Crvena zvezda bolja od Mege za 16. trijumf u ABA ligi

Dupli program Evrolige, veliki umor pogotovo kada imamo u vidu da je tokom januara ceo sastav crveno-belih bio suočen sa zdravstvenim problemima i motivisan rival sačekali su Crvenu zvezdu mts. Ipak, crveno-beli su na svojoj strani imali kvalitet, ali i veliku želju da novim trijumfom u ABA ligi očvrsnu lidersku poziciju na tabeli. Pobeda se nije dovodila u pitanje i Crvena zvezda je slavila na gostovanju Megi rezultatom 69:76.

Prelomni momenti dogodili su se u završnici treće četvrtine kada su jedni od najiskusnijih, kapiten Branko Lazić i Nikola Kalinić kreirali seriju 7:0 koja je donela crveno-belima dvocifrenu prednost (52:63). Izabranici Dejana Radonjića preuzeli su tada potpunu kontrolu, imali na svom kontu i 15 poena prednosti (54:69).

Sjajan meč odigrao je Ognjen Kuzmić koji je postigao 17 poena i imao šest skokova. Pratili su ga Nikola Ivanović i Ognjen Dobrić koji su ubacili po 11 koševa. Ivanović je na svom kontu imao i šest skokova, dok je Dobrić upisao pet uhvaćenih lopti.

Od početka utakmice igralo se u brzom ritmu, a u prvom planu su bili centri na obe strane. Već u ranoj fazi utakmice Ognjen Kuzmić je postigao devet poena, a Karlo Matković 12. Igralo se koš za koš i praktično nijedna ekipa nije uspevala da dođe do osetnijeg vođstva.

U završnici četvrtine crveno-beli su imali pad koncetracije, a odbrana nije bila na prepoznatljivom nivou i Mega je nekim lakšim poenima stekla sedam poena prednosti (25:18). Kapiten Branko Lazić je poenima sa linije penala smanjio prednost rivala pred početak druge četvrtine (25:20).

Crveno-beli su u nastavku uvodili igru u ritam koji više njima odgovara. Čvrsta odbrana svela je Megu na svega 11 poena za skoro osam minuta igre i crveno-beli su preuzeli vođstvo (36:38). Atraktivna trojka Dejana Davidovca sa nešto manje od pola terena uz istek vremena donela je crveno-belima pet poena prednosti na poluvremenu (40:45).

Crvena zvezda je dobrom odbranom čuvala vođstvo u trećoj četvrtini. U završnici perioda je i sjajnim napadačkim minijaturama Nikola Kalinića i Branka Lazića Zvezda napravila seriju 7:0 i stekla prvu dvocifrenu prednost na kraju četvrtine (52:63).

Crveno-beli su preuzeli kontrolu nad utakmicom i u potpunosti je uveli u svoj ritam.  Prednost je išla i do 15 poena (54:69). Mega je uspela da smanji vođstvo pre svega zonskom odbranom, ali ne i da ugrozi u bilo kom trenutku sigurno vođstvo izabranika Dejana Radonjića.

Dejan Radonjić, trener Crvene zvezde mts:

“Pre svega bih čestitao mojim igračima. Iza nas je jedan veoma težak period, imali smo veoma zgusnut raspored mečeva, ali smo ipak uspeli da dođemo do važne pobede. Malo smo se tražili u početku meča, nije sve defanzivno funkcionisalo kako treba, ali kako je vreme odmicalo uspevali smo da podižemo nivo igre i postepeno gradimo prednost. Na kraju smo pobedili i ovaj trijumf može da bude veoma značajan za nas s obzirom na trenutnu situaciju. Pobedili smo i uprkos jako lošem procentu za tri poena, promašili smo dosta otvorenih šuteva, ali uspeli smo to da nadonkadimo odličnim skokom u napadu, imali smo čak 18 ofanzivnih skokova. Nadam se da ćemo u narednom periodu moći malo više i bolje da treniramo, jer smo i pred ovaj meč imali mnogo problema.”

Naredni meč Crvena zvezda igra u Evroligi u petak od 17 časova na veoma teškom gostovanju Uniksu u Kazanju. Potom sledi povratak u Beograd i meč 20. kola ABA lige u kom će crveno-beli dočekati Zadar u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’.

Mega – Crvena zvezda mts 69:76 (25:20, 15:25, 12:18, 17:13)

Crvena zvezda mts: Lazarević, Volters, Davidovac 8 (5sk), Mitrović, Lazić 7 (5sk), Kalinić 8 (5sk, 4as), Dobrić 11 (5sk), Holins 7, Ivanović 11 (6sk), Marković, Vajt 7, Kuzmić 17 (6sk).