Dvadeset godina bez našeg osnivača Nebojše Popovića

U sredu 20.10.2021. godine navršava se 20 godina od smrti Nebojše Popovića, jednog od stvaralaca i pionira jugoslovenske i srpske košarke.

Popović je osnivač KK Crvena zvezda, vlasnik članske karte sa brojem 1 i predvodnik generacije koja je osvojila 10 uzastopnih šampionskih titula.

Bio je igrač i prvi selektor reprezentacije, strelac prvog koša za državni tim na prvenstvu sveta u Buenos Ajresu, nakon toga  i predsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK), član FIBA, predsednik KSS i KSJ, direktor JRT, dugogodišnji dopisnik Gazete delo sport iz Beograda i član Kuće slavnih.

U Crvenoj zvezdi je bio i igrač od 1945. do 1951. godine, došavši iz kluba koji se zvao SK 1913. Bio je kapiten i najbolji strelac Zvezde tri sezone, 1946. godine (65 poena na sedam utakmica), 1947. (146 poena u devet mečeva – prosek 16,2 ) i 1949. (163 poena na 18 utakmica). Za Crvenu zvezdu je odigrao 58 utakmica i postigao 518 poena.

Kao trener na Mali Kalemegdan je doneo 17 trofeja, od čega je deset uzastopnih titula sa košarkašima (od 1945. do 1955).

Nebojše Popović je bio jedan od 4 musketara naše košarke, čovek koji je uz Radomira Šapera, Borislava Stankovića i Aleksandra Nikolića, činio četiri stuba jugoslovenske srpske košarke, konačno i naše Crvene zvezde.

Njegova ćerka Zvezdana danas je vlasnik članske karte broj 1 kluba u čije rađanje i život je njen otac ugradio prvi i najvažniji temelj:

“Na tu člansku kartu je bio veoma ponosan a ona je, po meni, suština svega što je radio, jer u mnogo čemu je bio prvi. Sve je u njegovom životu bilo u funkciji budućnosti i vizije. Zvezda je do kraja ostala njegova najveća ljubav. Za mene je on, bez dileme, uvek bio broj jedan, po toj neverovatnoj upornosti da se bori za nešto što misli da je bitno” govorila je svojevremeno njegova ćerka Zvezdana Popović u intervjuu za dnevni list “Politika” prilikom jednog od prisećanja na svog oca. Za sve koji vole crveno-belu boju i košarkakog oca KK Crvena zvezda.

Nebojša Popović je bio rodonačelnik i vizionar u mnogim stvarima, ali ostaje upamćeno da je sa ponosom isticao i najviše voleo da ga zovu “košarkaškim ocem Crvene zvezde”  kluba koji je poveo u svetlu budućnost, koji danas ima bogatu istoriju, brojne titule i trofeje, i milionsku armiju navijača.

Nebojša Popović je rođen je 8. februara 1923. u Irigu, kao najmlađe, treće dete iz braka šumarskog inženjera Nikole i Đurđice. Treću mušku gimnaziju završio je sa 17 godina i četiri meseca, kao najmlađi maturant u Jugoslaviji. Za prvih sedam godina posle Drugog svetskog rata završio je dva fakulteta, Pravni i Novinarsko-diplomatsku školu, a sve vreme bio je igrač-trener u muškom timu Crvene zvezde, trener ženske ekipe i jedno vreme savezni kapiten. Pritom je na oba fakulteta imao prosečnu ocenu oko devet (na Pravnom 8,75, u Novinarskoj školi 9,05), nikada nije pao niti odložio ispit iako je uporedo i s košarkašima i s košarkašicama bio državni šampion (deset titula s muškim timom KK Crvena zvezda, sedam sa ženskim).

O važnosti i uticaju Nebojše Popovića na košarku, najbolje svedoče reči još jedne legende našeg kluba Ranka Žeravice: “

Može da se kaže da je Nebojša Popović otac jugoslovenske košarke. Svi smo gledali njegove treninge i kopirali ga. Imao je najbolje informacije o svetskoj košarci. Uvodio je najbolju organizaciju u klub i zato je Zvezda  postigla sve te uspehe” istakao je svojevremeno naš čuveni selektor Ranko Žeravica koji nas je napustio 2015.godine.