Potpisan Zvezdin kodeks

Zvanično potpisivanje “Zvezdinog Kodeksa” od strane predstavnika svih klubova crveno-bele porodice i Sportskog društva Crvena zevzda održano je danas u Medija centru FK Crvena zvezda na stadionu “Rajko Mitić”.

“Zvezdin Kodeks” je dokument etičkih normi, ponašanja, standarda organizacije i komunikacije članova – klubova SD Crvena zvezda, rukovodstva, organa i tela klubova sa nazivom Crvena zvezda i ostalih sportskih radnika unutar sportsko-poslovnog sistema SD Crvena zvezda.

Nakon uvodnog obraćanja predsednika UO Zvezdana Terzića, zvanice je pozdravio i Zoran Avramović, generalni sekretar SD Crvena zvezda, koji je obrazložio ideju za stvaranje “Zvezdinog Kodeksa”

Danas potpisujemo naš zajednički kodeks – “Zvezdin Kodeks”. Već 78 godinu SD Crvena zvezda na jedan dobar, miran, kontinuiran i stabilan način razvija ime koje je poznato i prepoznatljivo širom sveta. Danas se to u modernom svetu zove brend i kažu da je brend Crvene zvezde jedan od najvećih na našim prostorima, pa i mnogo šire. Na sastanku Upravnog odbora 6. oktobra smo se odlučili da napravimo jedan pisani dokument koji će svi klubovi koji su trenutno u porodici Crvene zevzde potpisati. To je kodeks koji će na jednoj strani davati prava i obaveze, kao i odgovornost šta znači nositi ovako cenjeno ime, na koji način ćemo ga čuvati paziti, kako ćemo ga razvijati i kako će Crvena zvezda iz dana u dan, nadamo se, biti sve bolja i veća. Crvena zvezda nije samo Fudbalski klub, nije samo Košarkaški klub, nije samo jedan od osam osnivačkih sekcija, Crvena zvezda je 34 kluba u njenoj porodici, a nadamo se da će od današnjeg dana drugačije gledati na sebe i svoju ulogu u društvu i svoju ulogu u porodici Crvene zvezde. Dobro je imati viziju , dobro je imati snove, a mi sanjamo i verujemo da će sa Crvenom zvezdom mnoge stvari biti bolje i da će dečaci i devojčice iz svih sportova znati da zahvaljujući menadžmentu svojih klubova da moramo mnogo sa njima i da ćemo u budućnosti, koja je određena ovim potpisom, znati ceniti Crvenu zvezdu i da ćemo biti spremni na to se Crvena zvezda voli i poštuje, ali svaka ljubav ima dvosmernu ulicu. Formiraćemo i etički komitet za implementaciju “Zvezdinog Kodeksa” u kojembi predložio da budu Mihajlo Srdić, predsednik Nadzornog odbora SD Crvena zvezda, Stefan Mrlješ, direktor marketinga FK Crvena zvezda, Janko Stanković, direktor marketinga KK Crvena zvezda, Vladan Kovačević, predsednik Veslačkog kluba Crvena zvezda i ja. Mislim da je implementacija Kodeksa jako važna. Drago mi je da danas sedimo u ovakvoj atmosferi ovde i što ste pokazali ozbiljnost svojim prisustvom – istakao je Avramović.

Predsednik Nadzornog odbora SD Crvena zvezda Mihajlo Srdić objasnio je koliko je bitan “Zvezdin Kodeks” za crveno-belu porodicu.

Nekada davno jedan francuski akademik Bifon je rekao da je čovek stil. Mi želimo da zaštitimo Zvezdin stil, kao osobenu i neponovljivu sportsku i nacionalnu vrednost. Mi želimo da zaštitimo sva ona nematerijalna dobra koja nas čine Crvenom zvezdom, sav naš identitet, naš grb, našu himnu i ono što nas predstavlja i čini najvažnijom sportskom porodicom u državi. Sam Kodeks u pravnom smislu predstavlja jedan akt, takozvanog mekog prava koji uglavnom poseduju visoko regulisane organizacije koje prepoznaju da žele da svojim pravnim aktima doprinesu visokom stepenu odgovornosti, zajedništva, solidarnosti prema organizaciji kojoj pripadaju. Na ovaj način pokazujemo da Zvezdu volimo, da smo joj odani i da smo za nju spremni da učinimo sve – rekao je Srdić.

Za reč se javio Vladan Kovačević, predsednik Veslačkog kluba Crvena zvezda Beograd koji je još jednom podsetio na važnost ovog događaja i čuvanja onih vrednosti koje čine Crvenu zvezdu.

“Zvezdin Kodeks” su potpisali predstavnici svih klubova crveno-bele porodice.