Crvena zvezda Meridianbet posle velike borbe i neizvesne završnice poražena od Olimpijakosa

Košarkaši Crvene zvezde Meridianbet poraženi su u utakmici 33. kola Evrolige od ekipe Olimpijakosa rezultatom 86:89 (14:23, 25:19, 25:21, 22:26).

U spektaklu kakav je i najavljivan, videli smo odličnu košarkašku predstavu, veliku borbu i neizvesnost do samog kraja. Ipak, gosti su uspeli da obezbede prednost u samom finišu utakmice i i upišu 21. trijumf ove sezone.

Osim rezultatskog značaja, utakmica sa grčkim timom bila je posebna za svakog Zvezdaša zbog još jedne stvari – proslavljeno je 50 godina od prvog i za sada jedinog evropskog trofeja našeg kluba!

Tokom pauze između poluvremena, akterima velikog finala koji su ispisali istoriju kako KK Crvena zvezda, tako i srpske i evropske košarke uručene su posebne pozlaćene plakete, kao i dresovi sa njihovim brojevima i prezimenima koji su identični onima u kojima je naš prvi tim igrao utakmicu protiv Olimpijakosa.

Pozlaćene plakete Slavniću, Vučiniću, Rakočeviću, Lazareviću,Pešiću, Žugiću i Latifiću uručio je predsednik našeg kluba Nebojša Čović, posebno izrađene dresove za zlatnim bedžom predsednik UO Željko Drčelić, a posebne zastavice i značke direktor kluba Nemanja Vasiljević;

Opravdano odsutni bili su Kapičić, Simonović, Sarjanović, Jovašević, ali će i njima naknadno biti uručene plakete i dresovi.

Gostujući sastav je nešto bolje ušao u meč. Stekli su atinsko crveno-beli ranu prednost, pa su ih domaći igrači konstantno jurili. Međutim, niti u jednom trenutku nisu izabranici Janisa Sferopulosa pomišljali na predaju.

Iako je rezultat posle prvih 10 minuta igre u Beogradskoj Areni bio 14:23, već tokom druge četvrtine košarkaši Crvene zvezde pokazali su želju, upornost i ogroman talenat, a sve je to rezultiralo smanjenjem zaostatka na svega tri poena, koliko je bilo posle prvog poluvremena – 39:42.

Tokom treće četvrtine domaći sastav se potpuno razigrao – pogađali su skoro svi i skoro sve. Tri trojke Nemanje Nedovića i odlično snalaženje Džoela Bolomboja pod košem jeste ono što je okrenulo tok utakmice. Kao šlag na tortu došla je trojka Miloša Teodosića na pet sekundi do isteka 30. minuta igre, kojom je KK Crvena zvezda prešao u vođstvo – 64:63.

Vodila se velika borba u poslednjoj četvrtini, igralo se po principu “koš za koš”, ali su gosti ipak na kraju uspeli da obezbede kakvu-takvu prednost i iz Beograda odu sa novim trijumfom.

Najraspoloženiji u crveno-belom taboru bili su Adam Hanga i Džoel Bolomboj sa po 19 poena, pratio ih je Rokas Gedraitis sa 16, dok je Nemanja Nedović dodao jedan manje.

U timu iz Pireja najviše se istakao Mozes Rajt sa 20 poena, dok su po 12 dodali Papanikolau i Vilijams-Gos.

Izjava Janisa Sferopulosa: “Videli smo derbi, borili smo se do samog kraja. Olimpijakos je bolje započeo meč. Polako smo pronašli ritam na obe strane terena. U trećoj deonici smo vodili, borili smo se u četvrtoj, detalji su odlučili, kao što ste videli. Jedan promašaj, skok, težak šut koji su pogodili oni. Dali smo maksimum za pobedu. Nažalost, nismo pobedili, nemam zamerke, igrači su uradili sve. Kao zaključak, želim da se borimo i u poslednjoj utakmici u Evroligi, pa u ABA ligi i onda da se fokusiramo na plej-of. Ovo je poseban dan za naš klub zbog sećanja na prvi trofej posle 50 godina. To je nešto što mlađe generacije treba da znaju i bitno je za istoriju kluba.

Crvena zvezda Meridianbet: Smart, Teodosić 6 (8as), Hanga 19, Davidovac 1, Mitrović 8, Lazić, Bolomboj 19 (12sk), Ilić, Nedović 15 (4as, 4sk), Gedraitis 16 (1/4 za tri, 7sk), Gilespi, Jago 2

Olimpijakos: Vokap 12 (5as, 4sk), Gos 10 (6as), Rajt 20 (4sk), Kenan 3, Larencakis 2, Long 5, Fal 4 (6as, 5sk), Papanikolau 12 (6as), Brazdeikis 3, Peters 9 (3sk), Sikma 2, Mekisik 7