Retro košarkaški dan, bogata istorija i čvrste veze Crvene zvezde i Reala!

Košarkaše Crvene zvezde Meridianbet u utorak očekuje utakmica sa Realom koja će se kao i celo duplo kolo igrati se u čast košarke, igre koja je od strane dr Džejmsa Nejsmita otkrivena još daleke 1891. godine.

Prva utakmica na kojoj ćemo kao KK Crvena zvezda obeležiti ovaj „Retro Basketball day“ je utakmica sa Realom!

Crvena zvezda ima vrlo bogat istorijat sa kraljevskim klubom koji je građen decenijama, i upravo je utakmica sa najvećim evropskim klubom i velikim rivalom crveno-belih prava prilika da predstavimo uticaj i značaj crveno-belih i madriđana za košarku u Evropi.

Crvena zvezda i Real su do sada odigrali 25 utakmica: od toga 8 pobeda je pripalo našem klubu (3 u Madridu) uz 17 poraza.

Još mnogo interesantnih podataka vezano je za istorijat ova dva kluba:

– Crvena zvezda je prvi klub sa ovih prostora koji je pobedio Real u gostima 1973 godine, a jedini klubovi na svetu pre Crvene zvezde, koji su pobedili Real u Madridu su bili Cska iz Moskve dva puta 1969 i 1971 godine, kao i Injis 1971 godine i Levis Flamingos 1972 godine;

– U prvoj utakmici i pobedi nad Realom 24.01.1973. godine najviše poena su dali Goran Rakočević i Zoran Slavnić po 20 poena;

– Dragan Kapičić je postigao 24 poena u revanš meču;

– Jednu od najboljih partija u svojoj karijeri bivši centar Crvene zvezde Nikola Jestratijević prikazao je 13.01.2000. godine kada je u Madridu ubacio 29 poena, dok je samo mesec dana kasnije Igor Rakočević ubacio 19 poena u Beogradu 10.02.2000. godine;

– Samo 6 godina kasnije najbolju individualnu predstavu jednog košarkaša Crvene zvezde videlo je 8.000 gledalaca u prepunom Pioniru kada je Milan Gurović ubacio čak 35 poena u utakmici Evrokupa protiv Reala;

– Nekolicina igrača tokom istorije ova dva kluba igrali su za Crvenu zvezdu i Real Madrid, igrači koji su ispisivali istoriju evropske, jugoslovenske, srpske košarke:

Igor Rakočević, Dražen Dalipagić, Ognjen Kuzmić, Dragan Tarlać, KC Rivers, Fakundo Kampaco, Moris Almond i Adam Hanga…

– Jedini otac i sin koji su igrali protiv Reala u dresu Zvezde su Igor i Goran Rakočević;

– Jedan duelu sezoni 2019-20 zbog korone u Madridu nije nikada odigran;

Upravo će Igor Rakočević biti i gost u studijskom programu pred duel Crvena zvezde i Reala (utorak 18 časova Youtube kanal KK Crvena zvezda).

Utakmica 15. kola Evrolige Crvena zvezda Meridianbet – Real igra se u utorak od 19 časova u Beogradskoj Areni. Karte za ovu utakmicu nalaze se u prodaji od prošlog ponedeljka.

Dođite, pružite podršku crveno belima u velikoj utakmici sa Realom!