ЦРВЕНА ЗВЕЗДО, СРЕЋАН ТИ 78.РОЂЕНДАН!

Црвено бела породица данас слави највећи празник!

Наша Црвена звезда напунила је 78 година. На данашњи дан тог 4. марта 1945. године оснивано је Омладинско фискултурно друштва Црвена звезда.

Слободан Ћосић и Зоран Жујовић су смислили име клуба, а први председник је био Ђорђе Паљић. У руководству су се нашли и “кумови” Ћосић и Жујовић, као и Љубиша Секулић, Душан Богдановић и Предраг Ђајић.

У деценијама за нама, Црвена звезда је постала синоним за успех, трофеје, верност и огромну љубав коју према црвено белој боји гаје милиони људи и бројне генерације.

Зато је рођендан наше Црвене звезде као део породичне традиције „црвено слово“ у календару сваког Звездаша!

Традиционално, као и сваке године окупљање Звездаша на обележавању још једног рођендана, под слоганом “78 година борова и јела” било је у Медиjа центру ФК Црвена звезда, где су проглашени најбољи у више категорија.

У години за нама спортисти Црвене звезде су забележили сјајне резултате. И поред бројних проблема, нови пехари и нове медаље су се нашле у трофејним витринама наших клубова. Клубови СД Црвена звезда су у 2022. години освојили 52 екипна трофеја, 26 пехара у сениорској конкуренцији и 26 титула у млађим категоријама. Наши спортисти су освајали медаље на најзначајнијим светским и европским такмичењима.

У оквиру обележавања 78. рођендана, 34 клуба наше црвено-беле породице у петак су засадили у Парку пријатељства у Београду борове и јеле као знак подршке садашњим и будућим генерацијама, да наставимо да растемо заједно. Прикзан је видео на којем се видело како је то изгледало на Ушћу, као и у још 44 града у Србији, Републици Српској, Црној Гори и Словенији, градова који су учествовали у Звездином каравану.

На обележевању 78-годишњице по 58. пут су изабрани најбољи спортисти и клубови СД Црвена звезда у протеклој години.

Кошаркаши Црвене звезде су и у 2022. години освојили све на домаћој сцени, Куп Радивоја Кораћа, АБА лигу и титулу шампиона Србије. У име клуба Специјално признање је примио Немања Васиљевић, директор Кошаркашког клуба од Зорана Аврамовића, генералног секретара СД Црвена звезда.Специјално признање добили су и наши фудбалери и одбојкашице…

За најбољег спортисту Црвене звезде у протеклој години проглашен је фудбалер Црвене звезде Александар Катаи. Награду за најбољу спортисткињу добила је одбојкашица Бојана Дрча.

У протеклој години за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда је проглашен наш Џудо клуб.
Добитници Награде за животно дело су јлегендарни тенисер Слободан Живојиновић,
кошаркашица Зорица Ђурковић, и некадашњи фудбалер Душан Савић.