Konferencija za medije pred start domaćeg šampionata

U beogradskom hotelu „Crowne Plaza“ u četvrtak je održana konferencija za medije na kojoj su treneri ekipa učesnika Košarkaške lige Srbije najavili ovo takmičenje koje će i zvanično „zatvoriti“ klupsku košarkašku sezonu 2021-2022.

Sistem takmičenja ove sezone (kao i prethodnih) prilagođen je izuzetno napornom i zgusnutom kalendaru u kome će se ove sezone kasnije – od polovine maja pa do početka juna klubovi u plej ofu boriti za trofej u regionalnoj ligi.

Takmičenje u Košarkaškoj ligi Srbiji startuje 7.maja. Prvi deo takmičenja igra se na dve pobede, poznati su i parovi:

Mega Mozzart se u četvrtfinalu sastaje sa Slobodom, a potom u polufinalu sa boljim iz duela kraljevačke Sloge i Vojvodine. U drugom delu kostura su Borac Čačak i Dinamik, a pobednik će se ukrstiti sa Zlatiborom ili ekipom Mladosti iz Zemuna. Pobednik ove faze ide u polufinale gde se već nalaze najboljeplasirani timovi iz regionalne lige Crvena zvezda, Partizan i FMP-a.

Direktor KLS Aleksandar Grujin pred novinarima i trenerima učesnicima ove završnice govorio je o sistemu takmičenja:

Sistem nije eksperimentalan. Koristio se i ranije. Odlučili smo se za ovu sezonu, klubovi su doneli jednoglasnu odluku da Crvena zvezda, Partizan i FMP dobiju povlašćen status zbog ostvarenih rezultata u regionalnom takmičenju. Propozicije takmičenja se donose pred početak svake sezone. Donete su u avgustu. U obavezi smo da kalendar, sistem i propozicije usvojimo pre početka lige. Ne vidim zašto se povela priča oko promene sistema takmičenja. Usvojen je od strane skupštine i predstavnika klubova“, rekao je Grujin i dodao: “KLS je uslovljena određenim takmičenjima kao što su ABA liga, Evrokup i Evroliga. Pronašli smo najbolji način da se naše nacionalno takmičenje privede kraju. Verujemo da ćemo već sredinom juna dobiti prvaka Srbije”.

Košarkaši Crvene zvezde mts ove sezone u domaćem šampionatu saznaće ime svog protivnika nakon prve faze kao najbolji tim nakon regularnog dela sezone u regionalnoj ligi. Prvi trener crveno belih Dejan Radonjić čestitao je i ekipi Zlatibora na osvojenoj tituli u regionalnoj drugoj ligi:

MI smo u nekom momentu priprema za početak plej-ofa ABA lige, malo neobično. Iz žestokog ritma smo ušli u period bez utakmica do početka plej-ofa, sa ozbiljnim brojem dana koje smo dosad iskoristili dosta dobro. Nadam se da će ovo što nas očekuje narednih dana biti po planu, što se tiče oporavka igrača i pripreme. Fokus je na pripremi za prvi polufinalni meč regionalne lige koji je u seriji jako bitan, a nama zbog trenutne situacije dodatno opterećujući. Verujem da ćemo biti dovoljno dobri da možemo da se nadamo dobrom rezultatu. Svestan sam da nećemo biti na nivou kao tokom sezone, ali trudićemo se da budemo dobri”, rekao je Radonjić i istakao da će tek doći vreme da Zvezda priča o učešću u Superligi, s ozbirom da je čekaju obaveze u borbi za odbranu trona na Jadranu.

Prvi mečevi prve faze igraju se narednog vikenda.