Pionir je progovorio – Crvena zvezda je u finalu!

Majstorice u ABA ligi su poznati teren Crvene zvezde. Tada Pionir progovori, da neophodan energetski impuls crveno-belima koji se ničega ne plaše. Važnost utakmice koju finale nosi tada nestaje jer se Zvezdina tvrđava ne osvaja tek tako.

U polufinalu ABA lige odlučivao je treći meč o drugom finalisti, a rival je bio snažan sastav Cedevite Olimpije. Puna dvorana ‘’Aleksandar Nikolić’’ nosila je Crvenu zvezdu do pobede rezultatom 88:78 i plasmana u sedmo uzastopno finale ABA lige (2020. se plejof nije igrao zbog poznatih razloga). U petak na istom mestu počinje finalna serija protiv večitog rivala Partizana.

Najefikasniji u redovima crveno-belih bio je Nikola Kalinić koji je postigao 15 poena. Pratio ga je Nikola Ivanović sa 11 koševa, a dvocifreni su bili i Ognjen Kuzmić i njegov imenjak Dobrić koji su ubacili po 10 poena. Kuzmić je zabeležio i deset skokova.

Statistika će ipak sakriti neverovatan timski doprinos svih ostalih pojedinaca, svako je praktično imao svoju ulogu u velikoj pobedi. Trojke kapitena Branka Lazića u veoma bitnim momentima, fanatična borbenost i ofanzivni skokovi Stefan Lazarevića… Praktično je svaki prvotimac Crvene zvezde dao deo sebne za plasman u finale.

Energija sa tribina pune dvorane ‘’Aleksandar Nikolić’’ odmah se prenela i na teren. Crveno-beli su bili čvrsti i odlučni da odmah preuzmu kontrolu nad utakmicom. Prvih pet poena postigli su upravo izabranici Dejana Radonjića. Crvena zvezda je kontrolisala dešavanja na terenu, a nije se dugo ni čekalo da dođe do prvog dvocifrenog vođstva. To se dogodilo kada je Nikola Kalinić postigao koš na tri minuta do kraja prve četvrtine – 20:10.

Nastavilo se u poznatom ritmu. Energija, borba za svaku loptu, a onda furiozni napadi na drugoj strani. Momenat dosadašnjeg toka utakmice dogodio se na 7:28 do kraja druge četvrtine. Fantastična odbrana izbacila je u kontru Nikolu Ivanovića koji je video Luku Mitrovića kako dotrčava. Snažno zakucavanje i eksplozija dvorane. Crveno-beli su imali 16 poena prednosti – 32:16.

Ipak, dogodio se pad u igri izabranika trenera Radonjića. Pad koncentracije dovoeo je do nekoliko izgubljenih lopti i omogućilo Cedevita Olimpiji da ubrza utakmicu. Pogađali su gosti iz teških pozicija, a crveno-beli su se mučili u organizaciji igre. Serija 15:0 vratila je ekipu iz Ljubljane na minus od samo četiri poena (39:35). Izrazito važnu trojku pogodio je tada Nikola Kalinić. Ipak, do poluvremena je Cedevita Olimpija ostala u egalu.

Početak treće četvrtine doneo je ponovo Crvenu zvezdu sa početka utakmice. Iz svlačionice su izašli crveno-beli spremni da povrate kontrolu nad utakmicom i serija 8:0 odvojila je ponovo Zvezdu na ‘’plus 13’’ (50:37). Međutim, uporni protivnik je odgovorio serijom 7:0 (50:44). Razmenili su trojke kapiten Branko Lazić i nekadašnji prvotimac crveno-belih Jaka Blažič, a onda je sa iste udaljenosti pogodio Nikola Ivanović (56:47). U kratkom roku Nikola Ivanović je pogodio dve trojke, Mitrović poluhorogom doneo i dugo čekane poene iz reketa. Dvorana ‘’Aleksandar Nikolić’’ je eksplodirala, a u ritmu sa tribina Ognjen Dobrić je sa dva slobodna bacanja doneo velikih 17 poena prednosti svojoj ekipi (64:47). To nije bio kraj jer je i Eron Vajt imao šta da isporuči, bila je to trojka za najveće vođstvo na utakmici – 67:47.

