Dan kada je rođen velikan Crvene zvezde i svetske košarke Bora Stanković

Na današnji dan pre 96 godina (09.07.1925.godine), u Bihaću  je rođen Borislav Stanković, jedan od osnivača košarkaškog kluba Crvena Zvezda, nekadašnji igrač našeg kluba i jedna od najvažnijih figura srpske, jugoslovenske i svetske košarke.

Bora Stanković je u martu 1945.godine bio jedan od ljudi koji je prisustvovao osnivačkoj sednici SD Crvena zvezda 1945. i sa košarkaškom sekcijom, zajedno sa Popovićem, Gecom,Kalemberom I ostalim velikanima naše košarke utabao prve korake košarke na Malom Kalemegdanu I na ovim prostorima. Sa KK Crvena zvezda osvojio je tri titule prvaka Jugoslavije u timu za koji su nastupali Gec, Sokolović, Stefanović, Kalember, Roklicer, Demšar, a predvodio ih još jedan od temelja naše košarke i takođe osnivača KK Crvena zvezda – Nebojša Popović.

Jedan je od osnivača OKK Beograda sa kojim je takođe osvojio tri titule prvaka Jugoslavije.

Bio je generalni sekretar KSJ (1956-1966) a od 1969.godine stalno je bio angažovan u svetskoj košarkaškoj federaciji FIBA. Od 1976.godine obavljao je funkciju genseka FIBA i do odlaska 2002.godine ova organizacija doživela je brojne promene.

Učestvovao je na 28 Evropskih prvenstava, 14 svetskih i 14 Olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA.

Borislav Stanković je preminuo u svom domu u Beogradu, koji je bio njegova stalna adresa od 1945. godine.

KK Crvena zvezda mts

  • (ŠAMPIONSKI TIM KK CRVENA ZVEZDA IZ 1948. GODINE – BORISLAV STANKOVIĆ NOSIO JE DRES SA BROJEM 7)