Crveno-beli derbi pripao Crvenoj zvezdi!

Sve je bilo u znaku crveno-bele boje, ali se sve završilo u znaku Crvene zvezde. Dramatično je bilo u dvorani ”Aleksandar Nikolić”,  susrele su se dve odlične i veoma čvrste ekipe. Bolja je bila Crvena zvezda, potpuno zasluženo.

Briljirao je Nikola Kalinić koji je meč završio sa 25 poena, šest skokova i četiri asistencije, a statistika neće pokazati kada su stizali njegovi poeni u jako važnim momentima i iz jako teških situacija. Odličan je bio Luka Mitrović sa 12 poena i osam skokova, Dejan Davidovac je postigao 11, a Nejt Volters 10 koševa uključujući i bitnu trojku u završnici.

Svakako treba pomenuti i rolu kapitena Branka Lazića koji je odigrao sebi svojestvenu borbenu utakmicu i bio zadužen za najuboitije napadače rivala, a to mu se i vratilo na najbolji način kada je postigao trojku iz ugla koja je praktično rešila pitanje pobednika na minut pre kraja.

Crveno-beli su sa puno energije započeli utakmicu. Poveli su u ranoj fazi zahvaljujući odličnoj odbrani 9:2. Prednost su čuvali i u nastavku, ali iskusni sastav Olimpijakosa je konstantno pokušavao da poravna. Nalete je odbijao Nikola Kalinić preciznim šutem za tri ili Luka Mitrović koji je majstorski rešavao situacije pod obručem pa su crveno-beli sa četiri poena prednosti otišli na odmor – 19:15.

Nastavila se slična igra, trojke Crvene zvezde dobijale su isti odgovor od crveno-belih iz Pireja koji su šutem za tri disali za vrat crveno-belima. Pogađali su iskusni Grci iz raznih situacija. Kalinićeva serija od pet uzastopnih poena je trasirala put ka novoj osetnijoj prednosti (34:28), ali je Olimpijakos ponovo pronašao odgovor. Serijom 10:2 u završnici četvrtine gosti su uspeli da steknu vođstvo uoči trećeg perioda (36:38).

Igra koš za koš se nastavila i u drugom poluvremenu, mada je Olimpijakos bolje započeo. Ipak, pri rezultatu 39:43 Branko Lazić je pogodio uz faul, a potom je odličnu timsku odbranu Zvezde krunisao raspoloženi Dejan Davidovac drugom trojkom u toj četvrtini i crveno-beli su brzo prešli u vođstvo – 45:43.

Potpuni egal ostao je na snazi do kraja četvrtine. Kalinić je sa tri slobodna bacanja doneo crveno-belima tri poena prednosti, a Slukas za sekundu zakasnio u šutu za tri pa je prednost ostala na snazi – 56:53.

Potpuni egal trajao je do polovine poslednje četvrtine, rezultatska klackalica i igra koš za koš. Publika je davala svesrdnu podršku, a Voltersova dvojka i Kalinićev 21. poen na meču doveli su do erupcije oduševljenja u dvroani. Crveno-beli su ponovo vodili – 69:66. Uzvratio je iskusni Slukas šutem za tri i rezultat se vratio u ponzati egal.

Poene su donosili Volters i Kalinić, Nikola je prosto sijao i pogađao iz izrazito teških pozicija. Odbrana je bila zadužena da čuva vođstvo, a publika za vetar u leđa. Na nešto više od minut pre kraja trojku je postigao Branko Lazić, prepoznatljivu iz ugla i stavio tačku na pitanje pobednika – 78:70.

Crvena zvezda mts – Olimpijakos 81:76 (19:15, 17:23, 20:15, 25:23)

Crvena zvezda mts: Volters 10 (4as), Davidovac 11, Mitrović 12 (8sk), Lazić 6, Kalinić 25 (6as, 4sk), Dobrić, Holins 3, Simonović, Ivanović 10 (4as), Marković, Kuzmić 4, Cirbes.

Dejan Radonjić:

”Čestitam igračima na pobedi, a u isto vreme i na dobroj igri. Govorili smo pre ove utakmice da će biti veoma teško tokom svih 40 minuta i da će iziskivati puno energije. Poslednjih nekoliko minuta smo odigrali u odbrani sa punim fokusom na stvari koje su bitne protiv Olimpijakosa, a u napadu smo donosili pametne odluke. Zahvalio bih se i publici na podršci”

”Želim da kažem da smo odigrali utakmicu protiv jedne od najboljih ekipa ove sezone koja igra sjajno i u odličnom statusu je došla u Beograd, nakon dve velike pobede na strani. Savladali su 21 razlike Armani u Milanu, a i Uniks u Rusiji. Uspevali smo tokom meča da držimo dobar nivo odbrane što je jako teško s obzirom na njihov napadački potencijal, ali i njihovo iskustvo. Utakmica je bila teška i izazovna, zahtevala je da držimo nivo koncentracije svih 40 minuta što smo i mi uspeli. Ovo je naravno velika pobeda za nas, a značajno je što smo odigrali dobar meč. Uspeli smo u nekim trenucima, kada smo bili u sličnim problemima kao na početku sezone. Vajt je pokušao da zaigra, pokazao je izuzetan karakter u želji da zaigra u punom obimu. Ipak, biće van terena još koji dan jer nije lako vratiti se tako naprasno posle dužeg odsustva. Bitno nam je da svaki igrač svoj doprinos, ali je i bitno da dolazimo do timskih pobeda i tim je iznad svakog pojedinca”