Trijumfalni povratak Crvene zvezde u Arenu!

Gotovo 19 meseci Zvezdaši su čekali novi evroligaški spektakl u Beogradu. Dočekali su ga, baš kao i novo fantastično izdanje crveno-belih. Crvena zvezda mts je dočekala Žalgiris, spremna da ostvari pobedu, a put do nje je trasirala granitna odbrana. Još jedan protivnik se suočio sa čvrstom odbranom izabranika Dejana Radonjića i nije mogao da je prevaziđe. Publika je nosila crveno-bele do nove pobede u Evroligi, Žalgiris je savladan rezultatom 73:61.

Najefikasniji akter utakmice bio je motivisani Nikola Kalinić koji je postigao 15 poena. Pratio ga je Luka Mitrović sa 12 koševa, dok je dvocifren bio i Nejt Volters sa 11 poena.

Početak utakmice obeležila je veoma čvrsta igra obe ekipe. Košarkaši Crvene zvezde mts su bolje otvovorili večerašnji meč i prvi stigli do osetnije prednosti (12:5) na polovini prvog dela igre. Međutim bio je prisutan problem u napadačkom delu igre, domaći su se mučili i poene upisivali uglavnom sa linije slobodnih bacanja ali ekipa Dejana Radonjića je držala situaciju pod kontrolom zahvaljujući jakoj i prepoznatljivoj odbrani. U nastavku prve četvrtine, gosti iz Kaunasa su takođe čvrstvom odbranom i strpljivom igrom postepeno topili prednost domaćih, da bih minut pre kraja prvog dela igre stigli do vodstva posle poena Gifaja (13:14), što je bio i krajnji rezultat posle deset minuta košarke.

Drugu deonica počela je atraktivnim zakucavanjem Luke Mitrovića što je izazvalo oduševljenje publike u ”Štark areni”, na šta se nadovezala i požrtvovana reakcija Ostina Holinsa koji je spašavajući jednu loptu završio u drugom redu publike na opšte oduševljenje sve prisutnih gledalaca. Obe ekipe su dodatno pojačale odbanu odbranu, tako da su pet minuta pre kraja prvog poluvremena zbirno postigle svega devet poena. Do velikog odmora ekipe su se konstantno smenjivale u vođstvu, igralo se koš za koš gde se za svaki poen dobro trebalo pomučiti. U izuzetno tvrdom prvom poluvremenu bolje su se snašli košarkaši Crvene zvezde mts koji su na pauzu otišli sa dva poena prednost ( 29:27)

U prvom delu igre kod crveno-belih najzapaženijie je bio Nejt Volters koji je ubacio devet poena i dodao tri asistencije, pratio ga je Davidovac sa pet poena. Kod gostiju najistaknutiji je bio Nebo sa 10 poena i sedam skokova.

Nastavak meča obeležio je Nikola Kalinić svojim sjajnim potezima koji je u ovom delu igre ubacio devet poena. Reprezentativac Srbije bio je sveprisutan na terenu. Otvorio je treći deo igre pogođenom trojkom, a potom dodao još šest poena. Pratili su ga Ostin Holins, Luka Mitrović i Ognjen Dobrić tako da su crveno-beli na dva ipo minuta pre kraja treće deonice stigli do najveće prednosti  (45:37).

Kao i treću, Zvezda i poslednju deonicu otvara pogotkom za tri poena, ovaj put precizan je bio Makro Simonović. Odlične role u ovom delu igre przužili su Dobrić i Luka Mitrović koji je pravio velike probleme Žalgirisu u reketu. Košarkaški Žalgirisa nikako nisu dozvoljavali crveno-belima da im zadaju konačni udarac. Pogađali su neke izuzetno teške pogotke za tri poena i tako bili u igri do samog kraja meča.

Ipak, poslednja dva minuta utakmice protekli su samo u znaku jedne ekipe, njene granitne odbrane koja je trasirala put čak i do dvocifrene pobede.

KK Crvena zvezda mts – Žalgiris 73:61 (13:14, 16:13,17:15,27:19)

Crvena zvezda mts: Kalinić 15 (5 sk), Dobrić 13, Mitrović 12, Volters 11, Davidovac 7, Holins 5, Ivanović 3 Simonović 3, Kuzmić 2, Lazarević 2.

Dejan Radonjić:

”Osećaj posle utakmice je veoma dobar. Ovo je izuzetno bitna pobeda za nas, naročito imajući u vidu momenat u kojem se nalazimo i sve probleme sa kojima se suočavamo. Utakmica je bila veoma teška od početka do kraja. Naša odbrana je bila na dobrom nivou skoro svih 40 minuta, ali smo ofanzivno bili daleko bolji u drugom poluvremenu. Baš kao što sam rekao na poluvremenu – trebalo je da zaigramo bolje u napadu, a to smo i učinili. Čestitao bih svojim igračima“