Do kraja treće četvrtine Cedevita Olimpija je serijom 7:0 ponovo spustila veliko vođstvo Crvene zvezde (67:54).

Prišli su gosti na početku poslednjeg perioda in a osam poena prednosti, ali su u pravo vreme stigli poeni Lazarevića iz ofanzivnog skoka, kao i nova trojka Vajta. Crveno-beli su odbili nalet rivala i vratili se na 14 poena prednosti (75:61).

Vraćala se opet Cedevita Olimpija, tenzija je bila sve jača, nisu izostale provokacije igrača iz Ljubljane upućene publici. Onda je proradio inat, a Branko Lazić je smirio strasti prelepom trojkom iz ugla. Odmah potom je i Luka Mitrović poentirao na obruču i Crvena zvezda se vratila na ‘’plus 13’’ 80:67.

Pitanje pobednika se više nije postavljalo i ako su igrači rivala želeli da uđu u rat sa igračima Crvene zvezde, oni su dostojanstveno koračali ka finalu. Majstorica je teren Crvene zvezde!

Crvena zvezda mts – Cedevita Olimpija 88:78 (24:13, 18:24, 25:17, 21:24)

Crvena zvezda mts: Lazarević 2, Volters 5 (5as), Davidovac 3, Mitrović 8, Lazić 8, Kalinić 15 , Dobrić 10, Holins 7, Ivanović 11, Marković, Vajt 9, Kuzmić 10 (10sk).

Dejan Radonjić:

Kao što sam rekao u najavi, čitave sezone smo se borili za prednost domaćeg terena i imali smo samo dva poraza. Iz tog razloga smo došli u poziciju da imamo takvu prednost i nju smo večeras i iskoristili. U nekim intervalima smo igrali jako dobru utakmicu, a u nekim periodima su stvari bile drugačije. Ne sme da se zaboravi da smo imali jako kvalitetnog protivnika koji zahteva 40 minuta potpuni fokus. Uspeli smo da sačuvamo prednost do kraja utakmice, kontrolisali i upisali pobedu. Ovo nam je 30 ili 31 dan, to je period kada smo odigrali tri utakmice koje su bile specifične. Probaćemo da se odmorimo i fokusiramo na prvi finalni meč protiv Partizana. Zahvalio bih se još jednom publici na velikoj podršci.

U formi smo takvoj kakvoj jesmo. Treba da budemo apsolutno svesni toga i pokušali smo da red ovaj meč popravimo određene stvari. Tu je i protivnik koji se nešto pita, mi smo igrali jako dobro, napravili prednost, ali ovakav napadački potencijal držati čitavu utakmicu mislim da je nemoguće. Prirodno je da dolazi do stvari koje su se i događale. Mi smo pokušavali da ih ne bude u velikoj meri, ali su oni opet pokazali da su odlična napadačka ekipa, a protiv nas su igrali veoma čvrsto. Možda je ključna stvar kako je izgledalo u periodima kada smo pravili prednost, a ne kada je dolazio pad razlike. To je izgledalo možda i iznad svih očekivanja. Za nas mislim da je jako značajno što smo uspeli da izdržimo udar.

Jedan od značajnih segmenata igre bio je naš ofanzivni skok. Uspeli smo iz toga da dođemo do određenih stvari, dobijamo nove šanse i radimo dobre stvari. Nadam se da ćemo nastaviti u istom ritmu. Kada se sve sabere i oduzme mislim da smo timski došli do pobede. Neko je dao veći doprinos, neko manji, neko ogroman, ali svako je imao deo uloge. To nam da je za pravo da mislimo da ćemo biti pravi u finalnoj seriji.