Za kraj sezone u Evroligi – Pao je prvak Evrope!

Tačka na i jedne uspešne evroligaške sezone bio je susret crveno-belih sa prvakom Evrope. Crvena zvezda je dočekala Efes i uz pomoć fenomenalnih navijača, u izuzetno zanimljivoj i atraktivnoj utakmici došla do velike pobede – 93:85.

Ekipe su se smenjivale u vođstvu, ritam utakmice je bio ubitačan i zaista je publika u dvorani ”Aleksandar Nikolić” imala priliku da uživa. Uživali su i crveno-beli koji su sa tribina dobijali konstantan energetski impuls. Sve je skaliralo kada je minut i po pre kraja utakmice Nikola Kalinić zakucao atraktivno uz faul i doneo crveno-belima tri poena prednosti. Dvorana je praktično eksplodirala i više izabranike Dejana Radonjića ništa nije moglo da zaustavi.

 Najefikasniji na utakmici bio je upravo Nikola Kalinić koji je postigao 16 poena i flertovao sa tripl-dabl učinkom. Naime, najbolji pojedinac meča je upisao i deset skokova i osam asistencij. Poenterski su ga pratili u stopu Nejt Volters i Ognjen Dobrić sa po 15 koševa. Dvocifreni su bili još Luka Mitrović sa 11 i Djean Davidovac sa 10.

Početak utakmice pripao je gostima. Crveno-beli nisu uspeli da se prilagode brzoj igri Efesa koji je pogađao iz najrazličitijih pozicija. Ipak, zahvaljujući sjajnim rolama Stefana Lazarevića i pre svega povratnika na parket Ostina Holinsa u završnici četvrtine izabranici Dejana Radonjića uspeli su da zadrže rezultatski priključak za rivalom (21:29).

Već u završnici prvog perioda bilo je osetno da je Crvena zvezda krenula da uvodi utakmicu u svoj ritam. Odbrana je bila nemerljivo čvršća i fantastičan napadački tim kakav je svakako Efes mučio je muke da nađe rešenje za defanzivni bedem crveno-belih.

U napadu se pojavljivalo sve više raspoloženih strelaca. Čak osmorica su peontirala u prvom poluvremenu u redovima crveno-belih. Nakon poena Nikole Ivanovića u završnici drugog perioda Crvena zvezda je i stekla prvo vođstvo na meču – 37:36. Egal je ostao sve do kraja prvog poluvremena (40:40).

Kao što je bilo i očigledno u završnici prvog poluvremena ritam utakmice je bio na strani crveno-belih. Usledila je prava napadačka rapsodija. Izabranici Dejana Radonjića su za šest minuta igre ubacili čak 21 poen i Zvezda je stekla 10 poena prednosti (61:51).

Ipak, crveno-beli su malo ispali iz svog savršenog ritma što je prvak Evrope znao da iskoristi. Uzvratio je serijom, uključujući i trojku uz zvuk sirene i uoči poslednjih 10 minuta utakmice rezultat je bio 65:62.

Serija turske ekipe nastavila se i u četvrtoj četvrtini koju je rival počeo 6:0 i vratio vođstvo – 65:68. Stigla je trojka Dejana Davidovca u pravo vreme. Ipak, Efes je preuzeo kontrolu utakmice, a i sreća se ponovo naklonila gostima koji su ponovo pogađali iz veoma teških situacija. Nakon upravo jedne srećne trojke Larkina, koja je skakutala po obruču, Efes je stekao šest poena prednosti na četiri i po minuta pre kraja (74:80).

Ognjen Dobrić je pogodio izrazito bitnu trojku, a odgovor na poene Danstona bio je u rukama Luke Mitrovića koji je poentirao uz faul. Crveno-beli su se vratili ponovo u egal (82:82).

Totalnu neizvesnost prekinuo je Nikola Kalinić potezom koji je naterao dvoranu ”Aleksandar Nikolić” da eksplodira, zakucavanjem uz prekršaj na minut i po pre kraja – 87:84. Kalinić je potom i ukrao ”živu loptu” Andersonu, nije se nagradio pogođenom trojkom, ali je Mitrović uhvatio ofanzivni skok. Poentirao je Nejt Volters i crveno-beli su na 50 sekundi pre kraja imali pet poena prednosti (89:84).

Tačku na meč stavio je Kalinić polaganjem na 12 sekundi pre kraja.

Crvena zvezda mts – Anadolu Efes 93:85 (21:29, 19:11, 25:22, 28:23)

Crvena zvezda mts: Lazarević 8, Volters 15, Davidovac 10, Mitrović 11, Kalinić 16 (10sk, 8as), Dobrić 15, Holins 7, Ivanović 3, Marković, Vajt 8, Kuzmić, Topić