Tesan poraz Crvene zvezde u Berlinu

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da prekinu neugodnu tradiciju. Berlinska Alba upisala je i sedmu uzastopnu pobedu protiv crveno-belih rezultatom 74:70. Ni ovog puta neizvesnost nije izostala, viđena je velika borba, ali je Alba bila spretnija i srećnija u prelomnim momentima. Imali su izabranici Dejana Radonjića svoje šanse, zaslužili su ih borbenom igrom, ali je uvek malo falilo da preuzmu kontrolu nad utakmicom. Pogled na statistiku reći će da je veliki broj promašenih slobodnih bacanja (12/19) i slabiji šut za tri poena (6/22) koštao Crvenu zvezde velike pobede, ali to je bio i skok u završnici susreta jer je domaćin u presudnim momentima dva puta dolazio do poena nakon ofanzivnog skoka.

Razlog poraza može se potražiti i u izostanku dva veoma bitna igrača u rotaciji, kapitena Branka Lazića i Ostina Holinsa. Njihova energija bi bila veoma značajna na ovom meču, a skraćena rotacija je svakako imala ogroman uticaj u završnici s obzirom na ogromnu potrošnju u fizički zahtevnoj utakmici.

Sjajnu utakmicu odigrao je Nejt Volters koji je postigao 18 poena, a njegova rola je posebno bila sjajna u velikom rezultatskom povratku crveno-belih. Naime, početak utakmice je pripao Albi koja je imala i 11 poena prednosti u drugoj četvrtini (28:17). Crvena zvezda se vratila uz pomoć sjajne odbrane, ali i fenomenalnih rola pomenutog Voltersa i Dejana Davidovca koji je u 14. minutu pogodio prvu trojku za svoju ekipu baš kada je prekinuo seriju rivala (28:20).

Crvena zvezda se potpuno vratila, čak i preokrenula rezultat (31:32) i od tog trenutka do same završnice viđen je potpuni egal. Dejan Davidovac je čak 32 sekunde pre kraja novom trojkom vratio nadu, ali ipak su crveno-beli ostali bez goriva za još jedan preokret u značajnoj utakmici.

Pored Voltersa zapažen učinak imao je Nikola Kalinić koji je postigao 13 poena, Ognjen Dobrić je ubacio 12, a jedan manje sjajni Dejan Davidovac.

Vremena za očajanje nema jer su pred Crvenom zvezdom novi veliki izazovi. U ponedeljak od 18 časova u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ gostuje Krka, a onda sledi serija od tri evroligaške utakmice i borba do poslednjeg kola za plasman u Top 8. Prva utakmica u toj seriji je protiv direktnog rivala Bajerna iz Minhena, a ona je na programu 1. aprila ponovo u Nemačkoj.

Alba – Crvena zvezda mts 74:70 (24:15, 13:20, 21:22, 16:13)

Crvena zvezda mts: Vajt 4, Kuzmić 2 (4sk), Volters 18 (5as), Mitrović 5 (4sk), Ivanović 2, Kalinić 13, Dobrić 12, Simonović, Marković 3, Lazarević, Vudragović, Davidovac 11 (4sk)