Pick N’ Talk E12: Marko Kešelj

Nova epizoda zvaničnog klupskog podkasta ’’Pick N’ Talk’’ donosi veoma interesantan razgovor sa bivšim prvotimcem, a sada članem predsedništva KK Crvena zvezda mts, Markom Kešeljem. Svi ljubitelji Crvene zvezde, ali i košarke moći će u razgovoru koji je trajao nešto manje od sat vremena da čuju veoma interesantne stvari iz bogate, ali i turbulentne karijere Marka Kešelja.

Kešelj je osvajač Evrolige u dresu Olimpijakosa 2012. godine, osvojio je u svojoj karijeri i Grčku ligu, Kup, kao i FIBA Evrokup sa ekipom Kelna. Naravno, kao šlag na tortu došla je trofejna sezona 2018/2019 u dresu Crvene zvezde sa kojom je osvojio tri trofeja – ABA ligu, prvenstvo Srbije i Superkup ABA lige. Takođe, vlasnik je tri zlata sa reprezentacijom Srbije, sa selekcijom do 19 godina je na legendarnom prvenstvu u Novom Sadu osvojio zlato, zatim isto odličje naredne godine na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina u Letoniji, a potom i zlato na Univerzijadi u Beogradu 2009. godine. Odličje sa najboljom selekcijom Srbije je izostalo, bio je deo smene generacije, ali i ekipe koja je po svemu viđenom zaslužila bar jednu od medalja, ali je iz Istanbula nakon istorijske utakmice sa Turskom i neverovatnog scenarija otišla kao četvrtoplasirana ekipa. Kešelj se u razgovoru sa Milanom Dozetom u ovoj epizodi osvrnuo i na to prvenstvo i otkrio plan koji je prethodio čuvenoj trojci Miloša Teodosića protiv Španije na pomenutom Svetskom prvenstvu u Turskoj.

Kešelj je govorio o svom prvom dolasku u među prvotimce Crvene zvezde koji prati zanimljiva priča:

’’To je jedna simpatična anegdota. Mi smo završili sezonu u Đironi, ja sam imao nastup za reprezentaciju i mi smo osvojili svetsko zlato. Mislim da je to bilo prvo za samostalnu državu Srbiju na zvaničnim prvenstvima. U međuvremenu, Đirona se sticajem okolnosti kao klub ugasila i ja sam ostao slobodan igrač. Bilo je vreme da se vratim u Srbiju i dogodilo se da se Kari Pešić pojavio na čelu tima, preuzeo je mlad i talentovan tim i ja sam bio u kolima i okrenem ga telefonom – Kouč, je l istina da vi dolazite u Crvenu zvezdu? Ako je tako ja bih došao da nastavimo gde smo stali… Kaže on – Marko, meni je žena na vikendici, kada se bude vratila ona će odlučiti gde ću potpisati. Nasmejao se, rekao potpiši naravno i ja sam potpisao’’

Usledio je težak period za Crvenu zvezdu i Kešelj se našao praktično na početku najtežeg perioda u Zvezdinoj istoriji i o tome je detaljnije govorio. Baš kao i Univerzitetskom zlatu koji nosi svojevrsne anegdote koje je Kešelj ispričao na svojevrstan i veoma duhovit način. Takođe, Marko Kešelj je otkrio svoj talenat pevanja na grčkom jeziku i koje mu je to ’’probleme’’ donelo.

’’Ja sam želeo da karijeru završim sa bar jednim trofejem u dresu Crvene zvezde i da imam svoje ime upisano uz osvajanje trofeja. Nisam imao informaciju da sam odigrao 99 utakmica, iskrena želja je bio trofej sa Zvezdom. Nisam došao tu sa stavom da se pojavim i mi ćemo uzeti trofej, već sam znao da u atmosferi koja je u mom klubu i u mom gradu, navijači, mnogo bolja situacija u Zvezdi nego kada sam otišao’’

Marko Kešelj danas ima potpuno drugu ulogu, član je predsedništva Crvene zvezde i učestvuje u svakodnevnom životu kluba u potpuno drugoj ulozi. O tome, svom humanitarnom radu, ali i brojnim drugim detaljima iz bogate karijere slušajte i gledajte u 12. epizodi Pick N’ Talk podkasta: