde  Svetislav Pešić doživeo je još jednu veliku čast i priznanje – izabran je u FIBA Kuću slavnih!

Pešić koji je u dva navrata kao trener ispisivao i stranice istorije KK Crvena zvezda, koji se danas sa pravom može nazvati i njegovim klubom, tako je stao uz rame velikana ove igre: Radivoja Koraća, Borislava Stankovića, Ranka Žeravice, Dražena Dalipagića, Zorana Slavnića, Vlada Divca, Dušana Ivkovića i Dragana Kićanovića.

Svetislav Pešić je igračku karijeru počeo u Pirotu, nastavio u Partizanu, ali se taj deo karijere našeg Karija najviše vezuje za sarajevsku Bosnu sa kojom je bio prvak SFRJ, osvajač Kupa i prvak Evrope 1979.godine.

Trenersku karijeru tokom koje je osvajao najveća priznanja u mladjim selekcijama i seniorskoj košarci, razvijao buduće asove, ali i pravio pionirske korake u zemljama koje su danas respektabilne košarkaške sile, počeo je na klupi Bosne.

Svetislav Pešić je prošao sve i osvojio sve. Bio je prvak Evrope sa kadetima i juniorima Jugoslavije, od kojih se i danas pamti Bormio 1987. godine

Od Nemačke, tada početnika u evropskoj košarci, napravio je šampiona Evrope 1993.godine, podigao je na noge berlinsku ALBU i doneo joj prvi evropski trofej 1995.godine, a doktorat jedne briljantne trenerske karijere su bile godine sa reprezentacijom Jugoslavije 2001 i 2002. godine. Mnogi Istanbul 2001.godine pamte kao najdominantnije osvojenu titulu jedne reprezentacije ikada. Šta onda reći za 2002. i svetsku titulu u Indijanapolisu uz pobedu nad američkim Drim Timom!

Gde god je radio donosio je uspeh i nove metode – Barseloni je podario titulu prvaka Evrope, Đironi prvi međunarodni trofej, a nakon Dinama došao je u svoju Crvenu zvezdu koji i sam zove “svojim klubom”. Ljubav Karija, Crvene zvezde i Zvezdaša nastala je 2008.godine – prodrmao je uspavanog velikana i otkrio neke nove momke koji su kasnije ostavili veliki trag u srpskoj i svetskoj košarci: Nemanja Bjelica, Marko Kešelj, Vladimir Štimac…Zašto već tada nije osvojio titulu u finalu domaćeg šampionata, u kome je na kraju sam dodeljivao srebrne medalje svojim momcima na “ceremoniji” je neka druga tema i priča.

U svoju Crvenu zvezdu se vratio 2011.godine i bio začetnik preporoda kluba koji je na ovim prostorima bio začetnik košarkaške igre. Crvena zvezda je dobila još jednog supertalentovanog košarkaša u liku Nemanje Nedovića, a klub veliku stručnu pomoć u nastojanjima da se vrati tamo gde pripada.

I kada je otišao sa Malog Kalemegdana uvek mu se rado vraćao, a Crvenu zvezdu je sa punim pravom bez obzira na prebogatu karijeru i brojne klubove, video kao svoju drugu kuću u kojoj je uvek i kada nije bio tu, pomagao dobronamernim savetima, nudio pomoć i istinski se radovao svim uspesima crveno-belih.

Kao trener Bajerna doneo je titulu tom klubu 2014.godine i uspostavio dominaciju Bavaraca u nemačkoj košarci, a gasio je požar u Barseloni 2018.godine sa kojom je osvojio Kup Kralja…i verujemo da će se ta niska nastaviti…

KK Crvena zvezda, predsednik kluba, menadžment, kompletan stručni štab, igrački pogon od srca čestitaju na ovom ogromnom priznanju našem nekadašnjem treneru, velikanu svetske košarke i našem Zvezdašu Svetislavu Kariju Pešiću!