Osam godina od smrti naše legende Ranka Žeravice

Na današnji dan navršava se osam godina od odlaska legenda naše košarke i KK Crvena zvezda Ranka Žeravice.

Čuveni „Čika Ranko“ preminuo je u četvrtak 29.10.2015. godine u 85. godini života, a sahranjen je u Aleji Velikana na Novom Groblju u Beogradu.

Sve uspehe jednog od najznačajnijih figura srpske i nekadašnje jugoslovenske košarke je teško pobrojati…

Rođen je u Dragutinovu 17.11.1929.godine a trenerskim poslom počeo je da se bavi još 50tih godina prolog veka.

Ranko Žeravica je reprezentaciju Jugoslavije vodio do zlata na Olimpijskim igrama (1980), Svetskom prvenstvu (1970), do srebra na Igrama 1968. godine, Mundobasketu 1967. godine i Evrobasketima 1969. i 1971. godine, odnosno do bronze na Svetskom prvenstvu 1982. godine.
Uveo je mnoge novine, skauitiranje i analiziranje rivala, pred odlazak tima u Meksiko vodio je ekipu na planinu Pelister koja je identične nadmorske visine kao Meksiko Siti, prvi je isticao važnost trenera instruktora i podučavanje mlađih kolega, koristio i primenjivao najbolje iz dve škole škole košarke istočne i zapande…kao i mnogo toga drugog što je uradio tokom svoje karijere…

Paralelno sa radom na klupi nacionalnog tima imao je presudan uticaj na razvoj i rast KK Crvena zvezda.

Prvi trener kako je i sam govorio svog voljenog kluba bio je osamdesetih godina prošlog veka, a postao je rekorder po broju pobeda. Zabeležio je 167 trijumfa na 272 utakmice u vreme kada se po sezoni igralo tek po 30ak utakmica i koju je vodio punih 7 sezona (1980-1986) pre odlaska u špansku Saragosu.

Svetska kuća košarke ga je 2007. godine uvrstila u Kuću slavnih FIBA.

Do poslednjih dana i dok ga je zdravlje služilo dolazio je na utakmice svoje Crvene zvezde koju je pratio iz prvog reda.

KK Crvena zvezda Meridianbet