Saopštenje KK Crvena zvezda

KK Crvena zvezda obaveštava javnost da je dana 02.04.2021. godine u Zagrebu sazvan sastanak, odnosno takozvana Skupština  ABA lige jtd na kome neće biti prisutan predstavnika našeg kluba, jer je sazvana od strane neovlašćenog lica Dragana Bokana.

Klub podseća javnost da je na radnom sastanku ABA LIGE jtd dana 19.11.2020. godine, Dragan Bokan dobio ovlašćenje da tačno 15.12.2020. godine zakaže Skupštinu samo sa jednom tačkom dnevnog reda, preoblikovanja jtd u doo, i ništa više od toga.

KK Crvena zvezda je konkretnim i direktnim delima pokazao u prethodnom periodu (i pokazuje i dalje) da je za postojanje regionalnog takmičenja, ali i isključivo u legalnim okvirima, iz kojih smo davno, nažalost svi klubovi kao vlasnici lige izašli!

KK Crvena zvezda podseća na sledeće činjenice: ABA liga jtd koje je vlasništvo klubova trenutno pod važećim ugovorima nema ni jedno telo i funkcionera lige, počev od direktora i sportskog direktora lige koji ulažu velike napore da održe integritet i regularnost takmičenja. ABA liga u vreme pandemije nema ni usvojen Covid protokol zbog čega je i kalendar lige, i odigravnje završnice sezone 2020-2021 dovedeno u pitanje.

Zbog svega navedenog, ovo sazivanje takozvane Skupštine od strane neovlašćenog lica koje se lažno predstavlja i uzurpira funkciju predsednika lige, u suprotnosti sa odredbama Društvenog ugovora, vidimo kao još jedan korak ka rušenju ABA lige koja se već zbog niza ovakvih nelegalnih poteza nalazi u vrlo teškoj situaciji.

KK Crvena zvezda podseća da ova liga ima svoje predsedništvo, kao jedino nadležno telo, a da bi naš klub odazivanjem na ovaj nelegalni sastanak postao saučesnik u direktnom kršenju Društvenog ugovora ABA lige jtd u kome se jasno navodi:

a) Odredbama Člana 8.1. stav 4 važećeg Društvenog ugovora,Skupštinu saziva Predsednik košarkaške ABA lige. Dragan Bokan nije Predsednik ABA Lige!

b) Odredbama tačke 8.2. određeno je da ABA liga ima Predsednika i dva potpredsednika. Dragan Bokan nije niti jedno od ta tri lica.

Zbog svega toga, održavanje ovog sastanka smatramo izuzetno štetnim za sve klubove koji su učesnici i VLASNICI ABA lige, i može da donese nesagledive posledice po takmičenje.

Sve odluke donete na sastanku u Zagrebu smatraćemo nelegalnim i neobavezujućim, a kao odgovoran klub KK Crvena zvezda nastaviće da se bori za postojanje i razvoj ABA lige isključivo kroz nadležne institucije i legalne tokove, a ne kroz sazivanje nelegalnih sastanaka, saopštenja raznih nepostojećih sudijskih udruženja i iznošenje raznih dezinformacija samo sa ciljem da se sportska i košarkaška javnost u regionu dovede u još veću zabludu.

Konačno, zakazivanje bilo kakvog sastanka sa fizičkim prisustvom (i uz ograničavanje na po jednog predstavnika kluba) u vreme pandemije smatramo izuzetno neozbiljnim i neodgovornim, ali i taj čin je pokazatelj kako regionalno takmičenje funkcioniše ove sezone, uz grube pokušaje pojedinaca da privatizuju ABA ligu, koja je u vlasništvu svih klubova.

U Beogradu, 30.03.2021.

KK Crvena zvezda mts