Rutinski trijumf Crvene zvezde u Zadru

Crvena zvezda mts je ostvarila i treći uzastopni trijumf. Crveno-beli su do nove pobede u ABA ligi došli na veoma siguran način i to na neugodnom gostovanju u Zadru – 73:83.

Nakon fenomenalnog izdanja protiv Panatinaikosa u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ izabranici Dejana Radonjića su bili vidno motivisani da dođu do novog trijumfa u regionalnom takmičenju i to im je pošlo za rukom bez većih problema. Praktično od početka do kraja Crvena zvezda  je kontrolisala ritam utakmice, a u trećoj četvrtini i definitivno prelomila meč.

Baš tada je viđena serija od četiri trojke u kratkom roku. Dve je pogodio Ostin Holins i nagradio se za veliku borbenost koje se najbolje ogledalo bacanjem na parket na 18 poena prednosti za svoju ekipu. Takođe, Nejt Volters i Dejan Davidovac su pogodili preostale dve trojke i praktično je svako pitanje pobednika otklonjeno.

Epitet igrača utakmice podeliće Nejt Volters i Nikola Kalinić koji su meč završili sa identičnim indeksom 23. Volters je zabeležio dabl-dabl učinak sa 14 poena i 10 asistencija. Kalinić je meč završio sa 13 koševa i pet asistencija. Ipak, najbolje o sjajnom timskom učinku Crvene zvezde svedoči podatak da je imala čak petoricu dvocifrenih igrača, pored već pomenutih deset i više poena postigli su – Ognjen Kuzmić (14), Luka Mitrović (11) i Ostin Holins (10).

Crveno-beli su otvorili meč veoma dobro. Čvrstom odbranom i pametnim rešenjima u napadu koji su donosili pregršt lakih poena na obruču izabranici trenera Radonjića su u ranoj fazi stekli dvocifrenu prednost – 16:6. Motivisani rival je ipak uspeo da se vrati, uz pomoć dobrog šuta za tri, ali i nešto slabije igre Crvene zvezde u nastavku – 18:18.

Serija rivala nastavila se i u drugom periodu i Zadar je stekao pet poena prednosti – 23:18. Ipak, reakcija crveno-belih je bila žestoka. Crveno-beli su zaigrali fantastično, kapiten Branko Lazić je ubacio dve trojke u kratkom roku, izvrsne role imali su Luka Mitrović i Nejt Volters i serija 13:0 je odvojila crveno-bele (23:31).

Prednost je bez većih problema zadržana i do poluvremena – 37:43.

Početak treće četvrtine doneo je ispostaviće se i možda presudnu razliku. Crveno-beli su taj period igre otvorili serijom 11:2 i stekli 15 poena prednosti (54:39). Probao je da odgovori Zadar, ali su taj pokušaj rivala lako osujetili Ostin Holins, Nejt Volters i Dejan Davidovac sa tri uzastopne trojke i Zvezda je u ekspresnom roku stekla 17 poena prednosti – 46:63.

Pitanje pobednika je tada u potpunosti razrešeno. Ostatak posla za crveno-bele je bio praktično rutina i njihovo visoko vođstvo nije bilo ugroženo. Dodatan benefit je i raspoređena minutaža pred žestoke okršaje u Beogradu naredne nedelje kada Crvenoj zvezdi gostuju Asvel (četvrtak), a zatim i Partizan (nedelja).

Zadar – Crvena zvezda mts 62:78 (18:18, 19:25, 15:25, 10:10)

Crvena zvezda mts: Lazarević 3, Volters 14 (10as), Uskoković, Davidovac 3, Mitrović 11 (6sk), Lazić 6, Kalinić 13, Dobrić 5, Holins 10 (5sk), Simonović 3, Kuzmić 14 (4sk).