Zvezda odbranila svoju tvrđavu, sa 2:0 ide u Podgoricu!

Košarkaši Crvene zvezde mts savldali su Budućnost Voli u drugoj utakmici finala plejofa ABA lige rezultatom 85:79 (30:17, 25:24, 8:29, 22:9). Serija se sada seli u dvoranu ”Morača”.

Herojska pobeda Crvene zvezde! Veoma teška, veoma važna i apsolutno zaslužena!

Košarkaši Crvene zvezde mts savladali su Budućnost Voli rezultatom 85:79 i na taj način sačuvali svoju tvrđavu i sa 2:0 putuje u Podgoricu. Serija se sada seli u dvoranu ”Morača” gde će Crvena zvezda već u subotu od 20 časova i 30 minuta imati prvu meč loptu za novi trofej ABA lige.

Heroj pobede bio je Ognjen Dobrić koji je upisao 27 poena, a mnogi od njih bili su izrazito važni u neizvesnoj završnici, baš kao i odbrana na Viliju Ridu koja je donosila mnogo. Svakako moramo da pomenemo i Marka Simonovića čiji statistički učinak od 10 poena krije da je preuzeo odgovornost i doneo izuzetno vredne poene kada nije sve išlo od ruke njegovoj ekipi. U velikoj timskoj pobedi je šteta izdvajati pojedince, ali mora se izdvojiti diskretni heroj Branko Lazić koji je uprkos zdravstvenim problemima još jednom pokazao veliko srce i doneo neophodnu čvrstinu. Sjajni su bili i Džordan Lojd koji je upisao 16 koševa uz šest asistencija i pet skokova, iako nije imao najbolje šutersko veče. Lendri Noko je meč završio sa 15 poena uz sedam skokova.

Utakmicu je mnogo bolje započela Crvena zvezda. Briljirao je od samog starta Ognjen Dobrić i već u ranoj fazi meča na svom kontu imao 13 poena. Ipak, ključ je bio u ogromnoj energiji i čvrstini u odbrani koje su donosile puno poena iz tranzicije. Sredinom druge četvrtine Crvena zvezda je imala nestvarnih 20 poena prednosti – 37:17.

Crveno-beli su malo pali u igri, osetila se kraća rotacija. Izostanak Korija Voldena, Marka Jagodića-Kuridže, rovitost nekolicine igrača… Uticali su na energiju Zvezde. Budućnost je zaigrala veoma dobro, Danilo Nikolić pogađao iz teških situacija. Ipak, crveno-beli su zaustavili nalet rivala i sačuvali 14 poena prednosti pred odlazak na veliki odmor – 55:41.

Međutim, Zvezda je ispala iz ritma i teško joj je bilo da se vrati. Budućnost je serijom 4:20 došla do prve prednosti na meču – 59:61. Šut je potpuno izneverio crveno-bele koji su u seriji promašivali otvorene šuteve. Nova serija Budućnosti – 0:9, ovog puta, donela je gostima devet poena prednosti – 61:70.

Činilo se da je Zvezda u nokdaunu. Međutim i ovog puta je pokazala šampionski karakter. Bili su rešeni da sačuvaju svoju tvrđavu i u tome na kraju uspeli. Marko Simonović i Ognjen Dobrić su preuzimali odgovornost u veoma važnim momentima, iskoračili su ispred brilijantne timske odbrane i doneli pobedu Crvenoj zvezdi.  Hrabrost je Zvezdina najveća vrlina i to se i sada pokazalo!

Crvena zvezda mts – Budućnost Voli 85:79 (30:17, 25:24, 8:29, 22:9)

Crvena zvezda mts: Hol 2, Lojd 16 (6sk, 5as), Uskoković 3, Davidovac 6, Lazić 2, Rit, Radanov, Dobrić 27, Simonović 10, Jagodić-Kuridža, Kuzmić 4, Noko 15 (7sk).

Trener KK Crvena zvezda mts Dejan Radonjić:

Krajnji rezultat, pobeda i to može da se analizira iz te perspektive da je rezultat sličan kao u prvoj utakmici, a da je bio potpuno drugačiji. Generalno ovo je bio meč koji je obilovao preokretima. Mi smo imali sjajno prvo poluvreme. Na početku je odbrana bila precizna, a napadački smo bili rastrčani. Nastavili smo u dobrom ritmu, stekli prednost koja je bila za ovaj nivo velika. Međutim, početak treće četvrtine, a zatim i čitava ta četvrtina bila je jako loša. U napadu smo bili bez dobre ideje, u odbrani sa puno grešaka. Oni su to vešto koristili, pogađali i stekli prednost. U nastavku su došli do rezultata koji je ukazivao da će konačan rezultat biti drugačiji. Mi smo završnicu u oba pravca odigrali jako jako dobro. Došli smo do napada i opcija iz kojih smo realizovali šta je trebalo. Došli smo do pobede, 2:0 je i sutra je dan odmora.

Analizirajući čitavu utakmicu ima dobrih i loših stvari, naravno. Oscilacije su bile velike,ali smo kao tim u važnim trenucima izgledali dobro i iz toga proizilaze dobre stvari. Bez timskog pristupa bismo teško večeras pričali o pobedi. Odbranili smo naš teren, treba da napravimo analizu, odmorimo i idemo dalje”

Treća utakmica finalne serije igra se u subotu u Podgorici u hali “Morača” sa početkom u 20.30 časova.