Lazarević: Crvena zvezda nudi mladom igraču sve potrebno za razvoj

Stefan Lazarević je Zvezdino dete i gotovo je izvesno da ne postoji bolji sagovornik na temu razvoja mladih igrača u sistemu Crvene zvezde mts. Klub se veoma ponosi svojim mlađim kategorijama, a uvek je poseban osećaj prema igračima koji poniknu u Crvenoj zvezdi – i od strane samog Kluba, ali i od njegovih navijača.

Ni malo slučajno, oni sa posebnom emocijom nose crveno-bele boje i grb. Još od svojih košarkaških početaka su naviknuti na pritisak i breme Crvene zvezde, ono nije lako, ali baš taj teret gradi i šampionski karakter. On je preko potreban i dolazi do izražaja kao nikada pre u najvažnijim mečevima, onda kada se bori za trofeje koji su obaveza Kluba sa Malog Kalemegdana.

Lazarević je bio kapiten generacije juniora Crvene zvezde koja je 2014. godine na veoma dominantan način osvojili Evroligu. Prema sopstvenom priznanju za, danas prvotimca Crvene zvezde, taj trofej predstavlja najlepšu uspomenu iz dana pre profesionalnog nivoa.

’’To mi je jedna od najlepših uspomena iz perioda odrastanja i prolaženja puta do profesionalnog nivoa. Pre svega mi je još draže jer sma to uradio sa Klubom u kom sam ponikao i u kom sam od malih nogu. Cela situacija, čini mi se da su baš tada bile poplave u Srbiji i težak period. Pre toga smo izgubili državno prvenstvo Srbija, skupili smo se i taj trofej ima veliki značaj za celu našu generaciju i predstavlja jednu od najlepših uspomena pre profesionalnog nivoa. Stvarno ću uvek nositi u srcu tu titulu’’, istakao je Lazarević koji je potom govorio o razvoju jednog mladog i talentovanog košarkaša kroz sistem Crvene zvezde:

’’Ako imate motiv i želju da uradite nešto sa svojim klubom ili na bilo kom nivou profesionalnog razmišljanja, u mlađim kategorijama KK Crvena zvezda imate baš sve što je potrebno za to. Rad sa trenerima, uslove, sve… Tako da je sve na vama koliko ćete se posvetiti u mladim godinama, da zacrtate svoj cilj i napredujete iz godine u godinu kroz mlađe selekcije da bi dosegli to što ste zacrtali. Svaki mlad igrač koji zasluži dres u mlađim kategorijama Crvene zvezde, ima šansu i da uradi nešto na profesionalnom planu. U Crvenoj zvezdi ima sve što je potrebno za razvoj’’, istakao je krilni igrač Crvene zvezde.

Stefana Lazarevića karakterišu čvrstina i snaga koja nadmašuje pozicije koje pokriva. Nažalost, njegov košarkaški razvoj je u jednom trenutku zastao. Sudbina se surovo poigrala i odvojila Lazarevića od terena godinu i po dana dok je nastupao za FMP, a baš iz tog razloga i karaktera koji je pokazao u cilju da se vrati na najviši nivo i dosegne visine koje zahteva Evroliga, Lazarević je sjajan sagovornik na temu rada na svom telu:

’’Još od mlađih selekcija sam gajio čvrsti stil igre. Kada sam bio mlađi, to se ogledalo u genetici, a posle sam stvarno radio na tome da unapredim svoje telo. U mlađim selekcijama sam doprinosio ekipi borbom i čvrstinom. Svoj stil sam gajio na dalje, a u međuvremenu nadovezivao stvari koje su još bile bolji za tim gde sam igrao. Mislim da je individualno. Nekom je potrebno da radi na svom telu u većoj količini, nekom u manjoj, a sve zavisi od stila igre koji gajiš i funkcije u timu koju obavljaš. Za svaki segment igre je potreban rad pored talenta, koji neko ima više, a neko manje’’, istakao je Stefan Lazarević koji je potom govorio o poziciji koja mu najviše odgovara na terenu:

’’Imao sam predrasudu kada sam bio mlađi da sam ja čista trojka i da ću to igrati. Sada stvarno razmišljam na način da me trener stavi na 5 ili 1, pozicije koje nikada ne igram, da tražim način kako da pomognem timu u napadu i odbrani. Stvarno mi nije bitno da li sam u trenucima na terenu na poziciji 1, 2, 3, 4 ili 5. Samo gledam da stvarima koje najbolje znam, donesem na poziciju i tako pomognem ekipi. Mislim da je to poenta svega’’, rekao je on.

Pouzdano znamo da je tip igrača koji poraz na terenu ne podnosi baš najlakše…

’’Teško podnosim poraz i to ide u neke krajnosti koje možda i nisu u granicama normale. Imam glad za pobedom, a stvarno volim da pobeđujem i to je najlepši osećaj. Individualni učinak nije važan, taj osećaj kada pobediš kao tim je nešto što ispunjava. Doživeo sam to na pravi način u pripremnim utakmicama, na turniru u Minhenu gde sam prvi put u prilici bio da igram u kontinuitetu protiv igrača i ekipa koji su na najvišem nivou. Osećaj pobede nad njima je nešto što ispunjava. Kakav god bio, u tim trenucima moraš da daš maksimum i to je poenta svega. Pobeda je nešto najlepše u sportu ili bilo kom drugom segmentu života’’ , zaključio je Lazarević.

Pobednički mentalitet i šampionski karakter je deo vaspitanja Zvezdine dece. Borba u svakoj utakmici za njih nije stvar kompromisa, ona se podrazumeva i nikada ne izostaje. Tako će biti u četvrtak protiv Panatinaikosa i u svakoj narednoj utakmici. To je usađeno u DNK Crvene zvezde i svih njenih prvotimaca. Oni crpe energiju od svog šestog igrača i uvek su na bedemima naše tvrđave. Crvena zvezda te zove! U četvrtak, u 18 časova, dvorana ”Aleksandar Nikolić” – Odbrana tvrđave!