Crvena zvezda slavila u Pireju!

Granitna odbrana Crvene zvezde mts učinila je nešto što ovom klubu nikada ranije nije pošlo za rukom. Bilo je ovo od 2014. godine 5. gostovanje beogradskih crveno-belih u Pireju i zabeležena je prva, veoma vredna pobeda! U veoma fizički zahtevnoj utakmici Zvezda je bila smirenija, ali i čvršća. Imala je čak 11 ukradenih lopti i dobila bitku u skoku (35:27). Sjajnim rešenjima u završnici meča i ponovo dobrom odbranom trasirala je sebi put do osme pobede ove sezone u Evroligi, na gostovanju Olimpijakosu rezultatom 72:76.

Pobeda još više dobija na značaju ako imamo u vidu da je Olimpijakos na domaćem terenu ove sezone još uvek nije pretrpeo poraz (9/9).

Napad su predvodili Ognjen Dobrić i Nikola Kalinić koji su bili najefikasniji u redovima Crvene zvezde. Dobrić je upisao 14 poena, Kalinić je imao 12 koševa.

Crveno-beli su fantastično otvorili utakmicu. Sjajna odbrana, ali i odlične role Voltersa i Dobrića kreirale su rano vođstvo koje je ubrzo i postalo dvocifreno (10:20). Međutim, mali pad koncentracije Crvene zvezde iskoristio je iskusni rival. Vezenkov i Slukas su pogađali za tri, iskoristili prazne minute izabranika Dejana Radonjića i poveli – 21:20. Stefan Lazarević je pogodio za 21:22, a taj rezultat bio je na kraju prve četvrtine.

Iako su beogradski crveno-beli ispali iza napadačkog ritma, odbrana je držala priključak. Trojka Nikole Kalinića vratila je prednost njegovoj ekipi nakon 14 minuta igre – 26:29. U nastavku se igralo veoma čvrsto na obe strane terena. Odbrane su imale glavnu reč, crveno-beli su u prvom poluvremenu upisali čak osam ukradenih lopti i ponajviše zbog toga imali prednost na kraju drugog perioda – 36:37.

Odbrana je i dalje bila sjajna i donosila je i lake poene. Posle brilijantne asistencije Branka Lazića za Kuzmića crveno-beli su stekli osam poena prednosti – 42:50.

Vratio se favorizovani Olimpijakos na 2 poena zaostatka, ali je Branko Lazić nastavio da briljira i trojkom odbio nalet (48:53).  Beogradski crveno-beli održali su prednost i po završetku treće četvrtine (52:56).

Crvena zvezda je igrala izvrsnu defanzivnu utakmicu i nagrađivali su sebe za to. Kalinić je pogodio težak šut iz okreta, a  Ivanović fenomenalno ukrao loptu, još jednu za svoju ekipu na utakmici i položio za osam poena prednosti na nešto više od 5 minuta do kraja utakmice. Ipak, Larancakis je odmah vratio trojku (60:65).

Zvezda nije koristila svoje šanse i raspoloženi Slukas i Vezenkov su uspeli da primaknu svoj tim na samo pola koša zaostatka (65:66).

Odgovor je bio rukama Kalinića, Vajta i Mitrovića, kao i čvrste odbrane. Crveno-beli su opet stekli pet poena prednosti (67:72). Zakucavanje Ognjena Dobrića posle još jedne dobre odbrane donelo je veliki sedam poena prednosti na nešto više od 40 sekundi do kraja (67:74).

Olimpijakos – Crvena zvezda mts 72:76 (21:22, 15:15, 16:19, 15:18)

Crvena zvezda mts: Lazarević 4, Volters 9, Mitrović 6 (7sk), Lazić 3 (4sk), Kalinić 12 (5sk, 4as), Dobrić 14 (4as), Holins 2, Ivanović 8, Marković, Vajt 8 (8sk), Kuzmić 6, Cirbes 2.

Ognjen Dobrić:

’’Bila je velika borba, ali smo odigrali odličnu odbranu u drugom poluvremenu i mislim da je to presudilo’’

Nikola Kalinić:

’’Uvek je zadovoljstvo igrati protiv velikih timova kakav je Olimpijakos. Igrali smo dobro, borili se, odigrali smo fizički jaku utakmicu i došli do pobede. Imali smo neke teške pobede u tesnim završnicama, ja sam promašio neka bitna slobodna bacanja i šuteve, ali borićemo se za mesto u plejofu do samog kraja’’

Dejan Radonjić:

’’Pre svega bih čestitao mojim igračima na pobedi, ona je u ovom momentu veoma velika za nas. Igrali smo dobru utakmicu, odbrana je bila dobra, a u drugom poluvremenu i više od toga. Odluke koje smo donosili u napadu u drugom poluvremenu bile su značajno bolje i ponovio bih, velika pobeda za nas u ovom trenutku’’