Pobeda nad Makabijem za kraj Evrolige u Beogradu

Košarkaši Crvene zvezde mts ostvarili su pobedu u poslednjem meču u Evroligi na domaćem terenu u sezoni 2020/2021. Crveno-beli su savladali Makabi iz Tel Aviva rezultatom 76:64.

Košarkaši Crvene zvezde mts odigrali su izvanrednu utakmicu u 33. kolu Evrolige i savladali Makabi Tel Aviv rezultatom 76:64. Crveno-beli su bili silno motivisani da u poslednjoj evroligaškoj utakmici na domaćem parketu zabeleže pobedu i to su i uspeli. Sudbina se poigrala da i u prošloj i ovoj sezoni poslednji rival u najelitnijem takmičenju u Beogradu bude Makabi. Izraelci, koji su skup fantastičnih individualaca i ovog puta nisu mogli protiv timske odbrane Crvene zvezde i skakačke dominacije crveno-belih (45-25).

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Džordan Lojd koji je postigao 21 poen uz sedam skokova. Pratio ga je Ognjen Dobrić koji je meč završio sa 13 koševa, dok je Dejan Davidovac postigao 11. Mora se pomenuti i skakačka dominacija u režiji Marka Simonovića i Lendija Noka. Obojica su upisali po 11 skokova što je zaista kuriozitet, a Noko je zabeležio dabl-dabl učinak jer je upisao i deset poena.

 Nakon boljeg početka gostiju koji su nakon prvih deset minuta igre na svom kontu imali šest poena prednosti (15:21), odbrana Crvene zvezde izgledala je mnogo bolje. Već u drugoj četvrtini zahvaljujući velikoj borbenosti i energiji izabranici Dejana Radonjića su topili prednost rivala. Da je bilo malo više sreće u poslednjem napadu kada je Džordanu Lojdu ispala loptu iz ruku, već bi se preokret dogodio u prvom poluvremenu (33:34).

Ipak, bilo je očigledno da je momentum na strani crveno-belih. Kao po navici u drugom poluvremenu se aktivnije uključio Dejan Davidovac. Neverovatna energija Alekse Uskokovića, kapitena Branka Lazića u odbrani bili su praktično okidač velike serije. Makabi je u trećem periodu igre postigao svega 11 poena što je zaista impresivno za ekipu takvog napadačkog potencijala (53:45).

Agresivnost, aktivnost u skoku cele ekipe bili su recept za pobedu i izabranici trenera Radonjića su ga striktno primenili. Izraelci su bili razoružani, nisu imali rešenje za granitnu odbranu Crvene zvezde koja je gotovo rutinski privela meč kraju i spustila zavesu na ovogodišnje izdanje Evrolige na domaćem terenu na sjajan način.

Ova pobeda biće veliki zamajac za Crvenu zvezdu koju već u nedelju očekuje teško gostovanje Cedeviti u Olimpiji.

Crvena zvezda mts – Makabi Tel Aviv 76:64 (15:21, 18:13, 20:11, 23:19)

Crvena zvezda mts: Hol 5, Lojd 21 (7sk, 4as), Uskoković 6, Davidovac 11, Lazić 2, Radanov, Dobrić, Simonović 6 (11sk), Jagodić-Kuridža 2, Kuzmić, Noko 10 (11sk).

Dejan Radonjić:

Bila je ovo dobra utakmica za nas. Za mene je verovatno najvažnija stvar kako smo reagovali nakon utakmice sa Armanijem. Imali smo mnogo više energije i bili smo više fokusirani u odnosu na utakmicu pre dva dana. Čestitao bih igračima jer su odigrali sa mnogo želje i energije. Svakako sam zadovoljan načinom na koji smo odigrali meč i tim što je reakcija bila dobra. Početak nije bio dobar, ali je reakcija nakon toga bila sasvim zadovoljavajuća. Imali smo kontinuitet što je veoma važno, da ne igramo u serijama sa puno uspona i padova kako smo to radili u prethodnom periodu. Odbrana je bila konstantna 40 minuta, a u napadu smo pronalazili rešenja.

Radićemo u narednom periodu, nadam se sa oporavljenim igračima i nadam se da ćemo moći da igramo slično kao večeras. To nije lako jer je potrošnja velika, ritam nije ni malo lak. Treba se odmoriti sada, a već sutra napraviti plan jer nas čeka težak meč protiv Cedevite Olimpije”

Košarkaši Crvene zvezde takmičenje u ovogodišnjoj Evroligi završavaju naredne nedelje protiv ALBE u Berlinu, dok ih već u nedelju od 17 sati očekuje derbi kola u ABA ligi protiv Cedevita Olimpije.